Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αεροπορικός εμπειρογνώμονας: Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι αγαπημένοι προορισμοί διακοπών για τους Λιθουανούς

Οι Λιθουανοί δεν αλλάζουν τις συνήθειες των διακοπών τους και συνεχίζουν να επιλέγουν διακοπές στην Τουρκία, την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, λέει ο ειδικός σε θέματα αερομεταφορών Σίμονας Μπάρτκους. Όσον αφορά τη δημοτικότητα, οι πτήσεις προς τουρκικά θέρετρα, όπως η Αττάλεια, αντιπροσωπεύουν το ήμισυ όλων των πτήσεων προς άλλα μεσογειακά θέρετρα και αυξάνονται σε κλίμακα.

Η Ίνγκα Αουκστούλιτε, επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ του διεθνούς ταξιδιωτικού πρακτορείου Tez Tour, προσθέτει ότι η ροή των ταξιδιωτών προς την Τουρκία όχι μόνο έφτασε στο προ της πανδημίας επίπεδο, αλλά και το ξεπέρασε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπάρτκους, αν και ο αριθμός των πτήσεων προς την Τουρκία αυξάνεται, οι ροές προς άλλους δημοφιλείς προορισμούς παραμένουν παρόμοιες.

«Το τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας παραμένει ο κορυφαίος προορισμός από άποψη δημοτικότητας, με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ταξιδιωτών να κατευθύνονται εκεί φέτος. Υπάρχουν ημέρες που υπάρχουν 8 πτήσεις την ημέρα και μερικές φορές ακόμη περισσότερες. Οι πτήσεις προς την Αττάλεια θα είναι σχεδόν οι μισές από όλες τις πτήσεις τσάρτερ προς μεσογειακά θέρετρα προς όλες τις κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Μπάρτκους.

«Είτε πρόκειται για τα ελληνικά νησιά είτε για τα βουλγαρικά θέρετρα, είναι μάλλον λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά όμως τον ίδιο τον μαζικό τουρισμό, η Τουρκία παραμένει η πιο δημοφιλής και η πιο αναπτυσσόμενη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα στον τομέα των αερομεταφορών, η συνεχιζόμενη δημοτικότητα της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί από τη συνήθεια, τη σχετική εγγύτητα της χώρας με τη Λιθουανία σε σύγκριση με άλλες χώρες-θέρετρα και τα all-inclusive ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έννοια του all-inclusive είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Λιθουανούς παραθεριστές, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί σε πολλούς προορισμούς.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο για ιστορικούς λόγους, επειδή οι Λιθουανοί είναι συνηθισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση. Ένας άλλος λόγος είναι η γεωγραφία, καθώς η Τουρκία είναι σχετικά κοντά στην Ισπανία, πράγμα που σημαίνει σχετικά χαμηλές τιμές. Διότι αν οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο πάνε διακοπές, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι Βαλεαρίδες, η Μαγιόρκα, η Μάλαγα, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος για να πετάξεις στην Τουρκία, γεγονός που αυξάνει αυτόματα το κόστος του πακέτου. Η δε δημοτικότητα της έννοιας all-inclusive στην αγορά της Λιθουανίας είναι αρκετά υψηλή. Σε άλλες περιοχές, το προϊόν δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο», σχολίασε.

Ο Μπάρτκους ανέφερε ότι η Τυνησία αυξάνει τη δημοτικότητά της μεταξύ των νέων και αντισυμβατικών προορισμών διακοπών. Ωστόσο, πιστεύει ότι δεν είναι ένας κοινός προορισμός που χρησιμοποιείται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ως εναλλακτική λύση στην Τουρκία.

