Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανογραφικό: Τα 5 SOS για την συμπλήρωση του – Οι ανατροπές και τα δημόσια ΙΕΚ

Μηχανογραφικό 2021: Ενα καινούργιο τοπίο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια έχουν να διαχειριστούν πάνω από 90.000 υποψήφιοι που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανατρέπει τα δεδομένα, όπως ήταν γνωστά μέχρι πέρσι, λειτουργώντας ως ένα ακαδημαϊκό κριτήριο που ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου ιδιαίτερα φέτος, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο σύστημα, θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή από τους υποψηφίους, οι οποίοι μέχρι την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 12 το βράδυ θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τις επιλογές τους.

Χιλιάδες υποψήφιοι έχουν ήδη ανακαλύψει ότι έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και διεκδίκησης μιας θέσης στα ΑΕΙ λόγω χαμηλών επιδόσεων, ενώ άλλοι έχουν περιορισμένες επιλογές σχολών, καθώς οι επιδόσεις τους δεν ανταποκρίνονται στο όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε.

Το υπουργείο Παιδείας προτάσσει το παράλληλο μηχανογραφικό ως μία εναλλακτική επιλογή, ισάξια, όπως υποστηρίζει, για όσους δεν πέτυχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με ευκαιρία άμεσης ένταξης στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση των σπουδών.

Το παράλληλο μηχανογραφικό προσφέρει πάνω από 8.000 θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ σε 52 ειδικότητες που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Παιδείας και έχουν κριθεί ως αντικείμενα σπουδών με μεγάλες δυνατότητες απορρόφησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων τους.

Συμβουλές

Ο Ελεύθερος Τύπος, σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων εκπαίδευσης και καριέρας LABORA, παρουσιάζει κάποιες συμβουλές στους υποψηφίους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους:

  • Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να περιορίζει μια σειρά επιλογών σε μαθητές με επιδόσεις μεταξύ 9 και 13, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν και να αναζητήσουν πληροφορίες για τις σχολές στις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση μελετώντας τα προγράμματα σπουδών, τη φύση των μαθημάτων, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης, είτε για την αναζήτηση συνέχισης της ακαδημαϊκής τους πορείας είτε για την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

 

  • Οι βάσεις εισαγωγής της προηγούμενης χρονιάς δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο. Είναι μία συμβουλή που δίνεται κάθε χρόνο στους υποψηφίους, όμως φέτος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των μορίων και συνεπακόλουθα και τη διαμόρφωση των βάσεων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, πιο έγκυρη θα είναι μια σύγκριση με τις βάσεις εισαγωγής του 2019, ενώ προτείνεται για μία «καθαρότερη» εικόνα πρόβλεψης των βάσεων να ληφθούν υπ’ όψιν οι βάσεις της προηγούμενης τριετίας.
  • Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών και τμημάτων που επιθυμούν. Με τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τον Σεπτέμβριο του 2019, εντάθηκε το φαινόμενο τμήματα με την ίδια ονομασία να παρέχουν εντελώς διαφορετικά δικαιώματα, δημιουργώντας αποφοίτους δύο ταχυτήτων με διαφορετικές δυνατότητες και δικαιώματα στην αγορά εργασίας.
  • Η σύγκριση της ονομασίας και των δυνατοτήτων που δίνει η κάθε σχολή θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των μετεγγραφών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν τις αντιστοιχίες τμημάτων, καθώς και τη βάση μετεγγραφής εφόσον πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για μεταφορά θέσης. Φέτος, σχεδόν το ¼ των πανεπιστημιακών τμημάτων είναι χωρίς αντιστοίχιση και προβλέπεται ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων που προϋπήρχαν του 2019 και αυτών που προέκυψαν από συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ακόμα κι αν έχουν το ίδιο όνομα. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται, κυρίως, στις σχολές Μηχανικών, στις οικονομικές σχολές, στις σχολές Πληροφορικής, στις σχολές Τουρισμού και Λογιστικής.
  • Με την τεχνολογία να μεταβάλλει με ταχείς ρυθμούς τα δεδομένα σε όλα τα αντικείμενα εργασίας, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους θα πρέπει να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, καθώς η εξειδίκευση θα έρθει πολύ αργότερα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ακόμα και παραδοσιακές επιλογές, όπως Νομική, Μηχανικοί, Πληροφορική, Ψυχολογίας, μπορούν να υποσχεθούν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας με τη σωστή εξειδίκευση από τον υποψήφιο.

Το παράλληλο μηχανογραφικό ανοίγει την πόρτα των δημόσιων ΙΕΚ

Χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα βρεθούν εκτός πανεπιστημίων, αριθμός που θα «κλειδώσει» μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο, το σίγουρο είναι ότι αρκετές χιλιάδες υποψηφίων (9.000 επιπλέον σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 20.000-30.000 σύμφωνα με αναλυτές αλλά και την αντιπολίτευση) δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, ενώ αντίθετα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε δημόσιο ΙΕΚ συμπληρώνοντας το παράλληλο μηχανογραφικό.

