Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Θηρασία: Η low profile καλντέρα

Αν η Σαντορίνη έχει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα, η Θηρασία έχει την πιο μαγευτική ανατολή

Στο νησάκι της Θηρασίας, ο χρόνος κυλάει αργά και η πολυτέλεια κρύβεται στην απλότητα της ζωής και την απόλαυση της ηρεμίας.

Σταματήστε σε ένα από τα μικρά καφενεδάκια του Μανωλά, της Χώρας δηλαδή, και απολαύστε έναν μερακλίδικο ελληνικό καφέ αγναντεύοντας την απέναντι καλντέρα, τα πλοία της γραμμής, τις λάντζες και τα κρουαζερόπλοια από το δικό σας ασφαλές ησυχαστήριο ή πάρτε το μονοπάτι για την Αγριλιά, τον οικισμό-φάντασμα με τα υπόσκαφα σπίτια και την πανέμορφη εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή αυτό για το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να γνωρίσετε το μοναδικό παρθένο ηφαιστειακό τοπίο της Θηρασίας.

Photo: Shutterstock

Πώς θα πάτε:

Ακτοπλοϊκώς από Σαντορίνη

Τι θα δείτε

Μπορεί η Θηρασία να «επισκιάζεται» από την αδερφή της, Σαντορίνη, έχει όμως κι αυτή τα δικά της μυστικά.

Ποταμός: Παραδοσιακός οικισμός με υπόσκαφα σπιτάκια και λουλουδιασμένες αυλές, βρίσκεται πάνω από τη Ρίβα.

Αγριλιά: Πρόκειται για έναν πολύ παλιό οικισμό, ο μεγαλύτερος μέχρι το 1928 στο νησί, ο οποίος πλέον είναι ακατοίκητος. Θα δείτε τα απομεινάρια των υπόσκαφων σπιτιών και των κανάβων (κελάρια) που έχουν γίνει ένα με τη φύση. Ξεχωρίζει ο περίτεχνα διακοσμημένος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που όμοιό του δεν έχετε δει, χτισμένος το 1887.

Μοναστήρι της Κοίμησης: Βρίσκεται στο ακρωτήρι Τρυπητή και χτίστηκε το 1851. Εντυπωσιάζει το ρωσικό χρυσό τέμπλο. Στην περιοχή γύρω από το μοναστήρι υπάρχει προϊστορικός οικισμός όπου σώζονται τοιχοποιίες, κεραμικά, λίθινα εργαλεία κ.α. Η θέα από το μοναστήρι είναι συγκλονιστική.

Photo: Shutterstock

Πού θα κολυμπήσετε

Λόγω της ηφαιστιογενούς μορφολογίας του νησιού η ακτογραμμή της είναι απότομη και δυσπρόσιτη. Εάν διαθέτετε σκάφος μπορείτε να ανακαλύψετε διάφορα μοναδικά σημεία για βουτιές.

Photo: Shutterstock

Ρίβα: Σκούρα άμμος, καθαρά νερά και λίγα αρμυρίκια για σκιά. Στον οικισμό θα βρείτε ταβερνάκια.

Αγία Ειρήνη: Σκούρο, γκρι βότσαλο, άγριο τοπίο και θέα η καλντέρα της Σαντορίνης. Δεν είναι οργανωμένη.

Κόρφος: Μαύρα βότσαλα, ελαφρόπετρες, βράχια και κρυστάλλινα νερά. Φροντίστε για σκιά και σνακ.

Τι θα κάνετε

Το νησάκι της Θηρασίας έχει πανέμορφη θέα από παντού. Διαλέξτε μονοπάτι και ορίζοντα και πιάστε θέση για να θαυμάσετε το Αιγαίο, στη διαδρομή θα σας συνοδεύει το απόκοσμο ηφαιστειακό τοπίο του νησιού ενώ όλο και κάποιο εκκλησάκι θα βρείτε για να ξαποστάσετε. Ο Μανωλάς, η Χώρα του νησιού, είναι χτισμένος στην άκρη της καλντέρας και βλέπει απέναντι το Ημεροβίγλι.

Photo: Shutterstock

Τα σπιτάκια και τα γραφικά στενά του μαρτυρούν πως εδώ ο χρόνος κυλάει αργά. Ξεκινώντας από εδώ, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τον Προφήτη Ηλία, από όπου θα χορτάσετε αγνάντι στο Αιγαίο ενώ συνεχίζοντας θα φτάσετε στην Κέρα, τον μικρό οικισμό με τα υπόσκαφα σπίτια, που βλέπει στην Παλαιά και Νέα Καμμένη, πλέον εγκαταλελειμμένος. Εκδρομή που δεν πρέπει να χάσετε είναι αυτή στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης με καραβάκι, νερό και κλειστά παπούτσια είναι απαραίτητα για την πεζοπορία που θα χρειαστεί να κάνετε μέχρι να φτάσετε.

Must: Η ανατολή από τον Μανωλά, με τον ήλιο να βγαίνει πίσω από τη Σαντορίνη αλλά και οι βραδιές με πανσέληνο με το φεγγάρι να υψώνεται πάνω από την καλντέρα της.

Info/Χρήσιμα τηλέφωνα

Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασίας: 2286029144

ΚΕΠ Θηρασίας: 2286029238

ΠΗΓΗ: travel.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διήμερη επίσκεψη στη Σαντορίνη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Θήρας κ. Ν. Ζώρζου, προκειμένου να...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συνελήφθησαν στη Θήρα 44χρονος ημεδαπός για εμπορία ανθρώπων καθώς και 34χρονη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο Οι δράστες χρησιμοποιούσαν ανήλικό παιδί με σκοπό τον...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύλληψη μη νόμιμου αλλοδαπού και απασχόληση μη νόμιμων αλλοδαπών στην Πάρο    Την 16-04-2024 το απόγευμα συνελήφθη στην Πάρο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ξεκίνησε  ο νέος κύκλος εγγραφών στη Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας. Δικαίωμα εγγραφής έχουντα παιδιά ηλικίας από οκτώ ετών και άνω, αλλά και οι ενήλικες,...