Συγκίνηση για τον θάνατο του «ήρωα του Αιγαίου», υποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου

Συγκίνηση για τον θάνατο του «ήρωα του Αιγαίου», υποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου

«Οι Έλληνες θρηνούν τον ήρωα του Αιγαίου που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο Παπαδόπουλος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατάφερε με το σκάφος του να διασώσει πολλούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών,  που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέσβο ενώ «έδειξε στην Ευρώπη τις σημαίνουν στην Ελλάδα οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ειρήνης», αναφέρει το πρακτορείο φιλοξενώντας δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη.

Το Reuters, που φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του δημάρχου του νησιού («Η Λέσβος είναι από σήμερα φτωχότερη), σημειώνει για τη Λέσβο ότι έχει μακρά ιστορία υποδοχής προσφύγων που εγκατέλειπαν την Τουρκία στη δεκαετία του 1920 (αναφερόμενο στη μικρασιατική καταστροφή).

Προσθέτει ότι το 2015 η Λέσβος αποτέλεσε το προτιμώμενο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη για περiπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ υπήρχαν μέρες που στο νησί κατέφθαναν ακόμη και 3.000 μετανάστες, στιβαγμένοι σε βάρκες που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το ίδιο τους το βάρος τους.

Την Πέμπτη στην Μυτιλήνη η κηδεία του «ήρωα του Αιγαίου»

Στο ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης θα ψαλεί αύριο, Πέμπτη, στις 4:30 το απόγευμα, η εξόδιος ακολουθία του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου, που έφυγε το περασμένο βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 44 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Στην εξόδιο ακολουθία του «ήρωα του Αιγαίου» όπως αποκλήθηκε και ως τέτοιος τιμήθηκε, λόγω της ενεργούς συμμετοχής του στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων που περνούσαν το Αιγαίο στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 – 2016, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ έχει ανακοινωθεί και η παρουσία του πρώην υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Στον εκλιπόντα θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία αξιωματικού, ενώ θα παραστεί η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σλώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».