Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα 37 εταιρίες φερόμενες να υποστηρίζουν τις ρωσικές και κινεζικές ένοπλες δυνάμεις

Οι ΗΠΑ προσθέτουν 37 οργανισμούς και εταιρίες στη μαύρη λίστα εξαγωγικού εμπορίου για δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και εξυπηρέτησης της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε την Πέμπτη δύο μονάδες της προβεβλημένης κινεζικής εταιρίας γενετικής BGI, αλλά και την κινεζική εταιρία τεχνολογίας cloud, Inspur στην μαύρη λίστα εξαγωγικού εμπορίου που έχει καταρτίσει η Ουάσινγκτον. Η κίνηση αυτή, προμηνύει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου το οποίο εποπτεύει τους ελέγχους που διεξάγονται στις εξαγωγές των ΗΠΑ πρόσθεσε την BGI Research και την BGI Tech Solutions (Hongkong) στη μαύρη λίστα, μετά από υποψίες ότι οι εταιρίες αποτελούν “έναν σημαντικό κίνδυνο” για τη συνεισφορά τους στην παρακολούθηση που χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση για την καταπίεση εθνικών μειονοτήτων.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Inspur για την απόκτηση ή για την προσπάθεια απόκτησης αμερικανικών αγαθών, ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Είκοσι έξι άλλες κινεζικές εταιρίες και φορείς έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα, η οποία καθιστά δύσκολη την παραλαβή αμερικανικών εξαγωγικών φορτίων από προμηθευτές στις ΗΠΑ.

Το 2020, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε προσθέσει δύο μονάδες της BGI Group, που είναι η μεγαλύτερη εταιρία γονιδιωματικής έρευνας στον κόσμο, στη μαύρη λίστα σχετικά με υποψίες για την πραγματοποίηση γενετικών αναλύσεων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της καταπίεσης των Ουιγούρων στην Κίνα.

Το Πεκίνο αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, ενώ η BGI αρνήθηκε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται στην αποψινή επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη και φυσικά των πέντε προσώπων που έχει επιλέξει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν δημιουργήσει μια «επείγουσα κατάσταση» στο Μεξικό, αν και τα κρούσματα στα επίκεντρα της νόσου Αργεντινή και Βραζιλία μοιάζουν να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Να μαγειρέψουν σαν Έλληνες» παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες του το βρετανικό National Geographic, προσθέτοντας πως η Σίφνος https://www.instagram.com/visitsifnosisland/ διαθέτει πλούσια γαστρονομική ιστορία και είναι...