«Όσον αφορά τους αναπτυσσόμενους προορισμούς, η Τυνησία μπορεί να είναι ένας από αυτούς, αλλά είναι ένας εξειδικευμένος προορισμός και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους πιο δημοφιλείς. Μπορείτε όμως να δείτε ότι αναπτύσσεται σε κάποιο βαθμό και νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τουριστικοί πράκτορες αναζητούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα είδος υποκατάστατου της Τουρκίας όσον αφορά την τιμή και την ποιότητα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν περισσότερες προσφορές για την ίδια Τυνησία αυτό το καλοκαίρι. Όμως, δεν μπορείτε να συγκρίνετε τη δημοτικότητά της με άλλους προορισμούς», δήλωσε ο ίδιος

«Το 2022, οι Λιθουανοί ταξίδευαν συχνότερα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο με ένα πακέτο τουριστικών υπηρεσιών. Σε σύγκριση με το 2019, ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν στην Τουρκία το 2022 έχει αυξηθεί κατά 24%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 78%. Παρόμοιες τάσεις για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αναμένεται να συνεχιστούν και το 2023. «Τα στατιστικά στοιχεία πωλήσεων της Tez Tour δείχνουν ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών στην Τουρκία το 2023 θα αυξηθεί κατά 17% σε σύγκριση με το 2019», δήλωσε η Αουκστούλιτε στην Elta.

«Οι Λιθουανοί ταξιδιώτες επιλέγουν συνήθως τα τουρκικά θέρετρα της Αττάλειας, της Αλάνια και του Μπόντρουμ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η Ελλάδα, με τα νησιά της Κρήτης, της Ρόδου, της Κέρκυρας και την Πελοπόννησο στην ηπειρωτική χώρα, είναι επίσης δημοφιλής. Η Αίγυπτος, η οποία επέστρεψε φέτος, ήταν πολύ δημοφιλής. Ο κατάλογος των αγαπημένων προορισμών των Λιθουανών ταξιδιωτών περιλαμβάνει επίσης βουλγαρικά θέρετρα, την όμορφη Μαγιόρκα και την ισπανική Μάλαγα», εξήγησε.

Αν και η Αουκστούλιτε λέει επίσης ότι οι Λιθουανοί δεν πειραματίζονται με τους προορισμούς των διακοπών τους, υπάρχει αυξημένη τάση να ταξιδεύουν σε θέρετρα της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Σακάρτβελο με τη βοήθεια τουριστικών πρακτόρων.

«Δεν καταγράφουμε σημαντικές αλλαγές στους προορισμούς διακοπών των Λιθουανών ταξιδιωτών. Οι δοκιμασμένοι προορισμοί παραμένουν οι πιο δημοφιλείς εδώ και πολλά χρόνια. Μια πιο σημαντική αλλαγή είναι στους προορισμούς διακοπών των Λιθουανών ταξιδιωτών. Οι δημοφιλείς και δοκιμασμένοι προορισμοί παραμένουν οι πιο δημοφιλείς εδώ και πολλά χρόνια. Μια πιο σημαντική αλλαγή είναι η αύξηση της δημοτικότητας της Μαδέρας πέρυσι, η οποία συνεχίστηκε και φέτος», σχολίασε η εκπρόσωπος της Tez Tour.

«Οι Λιθουανοί ταξιδεύουν όλο και περισσότερο με τουριστικούς πράκτορες στη Βαρκελώνη, στα ιταλικά θέρετρα και στο Σακάρτβελ. Αυτοί οι προορισμοί προτιμούνταν συχνότερα από ανεξάρτητους ταξιδιώτες πριν από την πανδημία που έπληξε τον ταξιδιωτικό τομέα και τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: lrt.lt

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός λειτουργίας θα τεθούν για 12 ώρες, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 όλες οι υπηρεσίες που παρέχει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του συστήματος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τους πρώτους του υποψηφίους για τη διαδικασία των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε togegonos.gr από τη χθεσινή φωτογράφιση του προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα 17 παιδιά του θαλάμου του. Δείτε τις...

ΕΛΛΑΔΑ

Την δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα ανανεωθούν μέχρι τις 12 Μαΐου απέσπασαν με τον αγώνα τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ,...