Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Παγώνη στην ΕΡΤ: Οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης έστω και τώρα

Ο κορονοϊός με τις υποπαραλλαγές του είναι εδώ, τόνισε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ενώ υπογράμμισε ότι η «Κράκεν» και ο «Όρθρος», που εκδηλώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχα, βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής των ειδικών.

Στη Μ. Βρετανία αυξάνονται τα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όρθρος» αλλά όχι μόνο εκεί, όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Λόγω κινητικότητας η «Όρθρος» έχει φτάσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, επομένως και στην Ελλάδα, όπως έχει επιβεβαιωθεί.

Τι προκαλούν η «Κράκεν» και ο «Όρθρος»

Η μετάλλαξη «Όρθρος» που ανήκει στην Όμικρον – όπως και η «Κράκεν» -, αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξελίσσονται σε πνευμονία, με αποτέλεσμα τα εκάστοτε περιστατικά να λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς και να επιστρέφουν σπίτι τους, ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα περιστατικά εκείνα που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα ίσως να χρειαστούν και νοσηλεία.

Το «κοκτέιλ» γρίπης, υποπαραλλαγών κορονοϊού και ο συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), που αφορά κυρίως παιδιά έως 4 ετών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, κυρίως αντιπυρετικών είναι λογικό να έχει προκαλέσει ανησυχία.

Μεγάλη κινητικότητα στα νοσοκομεία 

Στα νοσοκομεία, εκτός από τα περιστατικά κορονοϊού που δεν είναι πολλά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εξαιτίας των άλλων αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, εξήγησε η κ. Παγώνη.

Δεν υπάρχει ανησυχία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω «Κράκεν» ή «Όρθρου», αλλά τα άτομα που νοσούν δεν παύουν να μεταδίδουν τον ιό.

Σχετικά με το αν τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες υποπαραλλαγές, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι «Βεβαίως και είμαστε καλυμμένοι και με τα επικαιροποιημένα, καθώς καλύπτουν την Όμικρον. Για αυτό επιμέναμε να εμβολιαστεί ο κόσμος».

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».

Η κορύφωση αυτού του συνδυασμού των αναπνευστικών προβλημάτων, δηλαδή της γρίπης και των υπόλοιπων ιώσεων και θα φτάσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διψήφιο ποσοστό αυξήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση, εξέλιξη που προοιωνίζεται ακόμα μια καλή χρονιά για τους συγκεκριμένους κλάδους,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η λιβανική εφημερίδα «Nidaa Al Watan» επικαλούμενη διπλωματική πηγή  έγραψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Σαράντα πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν χθες (18/04)  στην Αττική και έγιναν 24 συλλήψεις. Συγκεκριμένα, το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου 2024, για την αντιμετώπιση του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...