Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίντεο-ντοκουμέντο με την ανταλλαγή πυροβολισμών του Κατσίφα με την Αλβανική αστυνομία

Βίντεο-ντοκουμέντο με την ανταλλαγή πυροβολισμών του Κατσίφα με την Αλβανική αστυνομία

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη «μάχη» του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα με την αλβανική αστυνομία έφερε στο φως της δημοσιότητας. 

Στο συγκλονιστικό βίντεο, τραβηγμένο μέσα από το καφενείο του χωριού, ακούγεται «καταιγίδα» πυροβολισμών, ενώ εμφανίζεται ο Κατσίφας να προσπαθεί να διαφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν. Κρατάει το καλάσνικοφ και με τα δύο χέρια και προσπαθεί να βρει καταφύγιο πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται ριπές από πυρά κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

https://youtu.be/FtHrmTSstok

 

Νέα στοιχεία: Ο Κατσίφας είχε συλληφθεί για κατοχή & διακίνηση ναρκωτικών

Αναπάντητες είναι μέχρι στιγμής οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε νεκρός ο Έλληνας ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας από τα πυρά των αλβανικών αρχών στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Ο ομογενής, με καταγωγή από τα Γιάννενα, ύψωσε χθες το πρωί την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων και, όταν έσπευσαν οι ειδικές δυνάμεις της χώρας στο σημείο για να την κατεβάσουν, εκείνος πυροβόλησε «στον αέρα», σύμφωνα με τα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ – «εναντίον των Αλβανών αστυνομικών» κατά το αλβανικά μέσα.

Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παρελθόν του θύματος που.  Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε συλληφθεί μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών το 2008 για συμμετοχή σε κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά.

Η σύλληψη είχε γίνει μετά από μεγάλη επιχείρηση στο Χαλάνδρι. Είχε βρεθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να έχει στην κατοχή του μισό κιλό χασίς και είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Επικοινωνία των Ελληνικών και των Αλβανικών αρχών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Όπως έγινε γνωστό, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του -στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει- και ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, φορώντας στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες (υπάρχουν και φωτογραφίες), ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια διέφυγε.  Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Το χρονικό

Ο ιστότοπος της Χειμάρρας Himara.gr αναφέρει πως το περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί, όταν ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης από τους Βουλιαράτες, του Μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία. Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά κάποια ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Οι πληροφορίες των αλβανικών ΜΜΕ ήταν συγκεχυμένες και έβριθαν από παραληρηματικούς τόνους. Παρουσίαζαν τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα, που φέρεται να είναι ο δράστης του επεισοδίου, ως «ακραίο εξτρεμιστή που σχεδίαζε επίθεση εναντίον των αστυνομικών». Περιγράφοντας το περιστατικό στο χωριό Βουλιαράτες, τόνιζαν ότι ο Ελληνας «άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών. Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά ο Κατσίφας δεν απάντησε στις πολλές εκκλήσεις της αστυνομίας». Οπως έγινε γνωστό, ο Κατσίφας κρύφτηκε σε γειτονική βουνοπλαγιά, όπου τον ανακάλυψαν αργότερα οι ειδικές δυνάμεις, μετά από καταδίωξη με ελικόπτερα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα και video με τους πάνοπλους αστυνομικούς να καταδιώκουν τον 35χρονο. Οταν έφθασαν στο σημείο όπου κρυβόταν, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών που κατέληξε στον θάνατο του ομογενούς. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δέχθηκε δύο θανατηφόρα πυρά, ένα στο κεφάλι και ένα στο στήθος.

Ο αλβανικός Τύπος δημοσίευσε αναρτήσεις του Κατσίφα στο facebook, όπου καλούσε «σε αντίσταση τους Ελληνες της Β. Ηπείρου». Σε άλλο μήνυμά του είχε γράψει ότι «Ράμα και Τσίπρας κάνουν σχέδια χωρίς τον ξενοδόχο… Να είστε σίγουροι ότι οι νέοι της Ηπείρου δεν θα παραμείνουν θεατές».

Οπως τονίζει το Himara.gr, οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται πως ο 35χρονος είναι εξιλαστήριο θύμα. «Κάθε χρόνο στην επέτειο του ΟΧΙ τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία. Το γεγονός αυτό προβάλλεται από τα αλβανικά μέσα ως πρόκληση κατά της Αλβανίας».

Ο πόνος της μητέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν χωράει σε λόγια

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι και μια ακόμη στο στήθος πιθανότατα από τα όπλα ελεύθερων σκοπευτών της αλβανικής αστυνομίας. Η μητέρα του θρηνεί και λέει ότι δεν θέλει πλέον τη ζωή της χωρίς τον γιο της.

Η μητέρα του 35χρονου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη. Οι δυο αδελφές του που μένουν μόνιμα στην Αθήνα έφτασαν τη νύχτα στο χωριό για να της συμπαρασταθούν.

Οι Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου έχουν παγώσει. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει την κατάληξη που είχε το περιστατικό.

Η μητέρα του 35χρονου είπε ότι δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί, είδε πάνοπλους αστυνομικούς να εισβάλλουν στο σπίτι και να κάνουν έρευνα, τους είδε να κάνουν το σπίτι “φύλλο και φτερό” και δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό που έψαχναν…

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών με σκληρή γλώσσα ζητεί εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές για την επιχείρηση εναντίον του ομογενούς Κ. Κατσίφα τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Ελληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Ελληνα ομογενή και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Ελληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότερη τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Διευκρινίσεις για το τραγικό γεγονός ζητεί με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την Αλβανία για την εκτέλεση του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία στις Βουλιαράτες».

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί παράλληλα τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Την ημέρα που οι απανταχού Ελληνες γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

Τα γεγονότα, στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Από κει και πέρα η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια» σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα στο σχόλιό του.

Η αλβανική πλευρά – και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία – πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ.Κατσιφά. Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας. Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ.Κατσιφά η δυνατότητα να παραδοθεί. Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις.

Τι λέει στο EleftherosTypos.gr ο πρόεδρος της Ομόνοιας

Το EleftherosTypos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομόνοιας Διονύση Μπελέρη ο οποίος αν και βρίσκεται μακριά από την περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο έχει μια εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συμπεριφορά του θύματος είναι ανεξήγητη: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τον οδήγησε στο να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που βάζουμε την Ελληνική σημαία στα σπίτια μας και όποτε το κάνουμε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από κανέναν. Δεν μας ενοχλούν».

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας αναφέρει επίσης πως το θύμα ήταν ένα καλό παιδί και επισημαίνει πως έγιναν και πολλά λάθη από την αλβανική αστυνομία: «Θα μπορούσαν να το είχαν χειριστεί διαφορετικά» λέει χαρακτηριστικά ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «υπάρχουν δημοσιογράφοι των αλβανικών μέσων ενημέρωσης και μάλιστα του αστυνομικού ρεπορτάζ που αναφέρουν πως καλός έγινε αυτό το περιστατικό για να δείξουν το ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή. Κάτι που είναι καταδικαστέο και δυναμιτίζει το κλίμα της έντασης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα από την φυλακή και περιμένοντας να λάβει το σκεπτικό της απόφασης που τον οδήγησαν και πάλι στο σοφρονιστικό κατάστημα της Αλβανίας, ο εκλεγμένος...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε χθες Τρίτη το βράδυ στην Αλβανία, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια, στο πρώτο του...

ΔΙΕΘΝΗ

Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες στην βάση της Κουτσόβας, μετατρέποντάς την σε τακτική αεροπορική βάση της στρατιωτικής...