Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Φουντώνει» η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά – Η στρατηγική των κομμάτων

Η μετωπική επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών αποτελεί την βασική στρατηγική, που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «οδυνηρό σοκ» το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για δημιουργία ασφυκτικών συνθηκών για τη δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που, αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα Πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ενώ ρωτήθηκε, αν θα είναι παρών την επόμενη μέρα, λέγοντας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη. Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο θα πει στέκομαι και δίνω τη μάχη».

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου προκάλεσαν οι δηλώσεις Τσίπρα. Ο ίδιος, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα πάντως των εκλογών δείχνουν πως η κοινωνία τον φοβάται. Και τον απορρίπτει. Αντί να υποδύεται συνεπώς την αυθεντική φωνή της δημοκρατίας και της κοινωνίας, ας κατέβει από το δικό του θώκο του αλαζονικού ηγεμόνα για να ακούσει καλύτερα τι του είπαν οι πολίτες».

Στη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος κυριαρχούν οι αλλαγές σε στρατηγικές ακόμη και σε πρόσωπα με στόχο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κύριος εκφραστής του προοδευτικού χώρου στην επόμενη Βουλή.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε: «Με τον Τσίπρα επικεφαλής, και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη που διακρίθηκαν και στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε λάθη και αναγνωρίζουν την ήττα της απλής αναλογικής.

«Έγιναν και λάθη τακτικής όπως ήταν οι αυτοσχεδιασμοί, οι άστοχες δηλώσεις στελεχών μας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες που πολύς κόσμος αποφάσισε τελικά τι θα ψηφίσει» σημειώνει η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγγου.

«Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε “κάναμε λάθος”. Απευθύναμε ένα μήνυμα που θόλωσε, κυρίως της απλής αναλογικής. Κρίθηκε και το αναγνωρίζουμε ως κομβικό λάθος» υπογραμμίζει η Όλγα Γεροβασίλη.

«Τα πήραμε τα μηνύματα, τα αναλύουμε και να είστε σίγουροι ότι οι επόμενες κάλπες θα είναι διαφορετικές, θα έρθουμε με τελείως διαφορετικά μηνύματα» επισήμανε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Εκατέροθεν βολές για την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά

Τον στόχο να υπάρξει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έθεσε εμμέσως ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, απευθύνοντας κάλεσμα στους ψηφοφόρους να ισχυροποιήσουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

«Η παράταξή μας έκανε γενναίο ξεκίνημα, ζητώ από όλους τους δημοκράτες να έρθουν κοντά μας. Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη στον τόπο. Χρειάζεται αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δεν έπαιξε το ρολο της χρειάζεται αα να συγκρουστεί με συμφέροντα που κρατούν τη χώρα να μην ανοίγει τα φτερά της» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος.

Στον απόηχο των «πυρών» Τσίπρα προς την Χαριλάου Τρικούπη, αναπτύσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επίδικο την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση και την κεντροαριστερά.

«Το βασικό για εμάς είναι να μην αποκτήσει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης, αυτό είναι το επίδικο δηλαδή και να υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Γιώργος Τσίπρας.

«Αν και τέσσερα χρόνια στη Βουλή είχαν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες ενός κόσμου που ήθελε να υπάρχει ένα αντίβαρο στην άνοδο του κυρίου Μητσοτάκη. Και βεβαίως αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Αν δηλαδή θα έχουμε στη Βουλή μία ισχυρή Αριστερά, έναν ισχυρό προοδευτικό και δυναμικό πόλο ο οποίος θα είναι δίπλα στους ανθρώπους που περνάνε τα μεγάλα ζόρια από τη φτώχεια και την πίεση» επισήμανε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να γίνει ο αυθεντικός εκφραστής όλων αυτών των αιτημάτων που έχει ανάγκη ο κόσμος να εκφραστούν, είναι εδώ για να γίνει εκφραστής  της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» σημείωσε ο Παύλος Χριστίδης.

Οι μελλοντικές κινήσεις θα συζητηθούν εκτενώς στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την ερχόμενη Πέμπτη.

Επιχείρηση ανασύνταξης στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και και το κυριότερο, να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές και αναγκαίες αλλαγες ενόψει της νεας εκλογικής μαχης θα συνεδριάσει την Πέμπτη το απόγευμα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει σε μια την ανάκτηση χαμένου εδάφους.

Το μηνυμα που στέλνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι ότι η κάλπη θα είναι κενή, θα είναι άδεια το πρωί της 25ης Ιουνίου όταν θα ανοίξει. Ως εκ τούτου θα είναι μία νέα μάχη η οποία μπορεί και πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στόχος, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, να μην επαναληφθούν οι συσχετισμοί που θα δημιουργήσουν συνθήκες αλαζονείας και αίσθησης παντοδυναμίας σε μία κυβέρνηση που όπως λένε έδειξε επί τέσσερα χρόνια ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη: Πού στοχεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλακης». Η αναγεννηση της δημοκρατικής παράταξης και η ενδυνάμωση της ως ισχυρή προοδευτική δύναμη θα αποτελέσει τον πόλο απέναντι στη ΝΔ και θα βάλει τελεια στις άγονες αντιπαραθέσεις επαναφεροντας τον ουσιαστικό πολιτικό λόγο. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ο κόσμος κουραστηκε από τις άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο χρειάζεται ενότητα και άλλο ηθος.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να σταλεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το αντιβαρο στη ΝΔ. Θα εντεινουν το κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να επιστρέψει και να δυναμώσει την παραταξη. Από το κόμμα, προτάσσουν μεν θετικό λόγο, ωστόσο θα απαντούν όταν τους προκαλούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι IDF επιτέθηκαν σε στρατιωτική δομή που ανήκε στην Χεζμπολάχ και όπου διέμεναν τρομοκράτες στο νότιο Λίβανο νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Ayta...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...