Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπάχαλο στην ΕΛΑΣ: Μετά από 17 λεπτά πήγαν για βοήθεια στο ΑΤ Ομονοίας

Σαντορίνη

Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας… ανήμπορο να προστατεύσει τον «εαυτό» του. Ανασφαλείς αστυνομικοί καλούνται να υπερασπιστούν την… ασφάλεια του πολίτη.

Υποστελεχωμένο, χωρίς οχήματα, φυλά την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», γραφεία κομμάτων, υπουργεία, σταθμούς ΜΕΤΡΟ, εταιρία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών…

Με ανύπαρκτη αστυνομική δύναμη και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που εμμέσως παραδέχθηκε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, η πολιτική και αστυνομική ηγεσία επιχειρεί με «μπαλώματα» και… παρωχημένες πεζές περιπολίες να καλύψει κενά, παραλείψεις και κακές αξιολογήσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καθυστέρηση… 17 λεπτών

Ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων στην επίθεση που δέχονταν αστυνομικοί ήταν… 17 λεπτά μετά την εκδήλωσή της. Αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε η πρώτη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να φθάσει στο σημείο της επίθεσης και τρία λεπτά αργότερα τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης.

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης επιβεβαιώνεται από το υλικό που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας καταστήματος στη συμβολή της 3ης Σεπτεμβρίου με την οδό Βερανζέρου. Ο χρόνος της επίθεσης καταγράφεται στις 20:23, ωστόσο το ρολόι της κάμερας πήγαινε πέντε λεπτά πίσω, με την πραγματική ώρα να είναι στις 20:28, ενώ η Ελληνική Αστυνομία έδινε ως χρόνος εκδήλωσης του περιστατικού τις 20:45. Εκείνη ήταν η ώρα διαβίβασης της πρώτης αστυνομικής δύναμης που έφθασε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

«Αόρατες» και ουσιαστικά ανύπαρκτες περιπολίες ασφάλειας και τάξης δεν είδαν περίπου 70 κουκουλοφόρους να έρχονται από τρεις διαφορετικές διαδρομές προς το αστυνομικό τμήμα. Ετσι εξηγείται η ανυπαρξία συλλήψεων και προσαγωγών, ενώ οι αστυνομικοί δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν ακόμη και το δρομολόγιο διαφυγής των κουκουλοφόρων, εικάζοντας πως αυτό ήταν προς την… πλατεία Εξαρχείων!

Α.Τ. … υπουργών και κομμάτων

Το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας που δέχθηκε την επίθεση παρουσιάζει εικόνα αποδιοργάνωσης με… κομματικά χαρακτηριστικά. Συνολικά 16 άτομα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία υπηρετούν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ τρεις αστυνομικοί βρίσκονται στις… υπηρεσίες της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μπορεί η οργανική δύναμη να είναι 293 αστυνομικοί, ωστόσο η πραγματική είναι μόνο 186 άτομα και οι αποσπασμένοι 47. Με πρόχειρους υπολογισμούς η παρούσα δύναμη είναι 139 άτομα, αλλά απομένουν… 105. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές που έχουν εικόνα της αποδυνάμωσης του τμήματος, από αυτούς αφαιρούνται οι εξής:

– πέντε άτομα σε ανατροφή τέκνου
– δύο άτομα σε υπηρεσία γραφείου
– τρεις πολιτικοί υπάλληλοι
– τρεις αστυνομικοί υπηρετούν στην υφυπουργό
– 16 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
– πέντε άτομα στην εβραϊκή συναγωγή.

Αυτομάτως μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων ατόμων, μένουν οι εξής οι οποίοι διατίθενται σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές στους παρακάτω στόχους:

– τέσσερις στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ
– τρεις σε υπουργείο (δύο σκοπιές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μία το υπουργείο Υγείας)
– δύο στη Δημοκρατική Αριστερά και στην Ενωση Κεντρώων
– πεζή περιπολία στο Σύνταγμα και στο Εφετείο.

Ταυτόχρονα το ίδιο Α.Τ. «βγάζει» στο δρόμο τρία περιπολικά την ημέρα με ειδικές εντολές για επιτήρηση στόχων, ωστόσο από τη Δευτέρα έχουν ζητηθεί, βάσει ανώτατων εντολών, περιπολικά σε όλα… τα ωράρια, δηλαδή εν τω συνόλω έξι. Σταθερό περιπολικό βρίσκεται στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και ένα ακόμη… σταθερό έξω από εταιρία ηλεκτρονικό πλειστηριασμών στην Καλλιθέα, που είχε δεχθεί στο πρόσφατο παρελθόν επίθεση αντιεξουσιαστών.

ΕΔΕ: Ποιος; Πού; Πότε;

Την ίδια ώρα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μετά από εντολή του αρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου, διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη μηδενική αντίδραση της Αστυνομίας, την καθυστερημένη άφιξη αστυνομικών δυνάμεων στο τμήμα, αλλά και για το γεγονός πως δεν έγινε καμία προσαγωγή μετά το βίαιο συμβάν, κάτι που είχε προαναγγείλει νωρίτερα και η αρμόδια υπουργός.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τους υπεύθυνους λεπτομερής καταγραφή. Πού ήταν οι αστυνομικοί που ήταν διατεθειμένοι, ποιος ήταν ο πρώτος που έδωσε την πρώτη πληροφορία για την επίθεση, τι ώρα ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων, ποιος αξιωματικός ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων και συντόνιζε τις αστυνομικές δυνάμεις, ποιοι έφθασαν πρώτοι στο σημείο της επίθεσης, πού βρίσκονταν οι διμοιρίες και, το κυριότερο, πώς κινήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις αμέσως μετά την επίθεση με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό των ατόμων. Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, απάντηση σε πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει η απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων, οι καταθέσεις των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή και το υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη «γνωστή» συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, και άλλη μία στην πλατεία Αιγύπτου για άγνωστο λόγο παρέμειναν ακίνητες, με τη δεύτερη διμοιρία να φθάνει στον αστυνομικό τμήμα μισή ώρα μετά την επίθεση.

Ο «ΠΕΡΣΕΑΣ» των κουκουλοφόρων

«Θα πεθάνετε σήμερα… Θα σας σκοτώσουμε», φώναζαν οι άγνωστοι την ώρα που πετούσαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οχημάτων και αστυνομικού κτιρίου, σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην επίθεση και περιέγραψαν στους συναδέλφους τους με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι κουκουλοφόροι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις περιγραφές, οι κουκουλοφόροι ήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες. Μια πρώτη ομάδα κρανοφόρων έστριψε προς την οδό Βερανζέρου. Μια δεύτερη ομάδα βρισκόταν στη συμβολή των οδών Βερανζέρου και Κοτοπούλη και μόλις ενώθηκε με την πρώτη, επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά εμφανίστηκε και μια τρίτη ομάδα κουκουλοφόρων, από την κάτω πλευρά του αστυνομικού τμήματος, την οδό Σωκράτους, η οποία και αυτή ξεκίνησε να ρίχνει βόμβες μολότοφ.

«Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, φωνές και περίπου 100 άτομα με μαύρη αμφίεση επιτίθενται, πετούν ξύλα, μπουκάλια μολότοφ, στην είσοδο του Α.Τ., προκαλούν φωτιά, πυρπολούν, σπάζουν και καταστρέφουν αυτοκίνητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αυτόπτης μάρτυρας. Μία φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας καταδεικνύει χαρακτηριστικά τη σφοδρότητα των επιθέσεων. Ειδικότερα, κατεγράφη μπουκάλι με βενζίνη μέσα σε αστυνομικό όχημα.

«Είχαν ξεκάθαρες προθέσεις να κάψουν τους αστυνομικούς, να τους δολοφονήσουν. Με έγγραφες διαταγές δεν αστυνομεύονται οι υπηρεσίες και οι πολίτες. Η ηγεσία δεν έχει πρόθεση να τους συλλάβει. Ο κ. Τόσκας κατήργησε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και είναι εμφανή τα αποτελέσματά της», είπε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.

«Ακόμα μια δολοφονική επίθεση από τους «γνωστούς και χαϊδεμένους» εναντίον συναδέλφων μας. Αλήθεια ποιος αγωνιστικός λόγος υποκίνησε αυτήν την ενέργεια; Η Ενωσή μας έχει καταγγείλει από καιρό την αποδόμηση υπηρεσιών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Η ηγεσία απαντά με τη σύσταση πεζών περιπολιών, τη χρησιμότητα των οποίων έχουμε από καιρό καταγγείλει. Δυστυχώς, όμως, οι συνάδελφοι της ανωτέρω υπηρεσίας δέχθηκαν το μένος των μπαχαλάκηδων και αλήθεια περιμένουμε να μας πουν οι ιθύνοντες με ποιον εξοπλισμό περίμεναν να τους αντιμετωπίσουν. Ηταν η πρώτη «επιτυχημένη» μέρα της εμφανούς αστυνόμευσης, γι’ αυτό μάλλον σουλάτσαραν ανενόχλητοι όλοι αυτοί. Ηταν δίκαιο (οι πεζές) και έγινε πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Αθήνας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως οι «τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και ένα όχημα περιπολιών, επιδιώκοντας θανάσιμους τραυματισμούς συναδέλφων μας και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων διερχομένων από το σημείο πολιτών».

Η ΠΟΑΣΥ θυμίζει πως στις 19 Ιουνίου 2018, με αφορμή ανάλογες επιθέσεις, εστίασε στην αναγκαιότητα της συναινετικής πολιτικής αντιμετώπισης των εγκληματικών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών, με τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και μέτρων, που θα συνιστούν τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ιδιώνυμο αδίκημα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση προκλήθηκε στην πλατεία Κυψέλης λόγω ανεύρεσης βλήματος κατά τη διάρκεια εργασιών του ΜΕΤΡΟ. Μέχρι την απομάκρυνσή του από πυροτεχνουργούς του Στρατού, που έχουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την δράση συμμορίας που εμπλέκεται σε περισσότερες από 20 ληστείες και διαρρήξεις σε περιοχές της βορειοανατολικής...

ΕΛΛΑΔΑ

Έξι εγκληματικές συμμορίες – υποομάδες εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίες, δρώντας συνεπικουρικά, διέπρατταν κλοπές από τουρίστες και...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε τη σύζυγό του του με αιχμηρό αντικείμενο έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας...