Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι για το Συνταξιοδοτικό – Νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη (31/1)

Αυξάνεται ξανά η πολιτικοκοινωνική ένταση στη Γαλλία σήμερα (30/1), παραμονή νέας ημέρας κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Αυτό προβλέπει την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

Συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων και απεργιών στις 19 Ιανουαρίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μεταρρύθμιση. Τα συνδικάτα, τα οποία σπάνια παρουσιάζουν τέτοια ενότητα, ελπίζουν και αύριο η συμμετοχή να κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα για να ενισχυθεί το κίνημα διαμαρτυριών, ενώ την ελπίδα τους στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη.

Νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 30/1

Αύριο, Τρίτη (31/1), αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν σταθερή στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι “πλέον διαπραγματεύσιμη”, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει “να καταστρέψει τη χώρα”.

Σήμερα, οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου.

Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, “δεν θα πάει πολύ μακριά”. “Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί”, όπως έκρινε.

Κι άλλα κόμματα, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, επέκριναν επίσης τη θέση της κυβέρνησης.

Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου “Αναγέννηση” δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές αυτής της Κυριακής εισέρχεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνουν τη δύναμη...

ΔΙΕΘΝΗ

Τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 28 προκάλεσαν ρωσικά πλήγματα, κυρίως στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ωθώντας το...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε φυλάκιση έξι ετών καταδίκασε σήμερα ένα Ρωσικό δικαστήριο έναν 35χρονο μπλόγκερ, ο οποίος σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο κατήγγειλε την ευρείας κλίμακας στρατιωτική...