Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί σε βάθος 15ετίας

Σε άνοιγμα λογαριασμών όσων εμπλέκονται σε συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας για το σιδηροδρομικό δίκτυο προχωρά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπου Βουρλιώτη θα μπει στο στόχαστρο η περιουσιακή κατάσταση όσων είχαν θέση ευθύνης σε ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train, όλοι οι συμβαλλόμενοι στις συμβάσεις και οι εργολάβοι που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων.

Εάν διαπιστωθεί από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και τον έλεγχο των ακινήτων ότι η περιουσία τους δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, θα διερευνηθεί εάν εμπλέκονται σε δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την ίδια στιγμή, την αναβάθμιση της έρευνας για τη φρικτή σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, αποφάσισε η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας. Με ομόφωνη απόφαση των 21 δικαστών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Εφετείο Λάρισας, κρίθηκε πως η απόφαση πρέπει να αφαιρεθεί από το Πρωτοδικείο Λάρισας, του οποίου η ανακρίτρια – πρωτοδίκης που χειρίστηκε την υπόθεση στις πρώτες, κρίσιμες μέρες των ερευνών, έκανε κατά γενική ομολογία πολύ καλή και γρήγορη δουλειά. Ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης, αυτή να ανατεθεί σε δύο πιο έμπειρους, ειδικούς εφέτες – ανακριτές, που θα έχουν ως αποκλειστική τους απασχόληση τη διερεύνηση μόνο αυτής της υπόθεσης, απαλλαγμένοι από άλλα καθήκοντα.

Κλήση σε απολογίες

Ετσι, εφεξής τη δικαστική έρευνα για την πολύνεκρη τραγωδία θα διεξαγάγει ο Σωτήρης Μπακαίμης ως τακτικός ανακριτής και η Σοφία Λυμπεριάδου ως αναπληρώτρια. Από τις πρώτες τους δικονομικές ενέργειες, θα είναι να καλέσουν σε απολογία τους τρεις κατηγορουμένους σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη την περασμένη Πέμπτη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να απολογηθούν. Πρόκειται για τον επιθεωρητή του ΟΣΕ που τοποθέτησε στο συγκεκριμένο δύσκολο πόστο τον άπειρο 59χρονο σταθμάρχη και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη βάρδια, καθώς και τους δύο σταθμάρχες που φέρονται να είχαν εγκαταλείψει το πόστο τους, φεύγοντας πριν τις 23:00 που έληγε η βάρδιά τους, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας, έγινε με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος εποπτεύει το σύνολο των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη ορισμού δύο έμπειρων δικαστικών λειτουργών για τις ανακρίσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα, τονίζοντας την αναγκαιότητα να περατωθεί η ανάκριση της υπόθεσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Στο έγγραφο αίτημά του για τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Δασκαλόπουλος είχε τονίσει τη σημασία, αναφέροντας πως «εν όψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία, επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291) περί διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με την συμμετοχή 200 αστυνομικών σε διάφορες περιοχές της...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, το οποίο ξεκινά από...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο δήμο Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του πρώην ΚΥΤ της Μόριας, μετά και την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά»,...