Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατικό δίκτυο: Το προφίλ των δύο συλληφθέντων και του καθοδηγητή – Πυρετώδεις οι έρευνες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες ΕΥΠ, αντιτρομοκρατικής και ΕΛΑΣ για το τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να αιματοκυλίσει εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, το οποίο λειτουργούσε και ως συναγωγή.

Το σχέδιο φέρεται να είχε καταστρώσει ο αρχηγός της οργάνωσης που ζει στην Τεχεράνη και θα το εκτελούσαν οι δύο συλληφθέντες υπήκοοι Πακιστάν, έναντι αμοιβής 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Η εξάρθρωση του δικτύου έγινε σε συνεργασία με τη Μοσάντ και οι ελληνικές αρχές αναζητούν και τυχόν συνεργούς που είχαν στρατολογηθεί για την επίθεση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» είχε στείλει φωτογραφία με το στίγμα του εστιατορίου στους συνεργούς του που θα έκαναν την επίθεση. Εκείνοι το εντόπισαν, τράβηξαν βίντεο και του το έστειλαν.

Αρχικά η εντολή ήταν για δηλητηριώδη αέρια, όταν θα ήταν γεμάτο από κόσμο. Στη συνέχεια, ζήτησε να αιματοκυλίσουν το Εβραϊκό κατάστημα με όπλα και εκρηκτικά.

Συμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολούθησε τις κινήσεις τους και διαπίστωσε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου, καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν.

Το επίπεδο επικινδυνότητας είχε ανέβει και κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στην διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στις 15 Φεβρουαρίου αστυνομικοί της υπηρεσίας συνέλαβαν τους δύο νεαρούς Πακιστανούς, που ζούσαν παράνομα στη χώρα μας.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους, βρέθηκαν, περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και δύο υπολογιστές.

Αναλύοντας τα πειστήρια στα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα μεταξύ των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, που σχεδίαζε και δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών πολιτών.

Σε εξέλιξη οι έρευνες ΕΥΠ – αντιτρομοκρατικής

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κύκλο επαφών των δυο συλληφθέντων.

Έχει ερευνηθεί κάθε σημείο ανά την Ελλάδα που πέρασαν έστω και για λίγες ημέρες. Μάλιστα, μεγάλη έφοδος έγινε το περασμένο διάστημα σε οίκημα στο Ίλιον. Εκτιμάται πως προσήχθησαν και ανακρίθηκαν δεκάδες ομοεθνείς τους, χωρίς ωστόσο να προκύψουν στοιχεία εμπλοκής τους.

Ταυτόχρονα, από τις έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί εκρηκτικά, ούτε όπλα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο αρχηγός της οργάνωσης που ζει στο Ιράν είχε αναθέσει στους δύο συλληφθέντες να προχωρήσουν στην επίθεση. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που τους είχε υποδείξει το συγκεκριμένο εστιατόριο – συναγωγή.

Όλες οι επικοινωνίες και συνομιλίες που εντοπίστηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, γίνονταν μέσω εφαρμογών.

Παράλληλα βρέθηκαν βίντεο με καταγεγραμμένους ισραηλινούς υπηκόους που έμπαιναν στο εστιατόριο – στόχο, που εξετάζεται αν είχαν μπει στο στόχαστρο των μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο τρόπος της επίθεσης, χρήση δηλητηρίου, εκρηκτικά ή όπλα, φαίνεται να άλλαξε αρκετές φορές.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν και η αναζήτηση νέων προσώπων που θα στρατολογούνταν για να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Ευχαριστίες της κυβέρνησης του Ισραήλ στην Ελλάδα

Ευχαριστίες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδος, που απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εις βάρος ισραηλινών στόχων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» σημείωσε.

Την ελληνική κυβέρνηση ευχαρίστησε μέσω Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν. «Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και Ισραηλινών στόχων» επισήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αντιτρομοκρατική, ο 30χρονος αρχηγός προσπαθούσε να εντοπίσει στη χώρα μας και άλλους ομοεθνείς του για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα σε Εβραϊκούς στόχους.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Πηγές του ισραηλινού στρατού δήλωσαν στην Jerusalem Post χτες Τετάρτη ότι δεν θα υπάρξει λύση στον πόλεμο στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο εάν...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κροο που χθες, Τετάρτη 27/3 δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά στην ασφάλεια, ανησυχία...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να...