Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Τα τηλεγραφήματα για τα απενεργοποιημένα φωτοσήματα – Οι προειδοποιήσεις μήνες πριν την τραγωδία

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε όλες τις αστοχίες και τις ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, των ανθρώπων του ΟΣΕ, αλλά και οι πληροφορίες από τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται, δείχνουν την ανησυχία που εξέφραζαν για τα συστήματα που δεν λειτουργούσαν. Στο φως της δημοσιότητας φέρνει η ΕΡΤ και η ρεπόρτερ Κάτια Νιάκαρη νέες πληροφορίες για τη σηματοδότηση στις γραμμές των τρένων που ανησυχούσαν τους μηχανοδηγούς και την αναφορά που είχαν κάνει μήνες νωρίτερα.

Από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι μηχανοδηγοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα κενά ασφαλείας που υπήρχαν και μάλιστα συγκεκριμένος σταθμάρχης, είχε συντάξει δύο τηλεγραφήματα, ένα τον Οκτώβριο και ένα τον Νοέμβριο, στα οποία έκανε τις συγκεκριμένες αναφορές και ζητούσε να δοθεί λύση στα προβλήματα τα οποία υπήρχαν.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τηλεγράφημα ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2022 και σε αυτό είχε συνταχθεί το εξής κείμενο:

«Σας γνωρίζουμε ότι όλα τα φωτοσήματα (είσοδος έξοδος) στους νέους πόρους είναι τελείως σβηστά, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των μηχανοδηγών».

Και συνέχιζε στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα με αριθμό 26: «Με δεδομένο ότι όλοι οι συρμοί διέρχονται από τις τροχιές του σταθμού των Νέων Πόρων, παρακαλούμε τον άμεσο φωτισμό τους (ερυθρό φως) για την έγκαιρη προειδοποίηση στους μηχανοδηγούς ότι προσεγγίζουν στην περιοχή του σταθμού».

Ακολούθησε ίδιο τηλεγράφημα στις 16 Νοεμβρίου με αριθμό 90 στο οποίο ο σταθμάρχης που το είχε συντάξει έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και ενημέρωνε και πάλι τους υπευθύνους για τη μη λειτουργία των φωτοσημάτων.

Τα νέα στοιχεία έρχονται με τον πιο τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσουν τα κενά στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μηχανοδηγοί, που όπως αποκαλύπτεται, είχαν γνωστοποιηθεί μήνες πριν από το τραγικό δυστύχημα.

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η διερεύνηση των συνθηκών και των παραγόντων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Θέμα ημερών είναι η άσκηση ποινικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα κληθούν σε απολογία, ο προϊστάμενος επιθεώρησης, και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καθημερινά φωτίζουν και ταυτόχρονα περιπλέκουν τη διερμηνεία των συνθηκών που άλλαξαν σε μια στιγμή τις ζωές δεκάδων οικογενειών που σήμερα θρηνούν τις αδόκητες και κυρίως άδικες απώλειες των δικών τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Akkadian 5* Hotel – Το Νέο Gay Only Hotel στη Μύκονο Το Ξενοδοχείο Akkadian, το πολυτελές κατάλυμα 5 αστέρων στην καρδιά της Μυκόνου, ανακοινώνει...

ΔΙΕΘΝΗ

Επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μία υποψήφια των Δημοκρατικών πέτυχε απρόσμενη νίκη στην Αλαμπάμα επικεντρώνοντας την προεκλογική της εκστρατεία στην προστασία...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα προσυνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έθεσε στην ομιλία του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Π. Μαρινάκης. Όπως είπε,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε από την ζωή αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη. Κατόρθωσε να συνδυάσει την Επιστήμη με τον επαναστατικό ρομαντισμό, στάθηκε...