Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν σπίτια στη Ζήρεια – Κλειστή η Εθνική Οδός, κομμένη στα δύο η Ελλάδα

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς. Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρεια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επισημαίνει ακόμη.

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλάνα της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 10 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν κάει παραπολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό.
Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστιές την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό. Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Ζήρειας Αιγιαλείας Βασίλης Γλωσσίδης.

 


Στο μεταξύ αν και αρχικά το ΑΠΕ – ΜΠΕ μετέδωσε ότι είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τον διευθυντή της γέφυρας. Πιο συγκεκριμένα σε επικοινωνία που είχε μαζί του το protothema.gr ξεκαθάρισε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Ωστόσο η Εθνική Οδός στην περιοχή της Ζήρειας έχει κλείσει καθώς η φωτιά πέρασε και από το συγκεκριμένο σημείο.

Εκκενώθηκαν Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αχαΐα από τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Ζήρεια Αχαΐας. Η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ. Υπενθυμίζεται πως πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και στο σημείο σπεύδει εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι εκκενώθηκαν καθώς το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση οι φλόγες είναι κοντά στις αυλές των σπιτιών ειδικά σε Ζήρια και Λαμπίρι.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr έχουν καεί τέσσερα σπίτια ενώ  κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο σπεύδουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Επιπλέον στήθηκε επιχείρηση  για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της που είναι κοντά στη φωτιά. Επίσης έχει στηθεί επιχείρηση για την απομάκρυνση λουόμενων  που βρίσκονται στην παραλία και σε beach bar  της περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή.  Σύμφωνα με το thebest.gr σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση την ώρα που οι φλόγες έχουν πλησιάσει στο ύψος της εκκλησίας του χωριού. Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο είχε περάσει και από το Λαμπίρι.

Παράλληλα  στήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Πιο συγκεριμένα απομακρύνθηκαν 110 παιδιά με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Πάτρα συνοδεία περιπολικών.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες ρωσικό Beriev και δύο ελικόπτερα.

 

Εν τω μεταξύ τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα οδηγούνται από την τροχαία προς το Αίγιο. Παράλληλα από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είναι δυνατόν στα σοβαρά, να υπάρχει συγκάλυψη σε μια υπόθεση που την ερευνά εφέτης ανακριτής, εφέτης εισαγγελέας, ειδική επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων και η Ευρωπαία...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μείωση όλων των δεικτών SARS-CoV2, ενώ η θετικότητα της γρίπης παρά την μείωση παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής...