Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση έως τις 25 Ιουνίου – Το χρονοδιάγραμμα των διερευνητικών

Το Σύνταγμα με σαφήνεια προσδιορίζει από εδώ και πέρα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις χτεσινές εκλογές. Όταν η τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή επιστραφεί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινωνεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να επιδιώξει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από τα κόμματα της νέας Βουλής.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, θα οριστεί ως πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η Βουλή που προέκυψε από τις χθεσινές κάλπες συνέρχεται ουσιαστικά σε συνεδρίαση μιας ημέρας κατά την οποία υπάρχει ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Ακολουθεί η εκλογή του προέδρου, ενώ την επόμενη μέρα αναμένεται να θυροκόλληθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, μέσα σε 30 ημέρες από τότε που τελείωσαν οι διερευνητικές εντολές.

Αυτό, θα προβλέπει και την ημέρα σύγκλησης του νέου κοινοβουλίου μετά τις εκλογές. Είναι ένα διάταγμα το οποίο φυσικά προσυπογράφεται και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έναρξη λοιπόν της προεκλογικής περιόδου, συμπίπτει με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι και κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι με την ενισχυμένη αναλογική και οι βουλευτές θα προκύψουν, όχι πλέον με επιλογή από τους ψηφοφόρους αλλά με λίστα που έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρύ προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, οκτώ εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές 2024....

ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ, το 74% των Ισραηλινών είναι ενάντια σε αντίποινα κατά του Ιράν «ακόμα κι αν βλάψουν τη...

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ράφα στρέφει ξανά το βλέμμα του το Ισραήλ,καθώς Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» στον Νετανιάχου να προχωρήσει...