Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγρια επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις πορείες για τον Γρηγορόπουλο

Άγρια επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις πορείες για τον Γρηγορόπουλο

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τα επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια λίγο μετά την δεύτερη πορεία μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και γρήγορα οι δρόμοι της περιοχής μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ, πετροπόλεμο και χημικά. Η αστυνομία επιχειρεί να περιορίσει τους κουκουλοφόρους επιστρατεύοντας τα δύο οχήματα ρίψης νερού – «αύρες».  Ο «Αίας» -η μία αύρα της ΕΛΑΣ- είχε χρησιμοποιηθεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου για τον ίδιο σκοπό.

Στις 9.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ένα άτομο τραυματίσθηκε στην πλατεία Εξαρχείων, στην οδό Κουντουριώτου. Οι πληροφορίες έφεραν τον τραυματία να αιμορραγεί, ενώ έχει κλήθηκε και τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Οπως έγινε γνωστό έχει τραυματισθεί στο πόδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι χτυπήθηκε στο μηρό από κρότου-λάμψης.

Λίγο νωρίτερα, έγινε αναφορά και για δεύτερο τραυματία, έναν 15χρονο, που αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο αρνήθηκε να παραληφθεί από ασθενοφόρο.
Επίσης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν -ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι- και μεταφέρθηκαν στο 401.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί αυτοκίνητα, ενώ τα πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έχουν ξηλωθεί: Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούσαν τις πλάκες ως «πολεμοφόδια» εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα, τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα είχαν παραδοθεί στις φλόγες στις οδούς Στουρνάρα και Ζωσιμάδων.

Στις 21:30 το βράδυ ομάδα ατόμων που είχαν ανέβει σε ταράτσα στην οδό Σπύρου Τρικούπη άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ στους αστυνομικούς από ψηλά.

Περίπου στις 8 το βράδυ η ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας ήταν αποπνικτική από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, ενώ έως τις 19:30 είχαν γίνει 27 προσαγωγές. Τέσσερις ώρες αργότερα οι προσαγωγές ανέρχονταν σε 66, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Τα επεισόδια συνεχίζονταν σποραδικά, με πετροπόλεμο στις οδούς Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη.

 

xx4
xx3
exx2
exx1

 

travmatias
ekav


Στη «μάχη» οι αύρες της ΕΛΑΣ

Με ρίψεις νερού από τις δύο «αύρες»  επιχειρεί από τις 8.30  απέναντι στους κουκουλοφόρους η αστυνομία.  Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βροχή μολότοφ και πέτρες στο όχημα «Αίαντας» την ώρα που εκείνο επιχειρούσε να προσεγγίσει διαμέρισμα που απειλείτο από τις φλόγες. H δεύτερη «αύρα» κινήθηκε στην Τοσίτσα όπου γκρέμισε οδόφραγμα ύψους περίπου δύο μέτρων.

Φωτιά σε διαμέρισμα 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική φωτιά  απείλησε  διαμέρισμα στην οδό Σπύρου Τρικούπη, από  τις φλόγες από το δρόμο. Έως τις 20.20 οι προσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν στο σημείο. Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ η φωτιά κατασβέστηκε- προκάλεσε ζημιές στη βεράντα, δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό του διαμερίσματος, στο οποίο κατά πληροφορίες δεν βρισκόταν κανείς.

Οδοφράγματα από νωρίς
Με οδοφράγματα που άρχισαν να στήνουν αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των εκδηλώσεων μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  Ιισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και ιδιαίτερα γύρω από το Πολυτεχνείο προκειμένου να αποτραπεί προσπάθεια κατάληψης.

Την ίδια ώρα, στα Προπύλαια  η συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου  ξεκίνησε λίγο πριν από τος έξι το απόγευμα με αποτέλεσμα λίγα λεπτά  αργότερα να κλείσει και η Πανεπιστημίου, μετά τη Στουρνάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιεξουσιαστές εισέβαλαν σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Σπύρου Τρικούπη.
Η πορεία από τα Προπύλαια ξεκίνησε περίπου στις εξίμισι το απόγευμα με τους διαδηλωτές να κινούνται προς την οδό Γλάδστωνος, όπου έπεσε νεκρός ο Ζακ Κωστόπουλος.  Περίπου την ίδια ώρα η κυκλοφορία αποκλείσθηκε στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Σημειώνεται ότι κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα, έγιναν συνολικά 27 προσαγωγές. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται τόσο ανήλικοι, όσο και αλλοδαποί.

Και στη Θεσσαλονίκη, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με αφετηρία την Καμάρα.

avra

 

exa4
exa3
exa2
exa1

 

ex2
ex3
ex4
ex5

 

ex2
ex3
ex4
ex5

 

odo2
odo1

 

exar5
exar4

 

eks4

 

exar1
exar3
exar2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