Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Top 10 scooters 125 κ.εκ. με τιμή από 1.995 € που οδηγείς με δίπλωμα αυτοκινήτου

Από το 2021, η νομοθεσία επιτρέπει στους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου να αποκτήσουν με απλό και εύκολο τρόπο δίπλωμα κατηγορίας Α1 για την οδήγηση οποιουδήποτε διτρόχου μικρού κυβισμού (έως 125 κυβικά). Οι δύο προϋποθέσεις είναι να έχετε συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας σας και να έχετε δίπλωμα αυτοκινήτου για τουλάχιστον 6 χρόνια.

Αν καλύπτετε αυτούς τους όρους, θα χρειαστεί να κάνετε πέντε μαθήματα οδήγησης. Η βεβαίωση των μαθημάτων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αρκούν για να αποκτήσετε – χωρίς να δώσετε εξετάσεις – το δίπλωμα Α1 από την τοπική Διεύθυνση Μεταφορών.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε εύκολα να λύσετε τα μεγάλα προβλήματα σπατάλης χρόνου και καυσίμων στις καθημερινές σας μετακινήσεις, καθώς και βέβαια του παρκαρίσματος και της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης. Τα ιδανικά οχήματα για το σκοπό αυτό, πάντα με δίπλωμα Α1, είναι τα scooters 125 κ.εκ., καθώς έχουν πολλαπλές αρετές.

Προσφέρουν κατ’ αρχήν την ασφάλεια των μεγάλων τροχών, των αναρτήσεων, των φρένων και των ηλεκτρονικών συστημάτων που παραπέμπουν σε μοτοσικλέτες. Έπειτα, οι κινητήρες τους είναι αρκετά ζωηροί για τις συνθήκες της πόλης, αλλά και μαζί οικονομικοί σε επίπεδο κατανάλωσης 2,5 lt/100km. Κι ακόμη, παρά τις μικρές τους διαστάσεις προσφέρουν πλούσιο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και στην ποδιά, μαζί με πρακτικές λύσεις όπως το Smart Key.

Κι αν μη τι άλλο, είναι το ιδανικό πρώτο σκαλοπάτι για να εξοικειωθείτε με τους δύο τροχούς, αν επιθυμείτε στο μέλλον της μετάβασή σας σε ένα μεγαλύτερο scooter ή μία μοτοσικλέτα. Τα δίτροχα που μπορείτε να οδηγήσετε με δίπλωμα Α1 είναι αναρίθμητα: σε μεγάλο φάσμα 50-125 κ.εκ., και με πολλές ηλεκτρικές προτάσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα 125 κ.εκ. συνδυάζουν όλες τις αρετές οικονομίας-αυτονομίας-απόδοσης-κόστους, και μεταξύ της μεγάλης πληθώρας προτάσεων επιλέξαμε -βάσει δημοφιλίας και όχι μόνο- τις δέκα παρακάτω.

  • 01. SYM Symphony ST 125

Τιμή: 2.665 ευρώ

Το ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας και διαχρονικό best-seller Symphony ST 125 ανανεώθηκε πρόσφατα με νέα LED φωτιστικά σώματα και LCD οθόνη οργάνων, και απέκτησε τροχό 14 ιντσών πίσω για τη μεγέθυνση του αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα – που τώρα χωρά δύο κράνη, χάρη και στη μετάθεση του δοχείου καυσίμων στο δάπεδο. Ο -επίσης νέος- κινητήρας 125 κ.εκ. πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 και αποδίδει 11,5 ίππους και 10,3 Nm ροπής στις .8.500 στροφές, επιτυγχάνοντας μέση κατανάλωση της τάξης των 2,5 lt/100km. Το προηγμένο Anti Lift Engine Hanger System αποτρέπει το φαινόμενο ανύψωσης του κινητήρα στις επιταχύνσεις, το δικάναλο ABS εξασφαλίζει την ισορροπία στο φρενάρισμα, ενώ η ανάρτηση αποτελείται από τηλεσκοπικό πιρούνι και διπλό αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση.

  • 02. Aprilia SR GT 125

Τιμή: 3.699 ευρώ

Το νέο μέλος της «παρέας» των scooters που οδηγούνται με δίπλωμα αυτοκινήτου είναι ο εκπρόσωπος της Aprilia στην κατηγορία, το συμπαγές SR GT – που παρά το Urban Adventure παρουσιαστικό του προσφέρει ιδιαίτερη πρακτικότητα, ευρυχωρία και προστασία από τον αέρα. Πέραν της άνετης σέλας, έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος στα 17,5 εκατ., μεγαλύτερες διαδρομές της ανάρτησης και εν μέρει χωμάτινα ελαστικά για τις κακοτεχνίες των δρόμων στην πόλη ή και την κίνηση στο χώμα. Έτσι, παραπέμπει στα μεγαλύτερα Adventure scooters, αλλά έχει και μια πιο σπορτίφ παραλλαγή. Οι τροχοί του έχουν μέγεθος 14” εμπρός και 13” πίσω, ενώ ο κινητήρας i-get προδιαγραφών Euro5 των 124 κ.εκ. αποδίδει 14,7 ίππους, αλλά μαζί με το σύστημα Start & Stop περιορίζει (κατά WLTP) την κατανάλωση στα 2,5 lt/100km. Ο εξοπλισμός του εμπλουτίζεται με full LED φώτα και οθόνη LCD με συνδεσιμότητα του smartphone μέσω του συστήματος Aprilia MIA.

