Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμό από UNICEF καθώς έγκυες και νέες μητέρες υποσιτίζονται μαζικά σε 12 χώρες

Οι έγκυες και οι νέες μητέρες που θηλάζουν ενώ πάσχουν από οξύ υποσιτισμό αυξήθηκαν κατά 25% από το 2020 σε 12 χώρες οι οποίες βρίσκονται στο «επίκεντρο» της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, προειδοποίησε χθες Δευτέρα η UNICEF, υπογραμμίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά τους.

Έκθεσή της, βασισμένη στην ανάλυση δεδομένων για την ανεπάρκεια σωματικού βάρους και την αναιμία σε σχεδόν όλες τις χώρες, υπολογίζει ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και έφηβες σε παγκόσμια κλίμακα υφίστανται είτε υποσιτισμό ή ανεπαρκή διατροφή, που οδηγεί σε έλλειψη σωματικού βάρους και μικρό ύψος, έλλειψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών και αναιμία. Στην πλειονότητά τους, στις φτωχότερες χώρες.

Η νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική συγκεντρώνουν το 68% των γυναικών και των εφήβων που έχουν ανεπαρκές βάρος και το 60% αυτών που πάσχουν από αναιμία.

Οι διατροφικές ανεπάρκειες πλήττουν τις ίδιες τις γυναίκες και ακόμα πιο πολύ τα παιδιά τους, υπογραμμίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, σύμφωνα με το οποίο ο υποσιτισμός και η ανεπαρκής διατροφή «περνούν από γενιά σε γενιά».

Ο υποσιτισμός αυξάνει τον κίνδυνο της νεογνικής θνησιμότητας, αλλά βλάπτει επίσης «την ανάπτυξη του εμβρύου», προκαλώντας «επιπτώσεις διαρκείας στη διατροφή, στην ανάπτυξη και στη μάθηση των παιδιών, καθώς και στη μελλοντική δυνατότητά τους να καλύψουν τις ανάγκες τους».

«Σε παγκόσμια κλίμακα, 51 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 2 ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση ανάπτυξης. Εκτιμάμε ότι σε σχεδόν τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, αυτή σημειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, όταν η διατροφή του παιδιού εξαρτάται απόλυτα από τη μητέρα του», τονίζεται στο κείμενο, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις έγκυες και στις θηλάζουσες.

Η UNICEF εκτιμά πως από το 2020 ως το 2022, ο αριθμός των εγκύων και των θηλαζουσών που υφίστανται οξύ υποσιτισμό αυξήθηκε κατά 25%, από τα 5,5 στα 6,9 εκατομμύρια, σε 12 χώρες αντιμέτωπες με διατροφική κρίση (Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Αιθιοπία, Κένυα, Μαλί, Νίγηρας, Νιγηρία, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Υεμένη).

«Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση επειγόντως, αυτή η κρίση μπορεί να έχει συνέπειες μακράς διάρκειας για ολόκληρες μελλοντικές γενιές», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ. «Για να προληφθεί ο υποσιτισμός των παιδιών, πρέπει επίσης να αγωνιστούμε εναντίον του υποσιτισμού των εφήβων και των γυναικών».

Ο οργανισμός εισηγείται να δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα κορίτσια ως προς την πρόσβαση σε θρεπτικά, ασφαλή και προσιτά τρόφιμα, να ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί «η επέκταση σε μεγάλη κλίμακα» της διαθεσιμότητας βασικών ειδών όπως το αλεύρι, το μαγειρικό λάδι και το αλάτι, καθώς και να εξαλειφθούν πρακτικές διακρίσεων που οδηγούν σε άνιση κατανομή της τροφής στα νοικοκυριά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

“Αν λέμε για το Μάτι περί αυθαιρέτων και πολεοδομικών θεμάτων που δυσχέραιναν την απομάκρυνση κατοίκων, τότε για την Κινέτα τι να πούμε; Και παρ´...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει “εξηγήσεις” από τις λιβυκές αρχές μετά το συμβάν στο οποίο ενεπλάκη το λιμενικό της χώρας αυτής, που κατηγορείται ότι...

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά υποβλήθηκαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Για ακόμη μια φορά, τη δέκατη από την αρχή των κινητοποιήσεων, τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα καλούν σήμερα (28.03.2023) τους εργαζόμενους σε απεργία και διαδηλώσεις...