Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

«Βράζει» η κυπριακή ΑΟΖ: Η Άγκυρα «απειλεί» Ελλάδα – Κύπρο για τις έρευνες του Nautical Geo

Η τουρκική πλευρά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκφράζει τον εκνευρισμό της, με αφορμή αυτή την φορά τις ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ (Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη) που θα πραγματοποιήσει το γνωστό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», στο πλαίσιο του διασυνδετήριου αγωγού EastMed στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση σήμερα Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021, μέσω της οποίας η Άγκυρα «επιτίθεται» σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές μονομερείς ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε τρίτες χώρες όπως η Ιταλία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ο λόγος για τις εντάσεις που προκαλούνται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αφενός οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και αφετέρου οι προκλητικές μονομερείς ενέργειες τους, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή.

«Θερμαίνεται» η ανατολική Μεσόγειος

Στη συνέχεια, τονίζει την πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την διεξαγωγή διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την λεπτομερή πρόταση του ψευδοκράτους προς την Κύπρο στις 13 Ιουλίου του 2019 αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Έπειτα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο πως «παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της» αλλά και «τα δικαιώματα» του ψευδοκράτους, μέσω των ερευνών που θα διεξάγει το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας από αύριο 3 Οκτωβρίου, ενώ ακόμα βάζει στο «στόχαστρο» τις γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν νοτίως της Κύπρου, το Νοέμβριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όμως η Άγκυρα δεν στάθηκε μόνο εκεί και προχώρησε ένα «βήμα παραπάνω» απευθυνόμενη σε τρίτες χώρες, όπως η Ιταλία, να μην γίνονται «όργανα» και «υποχείρια» των ελληνικών και κυπριακών πολιτικών και ενεργειών.

Πηγή: onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός...

ΕΘΝΙΚΑ

Ακόμη περισσότερο ενισχύεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την απόκτηση των ελικοπτέρων Romeo, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων παγκοσμίως. Το 2025 το πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει...

ΕΘΝΙΚΑ

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το...

ΕΘΝΙΚΑ

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στη πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα μπορούσε σήμερα να ανήκει...