Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νατάσα Δεληγιάννη: Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Έντονα συναισθήματα λύπης, απογοήτευσης και θυμός με κυριεύουν τη στιγμή αυτή που προσπαθώ να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου.
Άδειες διέλευσης, ανακλήσεις αδειών, ανακλήσεις των ανακλήσεων, ένα νησί σε αναταραχή, αιτιάσεις τριγύρω, αναρτήσεις που σίγουρα κάποιες από αυτές τους περισσότερο ψύχραιμους δεν τους ευχαριστούν, χωρίς να αναφέρομαι φυσικά στους αποδέκτες των σχολίων.
Μας φταίνε όλοι και όλα.
Και πως άλλωστε να μην συμβαίνει αυτό.
Ένα νησί που παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Ένα νησί που δεν παύει να αγωνιά για το αύριο.
Λίγοι που σηκώνουν το βάρος πολλών. Πολλοί που σηκώνουν το βάρος λίγων.
Αλήθεια έχουμε αναλογιστεί όλοι ποια θα είναι η επόμενη μέρα;
Στο επίκεντρο όλων οι δυο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αρκεί αυτό; Εκεί πρέπει να στραφούν οι ευθύνες;
Αμαρτίες παλιές; Άγνοια; Κακή αντίληψη πραγμάτων;
Όμως κάποτε όλα έμοιαζαν τέλεια και προοδευτικά.
Γαϊτανάκι ευθυνών και ένα αδυσώπητο σήμερα και ένα σκληρότερο αύριο που μας καταρρακώνει.
Σίγουρα ο απλός κόσμος για κάποιο λόγο έφτασε στα όριά του.
Δεν έπαθαν όλοι ομαδική παράκρουση και άρχισαν να φλερτάρουν με τη δικαιοσύνη.
Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να παρακολουθούμε σαν θεατές το στήσιμο ενός ενεργειακού πάζλ και η μόνη δυνατότητα που έχουμε να είναι η παρατήρηση του αν θα «κουμπώσουν» τα κομμάτια.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε ζητήσει με ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου την αναστολή αδειοδοτήσεων Αιολικών Πάρκων και εργασιών μέχρι τη χωροθέτησή τους.
Αναμφίβολα όλους μας απασχολεί και ο κορεσμός που τείνει να επέλθει.
0,53 «τυπικές ανεμογεννήτριες» ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σημαίνει ότι στην Τήνο για παράδειγμα, μπορούν να μπουν 105 «τυπικές ανεμογεννήτριες» και 210 «μικρές». Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον θα μιλάμε για ασφυξία, για αυτό και ο κόσμος δικαιολογημένα έχει αγανακτήσει και διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο ενάντια σε αυτή την επικείμενη καταστροφή.
Ο καθένας φυσικά έχει τους δικούς του λόγους να αντιλαμβάνεται διαφορετικά το αιολικό ενεργειακό όφελος ή το ανώφελο της υπόθεσης, όμως υπάρχουν κοινές συνιστώσες.
Οι παλιοί έλεγαν ότι δεν κάνει το κάθε χωράφι για σπορά.
Ακόμα και έτσι λοιπόν, χωρίς να μπαίνει στη μέση η διχαστική αναφορά στην Πτολεμαΐδα ή στο ότι εμείς οι νησιώτες θέλουμε να ξορκίσουμε το κακό από την πόρτα μας, ας σκεφτούμε ορθολογιστικά.
Το Νότιο Αιγαίο δεν είναι βουνοκορφές και αέρας προς εκμετάλλευση.
Δεν μπορεί, αν μη τι άλλο, όσοι σκέφτονται ορθολογιστικά να μην το αντιλαμβάνονται αυτό.
Σίγουρα μας αρέσουν τα κεριά, φυσικά σε ειδικές περιπτώσεις και έστω μπορούμε να αντιληφθούμε, με δυσκολία φυσικά, ότι από αυτόν τον ορυμαγδό δε θα βγούμε αλώβητοι.
Ποιος όμως θα βάλει το φρένο;
Ας χρησιμοποιήσουν κάποιοι, που τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη, απλά μαθηματικά. Το πρόσφατο παρελθόν αλλά και το παρόν δείχνουν ότι το Νότιο Αιγαίο δεν πτοείται. Βούλιαξαν τα νησιά μας από κόσμο. Προφανή τα οφέλη για την οικονομία της χώρας μας, σε δύσκολες εποχές κιόλας. Συνεισφορά στο ΑΕΠ ανυπολόγιστη.
Ποιος θα σκεφτεί το μετά; Τι θα απογίνει η Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού φορτωμένη με λογής – λογής αιολικά καλούδια;
Αρκεί όμως η διαπίστωση ή ο προβληματισμός;
Δεν πρέπει να μοιραστούμε όλοι τις αγωνίες μας και να βρούμε λύσεις;
Στο επόμενο διάστημα πιστεύω ότι η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα του νησιού πρέπει να κινητοποιηθεί.
Να προσπαθήσουμε, για άλλη μια ακόμη φορά να ακουστούμε.
Ας απαιτήσουμε ξανά την αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων στα νησιά της Περιφέρειάς μας, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών χωροταξικών και την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τον περιορισμό της «φέρουσας ικανότητας κάθε νησιού» και της εξόφθαλμης και προκλητικής διευκόλυνσης στις αδειοδοτήσεις των αιολικών πάρκων σε βάρος των νησιών μας και των τοπικών κοινωνιών τους.
Νομίζω ήρθε η ώρα να γίνει το θέμα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, με τη βοήθεια όλων.
Αύριο θα είναι αργά.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κοινή ανακοίνωση Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου για τη καταγγελία της Δημοτικής Συμβούλου Κατερίνας Μουστάκη Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα σωματεία Πανναξιακός ΑΟΝ και ΑΜΣ...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πανναξιακό ΑΟ Η οικογένεια του Πανναξιακού Α.Ο. αποχαιρετά έναν θρύλο του Συλλόγου, τον Γιάννη Καρούση, ο οποίος μας άφησε για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακρίσεις των μαθητών του Γενικού Λυκείου Μυκόνου στον Εθνικό Τελικό του διαγωνισμού “Young Business Talents” Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ολοκληρώθηκε  την Παρασκευή 22 Μαρτίου...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο Γυμνάσιο Νάουσας της Πάρου για τις δράσεις της η ΕΟΔ Κυκλάδων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ” (ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ) Μετά από πρόσκληση του υπεύθυνου...