Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στροφή σε ακριβά εξοχικά από Έλληνες και ξένους – Στην κορυφή Χαλκιδική και Κυκλάδες

Ακριβότερα, μεγαλύτερα και πολυτελέστερα εξοχικά προτιμούν φέτος ξένοι, αλλά και Ελληνες αγοραστές, σε μια σαφή ένδειξη ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί και προς το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Κατοικίες αξίας από 350.000 έως 500.000 ευρώ αποτελούν τη δημοφιλέστερη κατηγορία, ενώ στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται νεόδμητες κατασκευές πολυτελείας, με πισίνα, ιδιωτικότητα και ιδανική τοποθεσία κοντά στη θάλασσα ή με θέα.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο, αλλά και το ότι οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λειτουργούν ως βασικοί καταλύτες για την ανοδική πορεία της ζήτησης και των πωλήσεων , ακόμα και για πιο ακριβές κατοικίες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι περισσότεροι δεν ήταν διατεθειμένοι να δαπανήσουν πάνω από 350.000-400.000 ευρώ. 

Αυξάνεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες από Ελληνες

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Elxis-At Home in Greece, η οποία προωθεί εξοχικά σε αγοραστές κυρίως της Βορειοδυτικής Ευρώπης, αυτό που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον είναι ότι πλέον έχει αρχίσει να αυξάνεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες.

«Μέχρι πρότινος, είχαμε καταγράψει το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες της Ομογένειας, οι οποίοι αποτελούσαν το 10% του συνόλου των πωλήσεων που πραγματοποιούσαμε στην Ελλάδα. Πλέον, όμως, διαπιστώνουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και η ζήτηση από Ελληνες μόνιμους κατοίκους της χώρας κι αυτό παρότι δεν απευθυνόμαστε σε αυτήν την αγορά», αναφέρει ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και προωθεί ελληνικά ακίνητα σε αγοραστές από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης.

Επομένως, το γεγονός ότι πλέον την προσεγγίζουν και Ελληνες έχει τη δική του σημασία αναφορικά με την επιστροφή της ζήτησης και από Ελληνες.

Η τάση αυτή είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής ήδη από πέρυσι. Με βάση σχετική έρευνα του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 η ετήσια αύξηση των αναζητήσεων εξοχικών από Ελληνες έφθασε το 20%, ξεπερνώντας την αντίστοιχη άνοδο των αναζητήσεων από ξένους αγοραστές, που διαμορφώθηκε σε 15%.

Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες, το 65% των αναζητήσεων προέρχεται από Ελληνες και το 35% από ξένους, όταν πριν από μερικά χρόνια, μεσούσης της κρίσης, η ζήτηση προερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό. Με βάση τα ευρήματα του Spitogatos.gr, η Χαλκιδική αποτελεί την πρώτη προτίμηση μεταξύ των ξένων, ενώ έπονται οι Κυκλάδες, η Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία και τα Χανιά.

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές και το υψηλό ποσοστό Ελλήνων ομογενών, αρκετοί εκ των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στον αντίποδα, οι Ελληνες προτιμούν κοντινούς προορισμούς, στα περίχωρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ακολουθούν τα νησιά των Κυκλάδων, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και η Μεσσηνία.

Επιλογή της αγοράς από τα σχέδια

Με βάση τα στοιχεία από τις πωλήσεις εξοχικών της Elxis, μια βασική τάση που έχει εντοπιστεί ήδη από πέρυσι και διατηρείται αμετάβλητη και φέτος αφορά την απόκτηση ακινήτων «από τα σχέδια».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, «οι περισσότεροι πελάτες μας προτιμούν την επιλογή της αγοράς από τα σχέδια, μιας και με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουν χαμηλότερο τίμημα, που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20% χαμηλότερα σε σχέση με το να αγόραζαν το ακίνητο ολοκληρωμένο. Ειδικά φέτος παρατηρούμε μια ροπή προς ακριβότερες και ποιοτικότερες κατασκευές, καθώς αρκετοί επενδυτές θεωρούν πως έχει αρχίσει να κλείνει το “παράθυρο” των χαμηλών τιμών, που συνεχίζει να προσφέρει η ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Οσον αφορά ειδικά τους Ελληνες αγοραστές, η Elxis επισημαίνει ότι κινούνται προς ακίνητα με τιμή πώλησης έως 350.000 ευρώ, αποφεύγουν τον τραπεζικό δανεισμό και αναζητούν κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, με υψηλή μεταπωλητική αξία και απόδοση μέσω εκμετάλλευσης.

Με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, στην Κρήτη κινούνται σε περιοχές των νομών Ρεθύμνου και Χανίων, χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και σε όλη την ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Ελληνες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δημοσιεύθηκε στο «Moneypro» των «Παραπολιτικών»

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Φολέγανδρο και Πάρο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΔΕΔΔΗΕ – Κυκλάδες: Σε ποια νησιά θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15/6 προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης 15/6/2024 8:00:00 πμ 15/6/2024 8:30:00 πμ ΝΑΞΟΥ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΟ, ΦΙΛΩΤΙ,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδές ασθενών από Νάξο και Σαντορίνη Αεροδιακομιδές ασθενών από τις Κυκλάδες, με πτητικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα: Ένα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Joe Jonas: Ελεύθερος κι ωραίος στη Μύκονο ο πρώην των Gigi Hadid, Taylor Swift και Demi Levato Στιγμές χαλάρωσης στην Μύκονο για το Joe...