Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το θαλάσσιο ξενικό είδος που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στις Κυκλάδες

Το θαλάσσιο ξενικό είδος που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς 

– Με τα μάτια στραμμένα στους “βαδιστικούς ποδίσκους” του Diadema 

     Από την πύλη εισόδου ξενικών ειδών της Ανατολικής Μεσόγειου, ο Λεσεψιανός μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού Diadema setosum, ένα είδος αχινού με ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, κατακλύζει τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στις Κυκλάδες, τις θαλάσσιες βραχώδης ακτές.  

     Το είδος αυτό, μαζί με πολλά άλλα είδη που “δραπέτευσαν” από το Σουέζ, παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάπλωση στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του, οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκκίδες στο σώμα του και ο μπλε – μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του.  

     Ο ξενικός “φίλος” των θαλασσών αποτελεί ένα όμορφο θαλάσσιο οργανισμό αλλά η ιδιαίτερα μεγάλη κοινότητα του, κατά την φετινή περίοδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους λουόμενους στις περιοχές που κολυμπούν.  

     Ο Diadema που πλέον βρίσκεται σχεδόν σε κάθε βραχάκι των ακτών και της Σαντορίνης, αρκετά καλά κρυμμένος, με τα μακριά αγκάθια του που φέρουν ελαφρύ δηλητήριο, στο άγγιγμα του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο με συμπτώματα φαγούρας. Η παρουσία του δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί οι λεπτές και μακριές ακίδες του δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά από την επιφάνεια ή κατά την κολύμβηση χωρίς γυαλιά κολύμβησης ή χωρίς χρήση μάσκας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η επαφή μαζί του από μια λανθασμένη κίνηση.  

     Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive in Action έχει πραγματοποιήσει δεκάδες καταγραφές του συγκεκριμένου είδους σε διάφορα βάθη, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Θήρας και ακτές λουομένων, αλλά και σε ακόμη 10 νησιά των Κυκλάδων. Η υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του είδους εφιστά την προσοχή των κολυμβητών ιδιαίτερα σε βραχώδης βυθούς.       

Με εκτίμηση 

Δημήτρης Καμπανός 

Διαχειριστής “Dive In Action” 

Στοιχεία: 

Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης “Δύτες εν Δράση” – “Dive In Action’ 

Υπεύθυνος και στοιχεία επικοινωνίας 

Όνομα : Δημήτρης Καμπανός 

Τηλέφωνο: 6946244317 

Τίτλος προγράμματος: Vivid Blue 2021, συνεργασία με το Δήμο Θήρας. 

Email : santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com 

 

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης 

     Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Dive In Action” είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.  

     Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το “Dive In Action” στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.  

     Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science. 

Dimitris Kambanos: Admin of “Dive In Action”, Santorini Active Volcanic Environment 

IDC Staff Instructor 

Online Presence: 

https://diveinaction.com/ 

https://scubasantorini.com/actions/ 

Social Media: 

https://www.youtube.com/channel/UCymG2NBQRWgyCK27_vKFymQ?view_as=subscriber 

https://www.facebook.com/pg/scubasantorini/posts/?ref=page_internal 

https://www.facebook.com/pg/Dive-In-Action-1458657400936337/posts/?ref=page_internal 

https://www.facebook.com/dimitris.kambanos 

https://www.instagram.com/diveinaction/?hl=el 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Προσάραξη Ι/Φ σκάφους στην Κύθνο Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κύθνου, για προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με τρεις (03) επιβαίνοντες, σε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το πέπλο της Αφρικάνικης σκόνης πάνω από τη Νάξο – Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του Cyclades24 Καλυμμένη από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης ξύπνησε και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Επέστρεψε στην Αθήνα η πτήση της Olympic Air εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας Το δρόμο της επιστροφής προς το “Ελ. Βενιζέλος” από τη Νάξο,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) να συμμετέχει στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία Πρωτομαγιάς και έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την...