Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις στις συντάξεις: Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ – Ποιους αφορά

Η προσωπική διαφορά έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και κάνουμε τα πάντα προκειμένου να σβήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνταξιούχους, δήλωσε ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού των «Συνδέσεων».

«Με 31 χρόνια υπηρεσίας έχω μείωση 33 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021. Έχω προσωπική διαφορά 330 ευρώ. Πότε αναμένεται να δω αύξηση;», ρωτά ένας τηλεθεατής, με τον κ. Τσάπαλο να απαντά: «Είναι αρκετά μεγάλη η προσωπική διαφορά. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος αν αμείβεται με μια σύνταξη περίπου 1.000 ευρώ το μήνα, με τις καταβολές και τις αυξήσεις που θα γίνουν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα δει μια μείωση των 330 ευρώ, δηλαδή θα πέσει περίπου στα 250, έτσι όπως το υπολογίζω. Ωστόσο, δεν είναι αρκετή αυτή η αύξηση προκειμένου να απομειωθεί πλήρως η προσωπική του διαφορά. Ο συγκεκριμένος όμως συνταξιούχος, επειδή έχει σύνταξη πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, έχει δει ήδη μια μείωση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπου ωφελήθηκαν πάνω από 900.000 συνταξιούχοι».

«Επανυπολογισμός των συντάξεων. Εδώ έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και τι εννοώ; Πολλοί γράφουν ότι ο επανυπολογισμός αφορά περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους. Δεν ισχύει αυτός ο αριθμός», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος, απαντώντας στο πότε τελειώνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Συνέχισε: «Ο επανυπολογισμός στις συντάξεις είναι περίπου 70.000 αυτή τη στιγμή. «Τρέξαμε» μάλιστα μέσα στις γιορτές και επανυπολογίσαμε περίπου 30.000 διεθνείς συντάξεις και όποιες διαφορές προέκυψαν τις δώσαμε ήδη στους λογαριασμούς των ανθρώπων. Αυτές οι 70.000 που απομένουν, πρόκειται να εκκαθαριστούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο και όποια αύξηση προκύψει να δοθεί στον ασφαλισμένο. Οι συγκεκριμένοι βέβαια δεν χάνουν αυτή την αύξηση του 7,75%. Επειδή ακριβώς ο ΕΦΚΑ φταίει σε αυτό το κομμάτι, αποφασίσαμε να δώσουμε στο ακέραιο το 7,75% και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στον επανυπολογισμό. Οπότε δεν χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να φοβούνται ότι στο τέλος της εβδομάδας δεν θα λάβουν την αύξηση. Θα τη λάβουν κανονικά».

«Είμαι υποψήφιος συνταξιούχος εκπαιδευτικός δημοσίου από 1/09/2021», αναφέρει ένας τηλεθεατής και περιμένει τη σύνταξή του 17 μήνες. Ο κ. Τσάπαλος αναφέρει για τον εν λόφω ζήτημα «Τους τελευταίους 24 μήνες εκδόθηκαν 515 χιλιάδες συντάξεις. Ήταν εκκρεμείς κατά βάση, οι οποίες περίμεναν χρόνια να εκδοθούν. Ολοκληρώθηκε ένα τιτάνιο έργο από τον ΕΦΚΑ και τις υπηρεσίες προκειμένου αυτές τις συντάξεις να δοθούν στους δικαιούχους. Υπάρχουν ωστόσο 7.500 χιλιάδες εκκρεμείς περιπτώσεις του ’21 και πίσω, μεταξύ αυτών και του συγκεκριμένου συνταξιούχου – έτσι όπως μπορώ να καταλάβω – όπου μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται και αυτές να εκκαθαριστούν. Γιατί εκκρεμούν 17 μήνες; Το πιθανότερο γιατί υπήρχε κάποιο θέμα με τα δικαιολογητικά της συγκεκριμένης σύνταξης το υπηρεσιακό έγγραφο που συμπληρώνεται από τους δημοσίους υπαλλήλους λίγο πριν βγουν στη συνταξιοδότηση και δεν προχώρησε γρήγορα η έκδοση της σύνταξης. Όμως να γνωρίζει ο φίλος μας εκπαιδευτικός ότι μέσα στους επόμενους μήνες και αυτές οι 7.500 χιλιάδες πρόκειται να εκκαθαριστούν».

«Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα σε συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό;»

«Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων υπάγονται στις 70.000 συνταξιούχων που χρήζουν επανυπολογισμού. Και αυτές οι περιπτώσεις – επομένως μιλάμε για παλαιούς συνταξιούχους προ του 2016 – πρόκειται να εκκαθαριστούν μέσα στους επόμενους 3 μήνες, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου», εξηγεί ο κ. Τσάπαλος.

Ένας άλλος τηλεθεατής εξέφρασε τον πρόβλημά τους: «Βγήκα στη σύνταξη το 2020 και έπαιρνα έναντι. Έγινε λάθος στα συντάξιμα χρόνια ενώ από τα αναδρομικά των δύο ετών τα δύο τρίτα ήταν κρατήσεις φόρου. Για να πάρω πίσω τη διαφορά φόρου από αυτά, θα πρέπει να κάνω τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις σε βάθος πενταετίας;».

Ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ απαντά: «Εδώ είναι ένα από τα λάθη που είναι λογικό να γίνονται από δημόσιες υπηρεσίες. Ξέρετε, ο ΕΦΚΑ δεν είναι αλάθητος, όπως καμία δημόσια αρχή. Προφανώς εδώ έχει γίνει κάποιο λάθος ως προς τον υπολογισμό, τις κρατήσεις του φόρου του συγκεκριμένου ασφαλισμένου. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία όπως το κάνουμε πολλές φορές με την εκπομπή, είναι να μου στείλετε τα στοιχεία του συγκεκριμένου ασφαλισμένου και να το προχωρήσουμε για να διορθωθεί το συντομότερο».

«Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής οφειλών στον ΕΦΚΑ; Πότε θα μπορεί να γίνει αίτηση διαγραφής;»

«Έγινε η διαδικασία της παραγραφής χρεών πέραν της δεκαετίας – είναι ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες – όπου τι προβλέπει; Για χρέη τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί στον ΕΦΚΑ και δεν τα γνώριζε ο ασφαλισμένος, είναι απολύτως λογικό αυτά τα χρέη να παραγραφούν. Αν θέλει να ενημερωθεί ο ασφαλισμένος τι ποσό του παραγραφεί μπορεί να πάει στο υποκατάστημα του ΚΕΑΟ στο οποίο υπάγεται και να αναζητήσει το συγκεκριμένο ποσό παραγραφής. Οτιδήποτε είναι ανεβασμένο στην καρτέλα του στο ΚΕΑΟ,  είναι βεβαιωμένο αυτό, δεν πρόκειται να παραγραφεί και μπορεί να το ρυθμίσει 24 δόσεις. Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 65.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση μέσω των 24 δόσεων, άρα θεωρείται επιτυχημένη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς έχει βεβαιωθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, έχει ρυθμιστεί και έχει αποδοθεί περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του οργανισμού», λέει ο μεταξύ άλλων ο κ. Τσάπαλος.

«Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά για τους ανάπηρους από εργατικό ατύχημα;», έστειλε ένας ακόμη τηλεθεατής των «Συνδέσεων» και ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ εξηγεί: «Εδώ εκκρεμούν κάποιες περιπτώσεις αναδρομικών. Δεν είναι πολλοί οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι. Υπήρξε μια καθυστέρηση με ένα λογισμικό το οποίο δεν «έτρεχε». Έχει δοθεί εντολή από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και αυτή η εκκρεμότητα να τελειώσει εντός του Φεβρουαρίου. Να μαζέψουμε τις περιπτώσεις αυτές και με τις καταβολές στα τέλη Μαρτίου,  το πιθανότερο – αυτοί οι άνθρωποι να δουν τα αναδρομικά που τους οφείλει ο οργανισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση αναμένεται...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στα 9 νησιά της Μεσογείου που διατηρούν την αυθεντικότητα τους και προσφέρονται για ποιοτικές διακοπές το 2024 συμπεριλαμβάνεται η Σκόπελος, σύμφωνα με τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου εκπρόσωποι από 100 επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας θα βρίσκονται στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...