Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ολοκληρώνονται τα έργα στο Τατόι (εικόνες)

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, τα οποία έχουν μετατραπεί σε “εργοτάξιο” με χωματουργικά μηχανήματα και εργάτες που φροντίζουν για τον περιβάλλοντα χώρο.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει το χώρο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, στρώθηκε με χαλίκια ο διάδρομος που οδηγεί στην εκκλησία, ενώ οργανώνεται και ο χώρος στάθμευσης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο, ενώ έχει επιλεγεί και ο συγκεκριμένος τόπος ταφής.

Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου επισκέφθηκαν την Πέμπτη το σημείο όπου θα ταφεί ο πατέρας τους. Εκεί ήταν και η η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, όπως και η αδερφή του Σοφία.

Η εξόδιος ακολουθία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

  • ‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
  • AXION HELLAS
  • ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Στην κηδεία αναμένεται να έρθουν: ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, με τη σύζυγό του Λετίθια, και τις κόρες τους Έλενα και Κριστίνα. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Καθώς και η αδελφή του εκλιπόντος, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Η πρώην βασιλική οικογένεια έχει στείλει προσκλήσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι επίσημες απαντήσεις για τις αφίξεις.

Πολύ πιθανό είναι να βρεθεί στην Αθήνα και ο ξάδελφος του τέως βασιλιά, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι. Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ως πιθανό σενάριο θεωρείται η έλευση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον είχε βαφτίσει, ωστόσο το Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει καμία επίσημη ανακοίνωση. Πιθανόν είναι επίσης να έρθει η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλία, καθώς και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα. Στην κηδεία θα παραβρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Στην κηδεία, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επι ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τεως βασιλιά καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλματώδης ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, με το πετρέλαιο τύπου Brent  να...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα μέσα του 2023, η Ινδία ξεπέρασε  την Κίνα σε πληθυσμό, προσθέτοντας 1.425 εκατομμύρια πολίτες. Μεταξύ αυτών, οι μισοί είναι κάτω των 25 ετών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ειδική επιχειρησιακή δράση της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί από τις 20 ως τις 25...