Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατικό δίκτυο: Στο ανακριτή οι δύο συλληφθέντες – Τα ψηφιακά ίχνη και οι διασυνδέσεις τους στην Αθήνα

Σήμερα το μεσημέρι 31/3 οδηγούνται στον Ανακριτή για τις απολογίες τους οι δύο άνδρες πακιστανικής καταγωγής οι οποίοι συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς φέρονται ότι σκόπευαν να πλήξουν στόχους εβραϊκού και ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.

Σε βάρος του 27χρονου και του 29χρονου που συνελήφθησαν ο ένας στην Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Οι κατηγορούμενοι, δεν έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό συνηγόρου που με εντολή του δικαστικού λειτουργού θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους. Η διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καθυστερήσει την έναρξη των απολογιών ώστε ο διορισθείς συνήγορος να ενημερωθεί για το υλικό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να στρατολογήθηκαν με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια. Στην δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Ιράν, ο οποίος φαίνεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Οι δύο άνδρες έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, υπό τις οδηγίες του καθοδηγητή τους, να φωτογραφίζουν το εστιατόριο – συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο σκόπευαν να πλήξουν, ενώ στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής έχουν μπει οι διασυνδέσεις τους στην Αθήνα, ενδεχομένως με άτομα του ποινικού χώρου καθώς φέρονται να αναζητούσαν βαρύ οπλισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, μεταξύ του 27χρονου Πακιστανού που συνελήφθη στην Ζάκυνθο και του 30χρονου φερόμενου καθοδηγητή τους στην Τεχεράνη φαίνεται ότι υπάρχουν 1000 συνομιλίες.

Μετά από αυτές τις ανακτήσεις, είναι πιθανό τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής να οδηγηθούν και σε αλλά άτομα που ίσως να είχαν στρατολογηθεί από τους δυο συλληφθέντες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία και για κάποια από τα 10 άτομα, πακιστανικής καταγωγής, που κρατούνται από τος αρχές, για διοικητική απέλαση, και εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής .

Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάϊ.  Από την έρευνα προέκυψε πως δεν είχε μπει ποτέ στην ελληνική επικράτεια. Στην πορεία όμως, ζήτησε από τον 27χρονο Πακιστανό, να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή what’s app, όπως και έκανε.

Στην συνέχεια αυτόν τον λογαριασμό τον χρησιμοποιούσε ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, στην προσπάθεια του να καλύψει τα ίχνη του. Για τις αρχές, μέχρι να λάβουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, εκεί που αναλύονται και άλλα ψηφιακά πειστήρια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα εάν οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και άλλα άτομα.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης από πλευράς αντιπολίτευσης, έκανε λόγο στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψε 4 μακράς εμβέλειας μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως είχαν στόχο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα καταβληθούν επιδόματα ύψους 282.240.214 ευρώ, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να πάψουμε να παράγουμε περισσότερο διχασμό απ’ όσο μπορεί να καταναλώσει η χώρα, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης μιλώντας επί της...