Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΠτΔ στην DW: «Σύμπνοια» με Σταϊνμάιερ απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό – Τι είπε για το κατοχικό δάνειο

Την επιβεβαίωση των αγαστών ελληνογερμανικών σχέσεων «σε μια εποχή αναθεωρητισμού» υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξή της στην DW η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση για τις πολεμικές επανορθώσεις, αναφέρει.

Οι  στενές σχέσεις των δύο χωρών που καταδεικνύονται σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο από τις πυκνές επισκέψεις και επαφές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου τους τελευταίους μήνες, «συνιστούν ουσιαστικά αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μετά τα δύσκολα χρόνια της ευρωκρίσης, που εδράζεται στο «κοινό όραμα» με τη Γερμανία εντός της Ευρώπης, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Ελληνίδα πρόεδρος εξηγεί γιατί η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και εκτιμά ότι την απάντηση στους υπαιτίους αυτού του πολέμου θα δώσει τελικά το δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη, ενδεχομένως με τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράττονται επί ουκρανικού εδάφους.

«Σύμπνοια» με τον Σταϊνμάιερ απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό

Η ΠτΔ παρουσίασε εκ νέου στο Βερολίνο τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και μετέφερε τόσο στον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το εξής μήνυμα: «Η Ελλάδα επιζητεί τον διάλογο με την Τουρκία- Aυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας. Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος».

Όπως αναφέρει στην DW «υπάρχει απόλυτη σύμπνοια με τον Γερμανό πρόεδρο ως προς αυτό» και τονίζει ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και η ΕΕ έχουν αντιληφθεί ξεκάθαρα πια ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι απολύτως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο»

«Τα βάρη του παρελθόντος δεν εξαφανίζονται μονομερώς»

Κατά τις επαφές της τόσο με τον Γερμανό πρόεδρο όσο και με τον καγκελάριο, η κ. Σακελλαροπούλου έθεσε εκ νέου και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων καθώς και του κατοχικού δανείου. «Η Ελλάδα έχει υποβάλει το δικό της αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή (…) H Γερμανία έχει δώσει τη δική της απάντηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζει, κλείνοντας, ότι «τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες οι διαφορές λύνονται με τον διάλογο. Θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί μια λύση». Όπως τονίζει η ίδια, «τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα.»

Πηγή: Deutche Welle

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...