Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη – Νωρίτερα φόρος τιμής στο παρεκκλήσι Αγ. Ελευθερίου

Την Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Μητρόπολη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στην τελετή θα παραστεί σύσσωμη η ισπανική βασιλική οικογένεια και αλλά μέλη των βασιλικών οίκων της Ευρώπης, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Οι συγγενείς του εκλιπόντος επισκέφτηκαν το Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή του, δίπλα από τους τάφους των προγόνων του.

Οι εργασίες, στο Τατόι συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Μπουλντόζες και συνεργεία, απομακρύνουν τους κορμούς καμμένων δέντρων.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που έχει καταγράψει το Associated Press οι προετοιμασίες στην άλλοτε θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Τατόι, στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δίπλα στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

«Υψηλού επιπέδου» τα μέτρα της αστυνομίας για τους υψηλούς καλεσμένους – μέλη των εν ενεργεία βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης – που θα φθάσουν στη χώρα μας. Επι ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Ήδη τα μέτρα είναι αυξημένα στο Τατόι λόγω των εργασιών που γίνονται. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τεως βασιλιά καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «Ο τέως Βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές. Όλα θα γίνουν με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους θεσμούς». με την ωριμότητα που έχουμε και που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αυτή η ελληνική Δημοκρατία».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες στις 12 το μεσημέρι. Νωρίτερα η σορός του τεώς βασιλιά θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για οποίον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα, πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει».

«Δεν είναι καιρός να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία, επεσήμανε χθες στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Τη διαφωνία του με την ταφή στο Τατόι εξέφρασε ο Γιάννης Βαρουφάκης, για έλλειψη σοβαρότητας έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Πριν από ένα χρόνο που πέθανε στη φυλακή ο ψευδομουφτής ο οποίος μιλούσε για διάσπαση της Ελλάδος και ανεξαρτησία της Θράκης έγινε λαϊκό προσκύνημα. Κανείς δεν μίλησε από όλους αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται για τον τέως βασιλιά» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι προετοιμασίες στο Τατόι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται η πέμπτη – από τις διαδοχικές – καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ, που αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών...

ΕΛΛΑΔΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του νόμου στην...