Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε καθοδική τροχιά οι τιμές στο ρεύμα – Πότε θα φανεί η μείωση

Μετά την πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, βλέπουμε σημαντική μείωση και στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ελλάδα σήμερα κατέγραψε μία από τις χαμηλότερες τιμές: Ενδεικτικό είναι πως η τιμή διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ μόλις δύο ημέρες πριν ήταν 206 ευρώ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε -μεταξύ άλλων- και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η τιμή στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αποκλιμάκωση. Φθηνότερες στην Ευρώπη είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία με 21 ευρώ ενώ τον τίτλο της ακριβότερης χώρας φέρει πλέον η Γαλλία με 157 ευρώ.

Πότε όμως θα δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος τη μείωση της τιμής που καταγράφεται σήμερα στα χρηματιστήρια; Λογικά, καθώς η Ελλάδα αγοράζει με τιμές προηγούμενου μήνα θα πρέπει τα τιμολόγια Φεβρουαρίου που θα παρουσιάσουν οι πάροχοι να είναι αισθητά χαμηλότερα.

«Οι τιμές προσδιορίζονται κατά κόρο από τις μονάδες φυσικού αερίου. Τον επόμενο μήνα επειδή φαίνεται ότι παγιώνεται η πτώση θα είμαστε πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε ο Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας.

«Πέφτει» το φυσικό αέριο – Ανεβαίνουν οι ανανεώσιμες 

Στη θετική συγκυρία για την τιμή ενέργειας στην Ελλάδα παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ανανεώσιμες που συμμετείχαν κατά 60% στο ενεργειακό μείγμα. Αντίθετα το αέριο είχε μόλις 14% συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή, από 35% που έχει συνήθως και ο λιγνίτης συμμετέχει ακόμη λιγότερο με 8%.

Η μεγαλύτερη διείσδυση θα οδηγήσει σε μόνιμη πτώση της τιμής του ρεύματος και θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Για αυτό και το EUROGROUP περιέλαβε την ανάπτυξη τους στις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε μαζί με τη σταδιακή κατάργηση οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα.

«Να στραφούμε σε πιο στοχευμένα και αποδοτικά οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να καταργήσουμε τις επιδοτήσεις, σταδιακά, το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο Επίτροπος της Οικονομίας Ε.Ε, Πάολο Τζεντιλόνι.

Πανηγυρίζει η Γερμανία για το φθηνό φυσικό αέριο 

Με τις αποθήκες αερίου γεμάτες κατά 90% η Γερμανία βλέπει φως στο τούνελ της ενεργειακής κρίσης.

«Έχουμε μια σταθερή κατάσταση, με το φυσικό αέριο να κοστίζει 55€. Αυτό ήταν απρόσμενο. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα μειώσουμε την πιθανότητα ύφεσης που απειλεί την Ευρώπη και, κυρίως, τη Γερμανία» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο χειμώνας παραμένει σχετικά ήπιος, βοηθώντας τη μείωση της κατανάλωσης.

H Ε.Ε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αλλά πρέπει να δώσει άμεσα ώθηση στις εγχώριες ανανεώσιμες πηγές για να δώσει οριστική λύση στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Δυστυχώς τις τελευταίες 15 μέρες υπάρχει μια αύξηση στις τιμές διεθνώς, οι οποίες αποτυπώνονται τελικά και στην Ελλάδα στα ταμπλό των πρατηρίων μας. Μια...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα προθεσμία, έως τις 6 Φεβρουαρίου, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους Δήμους της χώρας που ζητούν μειώσεις αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να υποβάλλουν αιτιολογημένη γνώμη...

ΕΛΛΑΔΑ

«Όλες οι αποθήκες καυσίμων στην Ευρώπη είναι γεμάτες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τις τιμές των καυσίμων...

ΕΛΛΑΔΑ

Η φορολοταρία για τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου, έγινε σήμερα (30.01.2023) από την ΑΑΔΕ. Ο πρώτος από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και...