Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μελέτη: Οι στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και μεταλλάξεις

Το μανικιούρ με τζελ είναι μια εύκολη λύση που προτιμούν πολλές γυναίκες καθώς διαρκεί πολύ περισσότερο από το ακρυλικό μανικιούρ. Ωστόσο, οι συσκευές που χρησιμοποιούν τα ινστιτούτα νυχιών για το στέγνωμα του βερνικιού νυχιών ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι συσκευές αυτές που μοιάζουν με μικρά σολάριουμ για τα χέρια, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ κάνοντάς το να σκληρύνει. Η λάμπα ενός στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών εκπέμπει διαφορετικό φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας από μια συσκευή σολάριουμ, αλλά οι λίγες ακτίνες που εκπέμπει, εξακολουθούν να διαπερνούν εύκολα το ανθρώπινο δέρμα με άγνωστα αποτελέσματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ενώ ήδη γνωρίζουμε τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας, έως τώρα, οι επιστήμονες δεν είχαν μελετήσει τις επιπτώσεις των στεγνωτήρων νυχιών στο ανθρώπινο δέρμα. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αποφάσισε να μελετήσει τις συσκευές αυτές αφού διάβασε ένα άρθρο για μια γυναίκα που έκανε συχνά μανικιουρ με τζελ και διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ελάχιστη ή και καμία σχέση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος σε επίπεδο πληθυσμού, η νέα μελέτη έδειξε κάποια ανησυχητικά αποτελέσματα. Ο βιομηχανικός και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λούντμιλ Αλεξάντροφ, δήλωσε ότι πριν από τη μελέτη δεν υπήρχαν στοιχεία για το τι κάνουν αυτές οι συσκευές στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των στεγνωτήρων νυχιών μπορεί να βλάψει το DNA ανθρώπων και ποντικιών με παρόμοιους τρόπους.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία μόνο 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήρα νυχιών, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Petri. Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65% με 70%. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και ότι όπως και μια συσκευή σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», έγραψαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Προειδοποιούν επίσης, ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη προτού μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των συσκευών αυτών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό τέτοιες μελέτες να χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν και να ενημερωθεί στη συνέχεια το ευρύ κοινό».

ΠΗΓΗ: Science Alert, Engadget

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...