Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που παίρνουν πολλά φάρμακα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών

Οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες να εμφανίσουν παρενέργειες σε φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι προσωπικοί τους γιατροί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Συνολικά, ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους εμφανίζει παρενέργειες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of General Practice». Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φάρμακα που συσχετίστηκαν συχνότερα με ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων περιλάμβαναν εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιακών παθήσεων, ισχυρά παυσίπονα όπως η τραμαδόλη και αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη. Παραδείγματα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν η ξηροστομία, το πρήξιμο του αστραγάλου, οι πονοκέφαλοι και η ναυτία.

Στην μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Ιρλανδία και διήρκησε έξι χρόνια, ένας στους τέσσερις εμφάνισε τουλάχιστον μία παρενέργεια. Οι ασθενείς που έπαιρναν δέκα ή περισσότερα φάρμακα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια παρενέργεια, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι γυναίκες είχαν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες από τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συνολικά, οι περισσότερες από τις παρενέργειες που εντοπίστηκαν ήταν ήπιες και εξαφανίστηκαν, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, περίπου το 11% ήταν μέτριας σοβαρότητας και οκτώ ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε ηλικιωμένους με πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, καθώς συχνά παρουσιάζονται ως μη ειδικά συμπτώματα», έγραψαν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους.

«Οι γενικοί γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν την εμφάνιση παρενέργειων σε φάρμακα που συνταγογραφούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και σε άλλα περιβάλλοντα περίθαλψης. Η μείωση της συνταγογράφησης αναποτελεσματικών φαρμάκων, καθώς και εκείνων που δεν ενδείκνυνται πλέον κλινικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παρενεργειών», έγραψαν οι συγγραφεις.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες και όσοι άνδρες έπαιρναν πολλά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια», δήλωσε η Έμα Γουάλας, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κορκ στην Ιρλανδία.

Η Γουάλας δήλωσε ότι η διαφορά στο ποσοστό κινδύνου μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

«Οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ανταποκριθούν διαφορετικά στις επιδράσεις των φαρμάκων, τόσο τις ευεργετικές όσο και τις επιβλαβείς, και επίσης ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται και διασπά τα φάρμακα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Ο τύπος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών», τόνισε η επιστήμονας.

«Καθώς γερνάμε, είναι πιο πιθανό να ζούμε με διάφορες μακροχρόνιες παθήσεις που απαιτούν πολλαπλά φάρμακα. Είναι καλό οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν μακροχρόνια δέκα ή περισσότερα φάρμακα, να επανεξετάσουν την φαρμακευτική τους αγωγή μαζί με τον γιατρό τους», κατέληξε η Γουάλας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι τα τρακτέρ βγαίνουν στην Εθνική Οδό Λάρισας – Καρδίτσας, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιόνιο, μετά την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-4 με δύο χειριστές της 338 Μοίρας «Άρης», ανοιχτά του αεροδρομίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής...

ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε σε ηλικία 45 ετών η ηθοποιός Annie Wersching, γνωστή από τον ρόλο της πράκτορος του FBI Renee Walker στη σειρά “24” και από...