Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσία: Επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα εντόμων 280 εκατ. ετών

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα παλαιότερα έντομα καλυμμένα με γύρη, που χρονολογούνται περίπου 280 εκατομμύρια χρόνια πριν, αναφέρει η dpa.

Παλαιοντολόγοι από τη Ρωσία ανακάλυψαν απολιθωμένα υπολείμματα εντόμων παρόμοια με αυτιά, από την οικογένεια Tillyardembiidae, σε μια λιμνοθάλασσα κοντά στο χωριό Chekarda, περίπου 1.600 χλμ. από τη Μόσχα.

Αυτά τα έντομα (tillyardembiids), από το Παλαιοζωικό, πριν από περίπου 542 έως 250 εκατομμύρια χρόνια, βρέθηκαν καλυμμένα με γύρη από φυτά που παράγουν σπόρους, χωρίς άνθη στην κατηγορία των γυμνόσπερμων.

Αυτό συνέβη πολύ πριν τα ανθοφόρα φυτά γίνουν πιο κοινά, μεταξύ 100 και 50 εκατομμυρίων ετών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτή η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Biology Letters», προηγείται των ευρημάτων των παλαιότερων γνωστών εντόμων που καλύπτονται από γύρη, που χρονολογούνται πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια.

Πιστεύουν επίσης ότι η συμπεριφορά αυτών των tillyardembiids θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόδρομος της επικονίασης με τη βοήθεια εντόμων.

«Η ανακάλυψή μας ρίχνει φως στην πρώιμη εξέλιξη της επικονίασης από έντομα. Παρέχει άμεσες, πειστικές ενδείξεις διασποράς γύρης από έντομα στο Παλαιοζωικό», δήλωσε ο Δρ Alexander Khramov, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα.

Ο Δρ Khramov και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν αρκετά εξαφανισμένα έντομα tillyardembiid με γύρη στα κεφάλια, τους θώρακες, τα πόδια και την κοιλιά.

Ο Khramov δήλωσε ότι αυτό το είδος απολιθώματος αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, με τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να στήνονται σε όλη τη χώρα την Κυριακή. «Άγιο δισκοπότηρο» για κυβέρνηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από drone δείχνουν την καταστροφή στη Βαλτιμόρη. Το φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε στον πυλώνα στήριξης της γέφυρας έχει καταπλακωθεί από τους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου ανέφερε ότι «Εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νομίζουν ότι θα διασωθούν με παραιτήσεις, ακόμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το...