Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά μέσω του νέου ΟΠΣΚΕ οι αιτήσεις για το νέο ΕΣΠΑ – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Με μια γρήγορη πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία θα μπορούν απο σήμερα οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές να χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Το πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η δημιουργία «προφίλ» στην πλατφόρμα του νέου αναβαθμισμένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.opske.gr), που ανοίγει στις 12.00 το μεσημέρι.

Το νέο ΟΠΣΚΕ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου επενδυτή ή δικαιούχου.

Στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Συμφώνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια.

Η δημιουργία «προφίλ» αποτελεί το πρώτο βήμα για μια επιχείρηση- δυνητικό δικαιούχο προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων κρατικών ενισχύσεων.

«Προφίλ» θα πρέπει να δημιουργήσουν εκτός από τις εταιρείες και οι σύμβουλοι εταιρειών στους οποίους θα ανατεθεί από εταιρείες η υποβολή πρότασης.

Μέσω taxisnet η διαδικασία

Η είσοδος στο opske.gr γίνεται με κωδικούς taxisnet για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει η δυνατότητα και με κωδικούς ΟΠΣΚΕ για πρόσωπα που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό γίνονται σαφείς οι ρόλοι, οι σύμβουλοι που θα τους ανατεθεί η υποβολή αίτησης από κάποιες εταιρείες θα μπορούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω του δικού τους προφίλ ως συμβούλων.

Στην περίπτωση εισόδου με κωδικούς taxisnet η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τα στοιχεία του.

Με τη νέα λειτουργία ανάθεσης ενεργειών καθίσταται εύκολο τόσο για το δικαιούχο όσο και για τον σύμβουλο να παρακολουθεί τις ενεργές σχέσεις που έχει στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων ενισχύοντας τη διαφάνεια στην υποβολή προτάσεων.

Ποιοι είναι δυνητικά δικαιούχοι

Άλλωστε στο σύνολο του το ΟΠΣΚΕ θα αξιοποιήσει το σύνολο των διαλειτουργικοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου με στόχο την ελάχιστη επιβάρυνση από την πλευρά των δικαιούχων για την υποβολή στοιχείων.

Οι πρώτες αιτήσεις/ επενδυτικά σχέδια που θα υποδεχτεί η νέα πλατφόρμα αφορούν στην πρώτη δράση του ΕΣΠΑ 2021-2027 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Η προδημοσίευση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα -έχει αναρτηθεί ΕΔΩ – θα προκηρυχθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τη δεύτερη δράση για την Πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ να δρομολογείται για το τέλος του πρώτου τριμήνου. Δυνητικά δικαιούχοι και για τα δύο προγράμματα είναι περί τις 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των καταθέσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιείται η μαύρη λίστα του «Ενεργειακού Τειρεσία» για τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι έχουν ανεξόφλητα χρέη και μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέα «στρατηγεία» τα οποία θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα ακίνητα «στήνει» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τελευταία προθεσμία, και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, είναι στις 30 Απριλίου. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα,...