Η νέα δυνατότητα πρακτικά «δεσμεύει» ήδη από τον Ιούλιο 8.100 θέσεις σε 52 ειδικότητες, από τις συνολικά 120, σε δημόσια ΙΕΚ που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και ΟΑΕΔ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, με διαβατήριο για την εισαγωγή τους το απολυτήριο Λυκείου.

Εκτός από τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού τον Ιούλιο, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην επιλογή των ΙΕΚ και τον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά γίνονται οι εγγραφές. Αν μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου κάποιος υποψήφιος δεν πετύχει την εισαγωγή του στη σχολή επιλογής του, δύναται να εγγραφεί στο ΙΕΚ της επιλογής του στις εναπομείνασες θέσεις.

Συνολικά, τα ΙΕΚ όλης της χώρας παρέχουν 120 ειδικότητες και προσφέρουν 27.000 θέσεις. Αρκετά από αυτά είναι συνδεδεμένα με την τοπική οικονομία της περιοχής της έδρας τους, ενώ άλλα προσφέρουν σπουδές σε δημοφιλείς ειδικότητες, όπως: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (Chef), Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Βοηθός Φαρμακείου, Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, καθώς και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web Designer – Developer/Video Games).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πολλές από τις παρεχόμενες ειδικότητες όχι μόνο έχουν μεγάλη ζήτηση στη σημερινή αγορά εργασίας, αλλά ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.

Η συμμετοχή στο παράλληλο μηχανογραφικό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για τη συμμετοχή των Ελλήνων σπουδαστών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Παρ’ όλα αυτά, το 25% των σπουδαστών σε ΙΕΚ έχει ήδη πτυχίο πανεπιστημίου, όπως κατέγραψε έκθεση της ΓΣΕΕ για το 2020, όταν το 2012 το συνολικό αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5%.

Οι 52 ειδικότητες των ΙΕΚ

  1. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής-Υπηρεσία Ορόφων-Εμπορευματογνωσία)
  2. Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών
  3. Βοηθός Εργοθεραπείας
  4. Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου
  5. Τέχνη Φωτογραφίας
  6. Γραμματέας Ανωτέρων και Ανωτάτων Στελεχών
  7. Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου-Κινηματογράφου
  8. Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου
  9. Τεχνικός Μηχανοτρονικής
  10. Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  11. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας
  12. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας-Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής
  13. Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφοριών στην Ταξιδιωτική Βιομηχανία
  14. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας
  15. Στέλεχος Επιχειρήσεων Τυποποίησης, Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων
  16. Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ
  17. Τεχνικός Βιολογικής/Οργανικής Γεωργίας
  18. Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
  19. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web Designer-Developer/Video Games)
  20. Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων
  21. Τεχνικός Δασικής Προστασίας
  22. Τεχνικός Ανελκυστήρων
  23. Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων
  24. Τέχνη Σκίτσου-Εικονογραφίας-Γραφικών
  25. Τέχνη Σκηνοθεσίας
  26. Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος-Σχεδιαστής Μόδας
  27. Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος
  28. Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
  29. Στέλεχος Διεθνούς Εμπορίου
  30. Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
  31. Στέλεχος Υπηρεσιών Αερομεταφοράς
  32. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού
  33. Τεχνικός Συντήρησης Εργων Τέχνης
  34. Επιμελητής Πτήσεων
  35. Τουριστικός Συνοδός
  36. Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων
  37. Ηχοληψία
  38. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας
  39. Μουσική Τεχνολογία
  40. Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας
  41. Χειριστής Ηλεκτρονικής Συνάρμοσης Εικόνας (ΜΟΝΤΕR)
  42. Τεχνικός Συντήρησης Εργων Ζωγραφικής
  43. Τεχνικός Κινούμενης Εικόνας-Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Γραφήματος
  44. Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος
  45. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  46. Τεχνικός Μελισσοκομίας
  47. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
  48. Τεχνικός Αγροτουρισμού
  49. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
  50. Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
  51. Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου
  52. Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας

Πηγή: EleftherosTypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πιο ιστορικός σύλλογος της πρωτεύουσας θα φιλοξενεί για τα επόμενα τρία χρόνια εκατοντάδες δημότες της Αθήνας. Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων ξεκινά συνεργασία...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» βρέθηκε καλεσμένος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α/ Η.A.S.P.-Hellenic Aviation Service Provider) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο...

ΕΛΛΑΔΑ

Με μία και μόνο αίτηση στην Ενιαία Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία ο πολίτης θα αιτείται για όλα τα επιδόματα και παροχές που...