  • 03. Honda PCX125

Τιμή: 3.430 ευρώ

Σταθερά στις κορυφαίες θέσεις των πωλήσεων των scooters συνολικά, το PCX125 δέχθηκε μια μεγάλης έκτασης αναβάθμιση το 2021 που το καθιστά μια από τις πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις της κατηγορίας. Ο χώρος κάτω από τη σέλα αυξήθηκε στα 30,4 λίτρα (χωρώντας πλέον και full-face κράνος), μεγάλωσε λίγο η φιμέ του ζελατίνα, προστέθηκαν φώτα LED παντού, νέα LCD οθόνη οργάνων, το βολικό σύστημα Smart Key και θύρα φόρτισης USB στο ντουλαπάκι της μάσκας – καθώς φυσικά και το Traction Control για τον έλεγχο της πρόσφυσης. Και, τέλος, βελτιώθηκε στους 12,3 ίππους η απόδοση του προδιαγραφών Euro5 κινητήρα των 125 κ.εκ.

  • 04. SYM Jet X 125

Τιμή: 3.045 ευρώ

Το σπορτίφ και δυναμικό στιλ του Jet X 125 δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινή του πρακτικότητα, που μεταξύ άλλων διαθέτει χώρο για full-face κράνος κάτω από τη σέλα και ντουλαπάκι στη μάσκα με θύρα USB. Με full-LED φωτιστικά σώματα και 3D light Bar πίσω, διαθέτει επίσης LCD οθόνη οργάνων με ρύθμιση φωτεινότητας και λειτουργία Keyless 2.0. Το κινεί ο κλασσικός τετράχρονος κινητήρας 12,5 ίππων από τον κύλινδρο των 125 κ.εκ. με ηλεκτρονικό ψεκασμό που εξασφαλίζει κορυφαία οικονομία καυσίμου. Για την ενεργητική του ασφάλεια φροντίζει το σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS με την δυνατότητα επιλογής δικάναλου ABS και Traction Control.

  • 05. Kymco Agility 16+ 125

Τιμή: 2.595 ευρώ

Το μικρότερο μέλος της άκρως επιτυχημένης οικογένειας Agility της Kymco ανανεώθηκε το 2022: ο κινητήρας των 125 κ.εκ. ενισχύθηκε στους 10,4 ίππους και προσαρμόστηκε στις προδιαγραφές Euro5, επιτυγχάνοντας τώρα μέση κατανάλωση της τάξης των 2,5 lt/100km. Η ανανέωση έφερε και το αισθητικό φρεσκάρισμα με τα νέα full-LED φώτα και την LCD οθόνη που χωρίζεται σε δύο τμήματα, ενώ η πρακτικότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα χάρη στο επίπεδο δάπεδο, το ντουλαπάκι της ποδιάς με παροχή ρεύματος 12V, και τη μεγέθυνση του χώρου κάτω από τη σέλα. Οι θύρες φόρτισης USB είναι τώρα δύο – μία στο ντουλαπάκι της ποδιάς και μία κάτω από τη σέλα. Το Kymco Agility 16+ 125 έχει τροχό 14” πίσω, που επιτρέπει μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, καθώς και δύο δισκόφρενα με δικάναλο ABS.

  • 06. Piaggio Liberty 125

Τιμή: 2.590 ευρώ

Απο τα πλέον ευπώλητα, το Liberty είναι μια premium πρόταση στην κατηγορία -από άποψη σχεδιασμού και ποιότητας- με συμπαγείς διαστάσεις, τροχό 16” εμπρός και 14” πίσω, επίπεδο δάπεδο και ντουλαπάκι στην ποδιά (με θύρα φόρτισης USB) για περισσότερη πρακτικότητα, καθώς και χώρο για ένα κράνος jet κάτω από τη σέλα. Αναβαθμισμένο σε ακαμψία, το πλαίσιό του περικλύει τον τελευταίας τεχνολογίας κινητήρα iGet των 125,8 κ.εκ. με ισχύ 11 ίππων, και έχει στις άκρες του τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο υδραυλικά αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση 5 θέσεων και εμπρός δισκόφρενο 240 χιλιοστών με ABS.

  • 07. Honda SH Mode 125

Τιμή: 2.930 ευρώ

Με την αναβάθμιση του 2021 το SH Mode έγινε πιο φρέσκο στο στιλ του και ακόμα πιο πρακτικό, χάρη στο νέο LED προβολέα, τη μεγέθυνση του επίπεδου δαπέδου, την προσθήκη του μικρού ντουλαπιού στην ποδιά με θύρα USB και του συστήματος Smart Key, καθώς και με την αύξηση του μεγέθους του χώρου κάτω από τη σέλα στα 18,5 λίτρα. Τοποθετήθηκε, επίσης, ο νέος Euro5 κινητήρας των 125 κ.εκ. με την τεχνολογία χαμηλών τριβών eSP+ της Honda, που αποδίδει 11,4 ίππους και -με τη βοήθεια και του Start/Stop- ρίχνει τη μέση κατανάλωση στα 2,0 lt/100km. Οι Ιάπωνες, ακόμα, μείωσαν το βάρος του πλαισίου eSAF, στο οποίο εμπρός συνδέεται τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός με δισκόφρενο 220 χιλιοστών και το σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS.

  • 08. Yamaha NMAX 125

Τιμή: 3.700 ευρώ

Σε υψηλές θέσεις των συνολικών πωλήσεων των scooters βρίσκεται σταθερά και το ΝΜΑΧ, που ανανεώθηκε το 2021 με μια σειρά από προσθήκες όπως το σύστημα συνδεσιμότητας SCCU που συνδέει το smartphone του αναβάτη μέσω Bluetooth με την LCD οθόνη. Στην ανανέωση αυτή άλλαξε ο LED προβολέας και η αεροδυναμική για καλύτερη προστασία του αναβάτη και προστέθηκε το σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί. Διατηρήθηκε ο χώρος για ένα κράνος κάτω από τη σέλα και το ντουλαπάκι της ποδιάς. Το τροποποιημένο πλαίσιο φιλοξενεί τον κινητήρα Blue Core της ιαπωνικής εταιρείας, 125 κ.εκ. και 12,2 ίππων με σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων VVA για τον περιορισμό της κατανάλωσης – μαζί με το σύστημα Start-Stop. Το ΝΜΑΧ συνοδεύεται, τέλος, με Traction Control, τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και δύο αμορτισέρ πίσω και με δικάναλο ABS.

  • 09. Vespa Primavera S 125

Τιμή: 4.150 ευρώ

Η θρυλική ιταλική φίρμα διαθέτει μια πληθώρα μοντέλων στα χαμηλά κυβικά, με τους μικρούς της τροχούς των 12 ιντσών, και μεταξύ πολλών άλλων επιλέξαμε την Primavera για αυτή τη λίστα. Συνδυάζοντας τα κλασσικά ρετρό στοιχεία της Vespa με σύγχρονες «πινελιές», προσφέρει τη βολικότητα της άνετης και χαμηλής σέλας, χώρο για ένα full-face κράνος και άλλα μικροαντικείμενα κάτω από τη σέλα, ντουλαπάκι στην ποδιά με θύρα USB και οθόνη TFT 4,3” με το λογισμικό Vespa Multimedia Platform που επιτρέπει τη συνδεσιμότητα με το smartphone μέσω (και) φωνητικών εντοπλών. Ο κλασσικός τετράχρονος i-get κινητήρας 125 κ.εκ. της Piaggio έχει ισχύ 10,7 hp, ενώ το δισκόφρενο εμπρός συνδυάζεται με σύστημα ABS.

  • 10. Daytona MIRO 125

Τιμή: 1.995 ευρώ

Μια πιο συμπαγής, ευέλικτη και οικονομική πρόταση, από την πληθώρα των αντίστοιχων της μεγάλης γκάμας της Daytona, είναι το Miro 125. Η δαιμόνια κίνησή του στην πόλη συνδυάζεται με την ελάχιστη κατανάλωση και τη χαμηλή τιμή, που μένει κάτω από τις 2 χιλιάδες ευρώ. Η ευελιξία του εξασφαλίζεται από τους τροχούς 10 ιντσών, η πρακτικότητα από το χώρο κάτω από τη σέλα και δύο επιπλέον στην ποδιά και από δύο γάντζους. Κινείται από τον τετράχρονο, αερόψυκτο και με ψεκασμό κινητήρα 8 ίππων και αποσβαίνει τις κακοτεχνίες της πόλης με τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm εμπρός και πίσω μονό αμορτισέρ.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ήδη για την Πονταντέρα ταξιδεύουν χιλιάδες λάτρεις του ιταλικού δίτροχου συμβόλου με τις δικές τους Vespa, για να συναντηθούν στις 18-21 Απριλίου στη μεγάλη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, τα αμιγώς ηλεκτρικά μονοθέσια της Formula E βρέθηκαν στη συγκεκριμένη πίστα, η οποία χρησιμοποιείται (με ολόκληρη τη χάραξή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ έχουμε -αλφαβητικά- τα επτά SUV μοντέλα που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορούν κάποια “ελίτ” αλλά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Έχει ξεχωριστή αξία να “ακούγεται” από επίσημα χείλη η αδυναμία του να ακολουθήσει η χώρα το ρυθμό ανάπτυξης των υπόλοιπων κρατών- μελών της Ε.Ε....