Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Με το βλέμμα στραμμένο στο αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, βρίσκεται πλέον το πολιτικό σύστημα της χώρας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 44o δημοτικό σχολείο Αθηνών, στα Πατήσια. Η κα Σακελλαροπούλου χαιρέτησε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και στη δήλωση της εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

«Στις σημερινές εκλογές εύχομαι κι ελπίζω να έχουμε την πιο πλατιά συμμετοχή. Θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσσοτάκη οι οπαδοί του κόμματος του, στο 7ο Δημοτικό σχολείο Κηφισιάς, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξε χειραψία με αρκετούς από τους γαλάζιους ψηφοφόρους, καθώς και με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής από τα οποία ζήτησε να επιλέξουν, ποια από τις δύο ταυτότητες του, την ηλεκτρονική ή την αναλογική ήθελαν να χρησιμοποιήσουν.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ψήφισαν ο γιός του Κωνσταντίνος και η κόρη του Δάφνη, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει την καθυστέρηση του νεότερου Μητσοτάκη στο παραβάν. «Ελπίζω να σκέφτεται μόνο τους σταυρούς» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις εκλογές γιορτή της Δημοκρατίας έθεσε και πάλι το διακύβευμα της κάλπης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως δήλωσε: «Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για ψηλότερους μισθούς, ψηφίζουμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ψηφίζουμε για ένα πιο αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή, με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα. Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και σήμερα η ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας περνάει σ’ εσάς τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την πατρίδα μας. Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή ψήφο. Ευχαριστώ πολύ».

Θερμής υποδοχής από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε και ο Αλέξης Τσίπρας που ψήφισε στο συγκρότημα που στεγάζει το 27ο και 30ο δημοτικά σχολεία, στην Κυψέλη

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε για το πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και για τη συμμετοχή των πολιτών.

Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα δήλωσε: « Κατ΄αρχάς να πω Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες. Στους Κωνσταντίνους τις Κωνσταντίνες, τις Ελένες. Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να γιορτάζει μαζί τους και ο ελληνικός λαός. Γιατί σήμερα είναι μία ημέρα ελπίδας. Οι πολίτες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μια σκληρή δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους. Να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει νέα πρόσωπα κυρίως όμως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης. Η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας».

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Αρκαλοχώρι της Κρήτης ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε για άλλη μια φορά από τους πολίτες να στηρίξουν τα πράσινα ψηφοδέλτια.

Κατά την αποχώρησή του έκανε την εξής δήλωση: «Ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα με ελπίδα και με αισιοδοξία να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που κάνουμε. Και δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες. Με δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα ελληνόπουλα και βέβαια μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τους καλώ να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, στη διχόνοια. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα. Σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία. Είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Κι από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού. Σήμερα ήρθα εδώ να ασκήσω τα εκλογικά του δικαιώματα στον τόπο καταγωγής μου στο Αρκαλοχώρι για να υπογραμμίσω πιο είναι το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη. Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού. Και αυτό από το ότι δύο χρόνια μετά το σεισμό εδώ οι πολίτες του Αρκαλοχωρίου συνεχίζουν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες στα κοντέινερ. Γι΄αυτό λοιπόν ελληνικέ λαέ σου αξίζουν πολύ περισσότερα και είμαστε εδώ στη νέα αυτή προσπάθεια να σου τα προσφέρουμε»

Να δώσουν το παρόν στην κάλπη και να ενδυναμώσουν το ΚΚΕ., ζήτησε από τους πολίτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Λαμία.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου, δήλωσε: «Kατ’ αρχάς χρόνια πολλά για κάθε Κωνσταντίνο, κάθε Κωνσταντίνα, κάθε Ελένη, σε όλη την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα, τα έχει όλα την τελευταία δεκαετία, πλέον έχει αποκτήσει μία μεγάλη, μία τεράστια πείρα. Εμείς καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός την επόμενη ημέρα».

Στο 1ο ΓΕΛ, στο Κορδελιό, ψήφισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Σήμερα μπορούμε να πούμε χρόνια πολλά, γιατί δεν είμαστε άθρησκοι, ούτε κυνηγήσαμε την εκκλησία, ούτε απαγορεύσαμε τη Θεία Μετάνοια. Χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο και κάθε Ελένη. Κάναμε ένα τεράστιο μηχανισμό παράλληλης καταγραφής των αποτελεσμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο. Το τρίτο και σημαντικότερο για μας είναι οι νέοι και οι Έλληνες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, όχι μόνο για τη Μακεδονία, αλλά για όλη την Ελλάδα και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε φυλακή όλους τους κλέφτες και όλους αυτούς που κοροΐδευαν τους Έλληνες. Ακαταδίωκτο για μας δεν υπάρχει. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες, ψηλά την Ελλάδα, θα νικήσουμε».

Ερωτώμενος για τις προβλέψεις του για την Ελληνική Λύση, δήλωσε «ό,τι πει η κάλπη, ό,τι πει ο Έλληνας, ό,τι πει η Ελλάδα, ό,τι πει η Μακεδονία, προβλέψεις δεν μπορώ να κάνω».

Στο Πέραμα ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι.

Κατά την αποχώρησή του δήλωσε:

«Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν. Εξασφαλίζει μια ελπίδα τίποτε παραπάνω. Η ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας. Μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Ένας λαός, που τα λαϊκά εισοδήματα είναι λιγότερο από τα μισά από εκείνα που ήταν πριν από 13 χρόνια. Έχουμε χάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά τα οποία συνεχίζουν να μένουν στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, στη Ρόδο στην Κρήτη, στα τουριστικά θέρετρα, στους οποίους η εξουσία έχει στερήσει το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι σήμερα θα ευοδωθεί, θα δώσει τη θέση της σε κάτι πιο στέρεο. Πάντως μέχρι να τελειώσει η διαδικασία καλές κάλπες σε όλες και όλους. Η Δημοκρατία είναι ατελής είναι κολοβή αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Θυσιάστηκαν γενιές ολόκληρες πρέπει να την κάνουμε πραγματική» Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ιδίως στην πολιτική»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Πύλο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στην Πάτρα και τόνισε την ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Πειραματικό σχολείο στο Κολωνάκι. Οκ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό προοδευτικό κίνημα

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 7.000 επλήγησαν από τον κυκλώνα Γκάμαν, ο οποίος ενέσκηψε χθες, Τετάρτη, στο βόρειο άκρο της...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) συνεχίζει να θεωρεί πως η προσωπική φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου...