Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ιταλία: Πολιτικό χάος για την υπόθεση του αναρχικού Κόσπιτο – Η Μελόνι μιλά για πρόκληση κατά του Κράτους

Δεν πέρασαν 48 ώρες από τις αποκαλύψεις του βουλευτή των Αδελφών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Ντοντζέλι, σχετικά με συνεννόηση μεταξύ του αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο και φυλακισμένου μαφιόζου στις φυλακές του Σάσαρι, και οι εξελίξεις στην Ιταλική πολιτική σκηνή παραμένουν θυελλώδεις, αφού ενδέχεται να αποτελέσουν την πρώτη σημαντική εσωτερική ρωγμή για την Κυβέρνηση Μελόνι.

“Η κατάσταση της υγείας ενός κρατουμένου δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο πίεσης” 

Η κατάσταση της υγείας ενός κρατουμένου δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο πίεσης” εφόσον, εάν γινόταν ένας παράγοντας της χαλάρωσης του 41 bis (καθεστώς σκληρής φυλάκισης), θα αποτελούσε προηγούμενο “σε μια ολόκληρη σειρά πιέσεων από τους κρατούμενους”. Με αυτά τα λόγια ο Ιταλός ΥπΔικ, Κάρλο Νόρντιο, απευθύνθηκε χθες το απόγευμα στην Ιταλική Γερουσία κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση Κόσπιτο.

Όσον αφορά την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών από τον βουλευτή Ντοντζέλι, ο Νόρντιο αναφέρθηκε με γενικούς όρους στον φάκελο έρευνας που άνοιξε η Εισαγγελία της Ρώμης, αλλά όχι στους (μέχρι στιγμής) δύο φερόμενους ως υπεύθυνους της διαρροής, Ντοντζέλι και Ντελμάστρο. Ο υπουργός μάλιστα τόνισε, με γενικό τρόπο, πως “καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλες οι πράξεις που αναφέρονται στους κρατούμενους στο 41 bis είναι ευαίσθητα δεδομένα (…) οπότε θα ήταν απαραίτητη η εκ των προτέρων επαλήθευση και αξιολόγηση του περιεχομένου τους”.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα άνοιξε ένα ρήγμα για τη Μαφία” – Σάλος στην Ιταλική Γερουσία

Αμέσως μετά την πληροφόρηση του ΥπΔικ Νόρντιο ξεκίνησε το question time στη Γερουσία, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο ‘κόμπος έφτασε στο χτένι’ όταν ένας γερουσιαστής των Αδελφών της Ιταλίας, Αλμπέρτο Μπαλμπόνι, με βάση τις επισκέψεις μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στις φυλακές για να πληροφορηθούν σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Αλφρέντο Κόσπιτο στις 12 Ιανουαρίου, κατηγόρησε το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης πως “άνοιξε ένα ρήγμα για τη μαφία, ίσως ακούσια” σχετικά με το θέμα της σκληρής κάθειρξης (41 bis).

Η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, να προβεί σε λογοκρισία των εν λόγω ισχυρισμών. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε, ισχυριζόμενος πως “δεν μπορώ να το λογοκρίνω, όπως δεν λογόκρινα και ότι άκουσα προηγουμένως. Κανείς εδώ μέσα δεν μπορεί να λογοκρίνει μια ανεπιθύμητη ομιλία, ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αυτό ισχύει για όλους”.
Αποτέλεσμα ήταν οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κινήματος 5 Αστέρων και των Avs να αποχωρήσουν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τζόρτζια Μελόνι: Μια πρόκληση κατά του Κράτους, συνιστώ προσοχή και υπευθυνότητα

Με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει φτάσει στα ύψη, η ίδια η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρενέβη τηλεφωνικά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Rete 4.

“Τηλεφώνησα επειδή πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν αντιμετωπίζεις ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, καθώς ο τρόπος που χρησιμοποιεί κανείς ορισμένες εκφράσεις και όρους μπορεί να το μεγεθύνει” είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία πρόσθεσε πως συνιστά “προσοχή” και “υπευθυνότητα” στην αντιμετώπιση του θέματος.

“Το θέμα δεν προκλήθηκε από εμάς” είπε η Μελόνι. “Κάποιος είπε ότι η Κυβέρνηση με κάποιο τρόπο αναστατώνει τις πλατείες. Θα ήθελα να καταλάβω πώς. Η Κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων, αυτό είναι θέμα των δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, έχουμε ανατινάξεις αυτοκινήτων αξιωματούχων της Πρεσβείας, συνεχείς απειλές από αναρχικούς προς το Κράτος και αναρωτιέται κανείς αν η Κυβέρνηση αναστατώνει τις πλατείες… Μένω έκπληκτη”.

Αναφερόμενη σε προ ημερών δημοσίευμα της εφημερίδας Domani (“Η Μελόνι θέλει ο Κόσπιτο να πεθάνει στη φυλακή”) αλλά και σε δηλώσεις αναρχικών (που, σύμφωνα με την ίδια την Ιταλίδα πρωθυπουργό, έλεγαν: “Θα χτυπήσουμε με επαναστατικά όπλα όποιον κρύβεται πίσω από ό,τι συμβεί στον Κόσπιτο”) η Μελόνι τόνισε πως “αυτή δεν είναι μια πρόκληση κατά της Κυβέρνηση, αλλά κατά του Κράτους, και το Κράτος μας αφορά όλους. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα, αριστερό ή δεξιό” και μάλιστα πρόσθεσε πως “η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα άλλο παρά τη δουλειά της, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους”.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέχισε, με εκτενέστερη αναφορά στη διαχείριση της υπόθεσης Κόσπιτο από τον Τύπο. “Τις τελευταίες ημέρες, όταν συναντήθηκα με δημοσιογράφους, μου έκαναν μια ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα, οπότε το θέμα δεν τροφοδοτήθηκε από εμάς. Είχαμε μια πρώτη εμπρηστική επίθεση εναντίον ενός αξιωματούχου πρεσβείας, στη συνέχεια είχαμε μια άλλη επίθεση, μια κατάσταση που κλιμακώνονταν, και ενεργοποιήσαμε αυτό που πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Η υπόθεση δεν προέκυψε από δική μας θέληση. Κρίθηκε απαραίτητο να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, αλλά δεν την ξεκίνησε η Κυβέρνηση. Ο υπουργός Νόρντιο απάντησε (στη Γερουσία) επί της ουσίας”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της τελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Από τη Γενική Περιφερειακή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, με τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να στήνονται σε όλη τη χώρα την Κυριακή. «Άγιο δισκοπότηρο» για κυβέρνηση...