Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»: Επίσκεψη στην κορωνίδα του Πολεμικού Ναυτικού

Εικόνες μέσα από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού, στο έχει αγκυροβολήσει λιμάνι του Πειραιά είδαν το φως της δημοσιότητας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η φρεγάτα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από αέρος, αντίπαλα πλοία αλλά και υποβρύχια.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνήτης Βασίλης Λέρης, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μπορεί, μεταξύ άλλων, να εκτελέσει πληθώρα αποστολών όπως η προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συμμετοχή στην άμυνα του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και η επιτήρηση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο κ. Λέρης υπογράμμισε ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού είναι «περήφανο» που υπερασπίζεται την ελληνική σημαία ενώ επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι «που αισθανόμαστε κάθε φορά που μας υποδέχεται ο κόσμος, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Εκπαιδευόμαστε», είπε ο κυβερνήτης, «διαρκώς κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Το πλήρωμα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Με μήκος 130 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,5 μέτρα, η φρεγάτα εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 19 Νοεμβρίου 2004.

Διαθέτει μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 3.640 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 32 κόμβους ενώ η μέγιστη ακτίνα ενέργειας τα 4.700 ναυτικά μίλια.

Είναι εφοδιασμένη με τορπίλες ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο στο οποίο προσεγγίζει ελικόπτερο ΑΒ – 212. Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 30 αξιωματικούς και περισσότερους από 150 υπαξιωματικούς.

Η φρεγάτα φέρει το όνομα του στρατηγού και αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Νικηφόρου Φωκά. Ο θυρεός της απεικονίζει έναν δρόμωνα, κορυφαίο πλοίο του Βυζαντινού Ναυτικού. Στο ακρόπωρο του δρόμωνα διακρίνεται ο μηχανισμός που εκτόξευε το «υγρό πυρ». Στο δεξί μέρος του θυρεού παρουσιάζεται ο Νικηφόρος Φωκάς με πανοπλία.

Σήμερα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, η φρεγάτα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από τις 09:00 έως τις 19:00, στο λιμάνι του Πειραιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική φρεγάτα Hessen, σήμερα το απόγευμα μεταξύ 17:30 και 18:30 ώρα Τζιμπουτί, απέκρουσε επίθεση με πύραυλο από την πλευρά των ανταρτών Χούθι της...

ΕΘΝΙΚΑ

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός...

ΕΘΝΙΚΑ

Ακόμη περισσότερο ενισχύεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την απόκτηση των ελικοπτέρων Romeo, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων παγκοσμίως. Το 2025 το πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει...