Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση F-4 Phantom: Νεκρός ο 29χρονος πιλότος – Έρευνες για τον δεύτερο

Τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, π. F-4 Phantom II πιστοποιεί επίσημη ανακοίνωση. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:
Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Οι αρχές γνωρίζουν που ήταν το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους και εκεί εστιάζουν τις εντατικές έρευνες από αέρος και θαλάσσης στις οποίες μετέχουν 2 ελικόπτερα Agusta ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερo Σικόρσκι S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικoύ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα C-130 και μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και όπως λένε θα τηρηθεί απόλυτα το πρωτόκολλο έρευνας-διάσωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εκπαιδευτική πτήση θεωρείται πτήση-ρουτίνας για τους έμπειρους ιπταμένους οι οποίοι απογειώθηκαν στις 10.15 και 15’ μετά κατέπεσαν 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Μαρτυρία πιλότου ότι δεν έγινε χρήση του συτήματος εκτίναξης

Όπως ανέφερε ο Νο 2 του σχηματισμού της εκπαιδευτικής πτήσης, στην οποία μετείχε το F-4 και ο οποίος ενημέρωσε και για την πτώση, δεν έγινε χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Για τα πιθανά αίτια του ατυχήματος μιλησε στην ΕΡΤ ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος είχε επιβιώσει από παρόμοια συντριβή.

«Όταν πετάς με μεγάλες ταχύτητες και κάνεις στροφές, ελιγμούς και με πολλά G ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει το ατύχημα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόβλημα, όπως μια βλάβη στα πηδάλια», πρόσθεσε ο κ. Ιατρίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό μένει να διευκρινιστεί.

«Γινόντουσαν ασκήσεις σε χαμηλό ύψος. Ήταν και άλλο αεροσκάφος και ενημερώνει. Και το σύστημα αεράμυνας», δήλωσε στην Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο αμυντικός αναλυτής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας για τα εγκαίνια της πλατφόρμας που θα καταγράφει αναφορές και καταγγελίες για το bullying εντός του σχολικού...

ΔΙΕΘΝΗ

Αυτό που με απόλυτη βεβαιότητα λεγόταν και γραφόταν ήταν ότι ο Πούτιν θα επικρατούσε συντριπτικά(!) στις εκλογές, εγκαινιάζοντας άλλα έξι χρόνια ως πρόεδρος της...

ΔΙΕΘΝΗ

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάστημα με φρέσκα προϊόντα από τα βασιλικά αγροκτήματα του Ουίνδσορ, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από την κατοικία της εντός του βασιλικού κτήματος, εθεάθη –για...