Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΥ: Ο κόσμος είναι λιγότερο ασφαλής όσο δεν εντοπίζεται η προέλευση του κορονοϊού

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για διαρροή του κορονοιού από εργαστήριο στην Γουχάν ως πιθανή προέλευση της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του FBI, είχε δηλώσει ότι το FBI υποθέτει εδώ και αρκετό καιρό ότι η προέλευση της πανδημίας είναι μια πιθανή διαρροή σε ένα εργαστήριο. Σύμφωνα το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μια πιθανή εργαστηριακή βλάβη θεωρείται ως πιθανότερο σενάριο, αν και ο βαθμός βεβαιότητας παραμένει χαμηλός. Άλλες ωστόσο υπηρεσίες αλλά και πολλοί επιστήμονες, θεωρούν ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε με φυσικό τρόπο.

Επιτακτική ανάγκη να βρεθεί η προέλευση του κορονοιού

«Πρέπει να βρεθεί η προέλευση για να αποτραπούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μελλοντικές πανδημίες», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ «συνεχίζει να προτρέπει την Κίνα να μοιράζεται με διαφάνεια δεδομένα, να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα».

Παράλληλα προέτρεψε «εάν κάποια χώρα έχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, είναι απαραίτητο αυτές οι πληροφορίες να κοινοποιηθούν στον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα όχι για να επιμεριστούν ευθύνες, αλλά «για να κατανοηθεί για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, ώστε να μπορούμε να αποτρέψουμε, να προετοιμαστούμε και να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες».

Ο ΠΟΥ δεν έχει εγκαταλείψει την έρευνα για την προέλευση του ιού

Επανέλαβε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει εγκαταλείψει κανένα σχέδιο για τον εντοπισμό της προέλευσης της πανδημίας COVID-19, σε αντίθεση με πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και σχόλια πολιτικών. Μάλιστα στην έκθεσή της η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογόνων καθόρισε, όπως είπε, βασικές μελέτες που πρέπει να γίνουν στην Κίνα και αλλού για να επαληθευτούν ή να εξαλειφθούν οι διάφορες υποθέσεις για την προέλευση της πανδημίας COVID-19.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ συνεχίζει να ζητά από την Κίνα να είναι διαφανής στην ανταλλαγή δεδομένων και να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες και να μοιράζεται τα αποτελέσματα με την παγκόσμια κοινότητα. Μέχρι τότε, όλες οι υποθέσεις για την προέλευση του ιού παραμένουν στο τραπέζι.

Να σταματήσει η πολιτικοποίηση της έρευνας

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι, «η συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση της έρευνας για την προέλευση του ιού «έχει μετατρέψει αυτό που θα έπρεπε να είναι μια καθαρά επιστημονική διαδικασία σε ένα γεωπολιτικό ποδόσφαιρο, που δυσκολεύει μόνο το έργο του εντοπισμού της προέλευσης. Και αυτό κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή».

Η κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας COVID-19 παραμένει, κατέληξε ο Δρ. Τένδρος, επιστημονική επιταγή, η ενημέρωση των μέτρων για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών, και ηθική επιταγή, για χάρη των εκατομμυρίων ανθρώπων και των οικογενειών τους που έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19, και όσοι συνεχίζουν να ζουν με κατάσταση μετά την COVID-19.

Τρίτο έτος ερευνών

Υπενθυμίζεται πως οι επιστήμονες αναζητούν την προέλευση της πανδημίας εδώ και τρία χρόνια. Ο ΠΟΥ σε αποκλειστική έρευνα του ertnews.gr, είχε κάνει λόγο για αμφιλεγόμενα και επικίνδυνα πειράματα στα εργαστήρια της Γουχάν.

Μια αντιπροσωπεία του ΠΟΥ βρέθηκε στην Κίνα στις αρχές του 2021 με το Πεκίνο όμως να αρνείται περαιτέρω ταξίδια διεθνών εμπειρογνωμόνων. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει αρκετές έρευνες στην Κίνα οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί. Η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαφύγει από εργαστήριο. Στη Γουχάν, όπου οι ασθένειες του κορονοϊού εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, διεξάγεται έρευνα για τους ιούς του κορονοϊού σε εργαστήριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στους 748.709 αριθμώνται οι μετανάστες οι οποίοι διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι το Φεβρουάριο του 2023, σημειώνοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με πριν...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το phishing μέχρι την παραπληροφόρηση και το κακόβουλο λογισμικό, οι ταχέως εξελισσόμενες ικανότητες των chatbots θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη βελτίωση της...

ΔΙΕΘΝΗ

«Η τεχνολογία αποτελεί κεντρικό παράγοντα της εθνικής ασφάλειας, της οικονομίας και της δημοκρατίας» επισημαίνεται στο σχετικό Εκτελεστικό Διάταγμα των ΗΠΑ που δόθηκε πριν από...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα τουριστικά ακίνητα στην Τοσκάνη, βασικός προορισμός για εύπορους ξένους παραθεριστές, θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση νερού στις πισίνες τους φέτος το καλοκαίρι...