«Ιανός»- Καρδίτσα: 47 εγκλωβισμένοι στην Οξυά περιμένουν βοήθεια από αέρος

Ç åðüìåíç çìÝñá ôùí êáôáóôñïöþí áðü ôçí êáêïêáéñßá "Éáíüò" ðïõ ðñïêÜëåóå ôçí õðåñ÷åßëéóç ôïõ ÐÜìéóïõ ðïôáìïý óôï ÌïõæÜêé Êáñäßôóáò ôçí ÊõñéáêÞ 20 Óåðôåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Βοήθεια από αέρος με ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας αναμένουν 45- 47 εγκλωβισμένοι στην Οξυά, που αναμένουν αύριο «φάρμακα και ψωμί» από ελικόπτερο, ενώ για τεταρτη ημέρα το χωριό δεν έχει ρεύμα ούτε και νερό. Ολόκληρη πλαγιά υποχώρησε και οι κορμοί των δέντρων κατέληξαν στο ρέμα, μαζί με έξι γκρεμισμένα γεφύρια. Δύσκολο θεωρείται να προσεγγίσει ακόμη κι ελικόπτερο σπίτι που «όλοι το βλέπουν από απέναντι», χωρίς κανείς να γνωρίζει αν «ζευγάρι 90 ετών υπάρχει ακόμα» , όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάμπρος Ευθυμίου. 

Ο κύριος Ευθυμίου διευκρινίζει ότι 11 οικισμοί έχουν αποκλειστεί  κι εκεί υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ εκφράζει ανησυχία και για την κατάσταση στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάνιας Γκουσιάρη, ελικόπτερο από την Αθήνα σπεύδει να παραλάβει έγκυο πέντε μηνών και γέροντες από τα 40 αποκομμένα χωριά στον ορεινό όγκο Αργιθέας.

Πριν από λίγο έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Μεσοβούνι.

Στο νομό Καρδίτσας, υπολογίζεται ότι 5.000 σπίτια και καταστήματα στην πόλη και 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές, καθώς επίσης το οδικό δίκτυο, η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, οι υποδομές, οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Αύριο μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ζημιών και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Tην Τετάρτη, την πληγείσα περιοχή θα επισκεφθεί και ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επιχειρούμε με 265 μηχανήματα σε 70 σημεία τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέροντας ότι αναζητείται πρόσβαση στις αποκλεισμένες περιοχές, ενώ με τη βοήθεια του στρατού επιχειρείται να στηθούν άμεσα δύο γέφυρες στο Μουζάκι. Παράλληλα γίνονται αποτιμήσεις των καταστροφών για γρήγορες αποζημιώσεις, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.