Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Μειοψηφία του ενός η Τουρκία με την παραβατική της συμπεριφορά

«Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα», αναφέρουν το Σάββατο διπλωματικές πηγές.

«Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός», τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

«Αμφότερες», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η UNESCO σε απόφαση που είχε υιοθετήσει διατύπωνε σοβαρές ενστάσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Η απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτύπωνε την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

Τέλος, η απόφαση, ζητούσε από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.

«Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες μας διαδραμάτισε η Αίγυπτος», σημείωναν οι ίδιες πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, καταδίκασε τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Μάιο, σε έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη διαφωνία που είχε εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στις εν λόγω τουρκικές ενέργειες συμπεραίνοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και πως οι τρεις αναγνωρισμένες κοινότητες (Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι Αποστολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί) υφίστανται συστηματικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Συνθήκη της Λωζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείδωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα όπως αποκάλυψε ο ίδιος και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐουμε την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρύ προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, οκτώ εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές 2024....

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ράφα στρέφει ξανά το βλέμμα του το Ισραήλ,καθώς Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» στον Νετανιάχου να προχωρήσει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να αντιδράσει η κυβέρνηση στην “επαναφορά των γκρίζων ζωνών από την Τουρκία”, ζητά με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: “Η Τουρκία...