Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε θέση μάχης τα νοσοκομεία για το νέο «κύμα» ιώσεων

Σε ετοιμότητα για το «κύμα» ιώσεων του επόμενου διμήνου, που έχει χαρακτηριστεί κρίσιμο, είναι το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά ο σχεδιασμός για να απορροφηθεί η πίεση, η αυξημένη προσέλευση στις εφημερίες και η αντιμετώπιση του φαινομένου των ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Η αρχή γίνεται με την παραχώρηση 50 κλινών από το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο ΕΣΥ, με σκοπό να συνδράμει στις εφημερίες του Ευαγγελισμού.

Με απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ, το ΕΚΑΒ τις ημέρες εφημερίας του Ευαγγελισμού θα μπορεί να κάνει διακομιδή ασθενών από το σπίτι τους στο ΝΙΜΤΣ αντί να τα μεταφέρει στον Ευαγγελισμό. Η απόφαση αυτή δεν αφορά σε άτομα που μεταβαίνουν μόνα τους στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού την ημέρα της εφημερίας. Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει ότι το ΝΙΜΤΣ θα δέχεται τους διακομιζόμενους ασθενείς έως και τις 10 το βράδυ, μέχρι τη συμπλήρωση των 50 κλινών, εφόσον υπάρχει η διαθεσιμότητα.

Εκτός από τον Ευαγγελισμό, μεγάλο βάρος στις εφημερίες δέχεται και το νοσοκομείο «Αττικόν». Το φαινόμενο των ράντζων μετά από κάθε εφημερία του είναι συνήθως ο… κανόνας. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι αναπτύσσονται περί τις 90 επικουρικές κλίνες (ράντζα). Με αυτό ως δεδομένο, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει σταδιακά το σχεδιασμό του και επεξεργάζεται τη βοήθεια από μικρότερες υγειονομικές μονάδες αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Στην οδό Αριστοτέλους εξετάζεται η συνεργασία με ιδιωτική κλινική ώστε να περιοριστούν τα ράντζα στο νοσοκομείο «Αττικόν». Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται αξιοποίηση Κέντρων Υγείας που λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα οποία διαθέτουν εργαστήρια και μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα 50 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά περισσότερες σε σχέση με αυτές που δίνονται συνήθως.

Στα Κέντρα Υγείας για ήπια συμπτώματα παιδιών

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι δύσκολη στην περίπτωση των παιδιατρικών νοσοκομείων, καθώς πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες δομές. Τα νοσοκομεία Παίδων δέχονται αρκετή πίεση, αφού οι ιώσεις στα παιδιά … δίνουν και παίρνουν. Είναι χαρακτηριστικό οι εφημερίες των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων στο Γουδή της Αττικής, είναι ιδιαίτερα πιεσμένες και ειδικά το Σαββατοκύριακο όταν οι ιδιώτες παιδίατροι έχουν κλειστά τα ιατρεία τους.

Με σκοπό την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων Παίδων από περιστατικά που δεν επείγουν, το υπουργείο Υγείας γνωστοποιεί τα διαθέσιμα Κέντρα Υγείας και το ωράριο λειτουργίας τους. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με καθημερινές αναρτήσεις στο Ιnstagram προχωρά σε ενημέρωση για τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν ανά περιοχή, το ωράριο λειτουργίας τους για κάθε ημέρα, τη διεύθυνσή τους και σημειώνοντας: «Για πιο άμεση εξυπηρέτηση όταν το παιδί έχει συμπτώματα επισκεπτόμαστε το κοντινότερο Κέντρο Υγείας».

Σκοπός είναι περιστατικά που δεν απαιτούν νοσοκομείο να εξυπηρετούνται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς να χρειαστεί να βρεθούν σε πολύωρη αναμονή στην εφημερία ενός νοσοκομείου. Αντίστοιχα, τα παιδιατρικά νοσοκομεία να πάρουν μια .. ανάσα και να αντιμετωπίζουν περιστατικά που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Σύμφωνα, πάντως, με τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η εφημερία του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν πιο… ήσυχη σε σχέση με πριν από τις γιορτές. Και αυτό, καθώς οι λοιμώξεις στα παιδιά έκαναν προσωρινό «διάλειμμα» όσο τα σχολεία ήταν κλειστά. Ωστόσο, έχουν επανεμφανιστεί μετά το άνοιγμά τους, με τους ειδικούς να εφιστούν προσοχή και τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είναι δυνατόν στα σοβαρά, να υπάρχει συγκάλυψη σε μια υπόθεση που την ερευνά εφέτης ανακριτής, εφέτης εισαγγελέας, ειδική επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων και η Ευρωπαία...