Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ανασκαφή Κύθνου 2021: Δείτε τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα

Αρχαιολογία: Νέα κτίρια και πλήθος αναθημάτων στο Βρυόκαστρο Κύθνου έφερε στο φως η ανασκαφή το καλοκαίρι 2021

Τι κτίρια και αντικείμενα αποκάλυψε η φετινή ανασκαφική έρευνα στο Βρυόκαστρο της Κύθνου και σε τι χρησίμευαν; Πού μπορεί να ήταν η έδρα της Μακεδονικής φρουράς που εγκατάστησε στο νησί το 201 π.Χ. ο Φίλιππος Ε΄; Τι βρέθηκε κάτω από το δάπεδό του Ανατολικού Κτιρίου 5;

Πλούσια η «σοδειά» από την φετινή συνεργατική ανασκαφική έρευνα που διενεργούν στο κυκλαδονήσι ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πρώτη περίοδος του νέου πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος (2021-25) στο χώρο, που διενεργείται υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δρος Δημήτρη Αθανασούλη, «έτρεξε» από τις 2 Ιουνίου έως τις 7 Αυγούστου στη θέση που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Κύθνου, έναν οικισμό με μακρά αδιάκοπη κατοίκηση από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Οι φετινές εργασίες εστίασαν στην ανασκαφή ορισμένων κτιρίων της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης, αφού προηγήθηκαν εκτεταμένοι καθαρισμοί από τη βλάστηση και απομάκρυνση διάσπαρτων λίθων που επέτρεψαν να αναγνωρισθούν πολυάριθμα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Βρυόκαστρο Κύθνου: τα νέα ευρήματα στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης

Όπως σημειώνουν οι ανασκαφείς: «Τόσο η φύση των καταλοίπων όσο και τα λιγοστά ευρήματα επιτρέπουν να εικάσουμε ότι το Νότιο τμήμα της ακρόπολης προοριζόταν για ενδιαιτήματα ίσως στρατιωτικού χαρακτήρα. Ανασκάφτηκαν εν μέρει δύο κτιριακά συγκροτήματα (τα Κτίρια 1 και 2), που φαίνεται ότι οικοδομήθηκαν στα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια και παρέμειναν σε χρήση έως τουλάχιστον και την ελληνιστική περίοδο. Εδώ θα ήταν δυνατόν να αναζητηθεί και η έδρα της Μακεδονικής φρουράς που εγκατάστησε στην Κύθνο το 201 π.Χ. ο Φίλιππος Ε.

Αεροφωτογραφία του Νότιου τμήματος της ακρόπολης της αρχαίας Κύθνου και τα Κτίρια 1 (κάτω) και 2 (πάνω) © Α. Μαζαράκης Αινιάν)

Αντίθετα, το Βόρειο τμήμα του πλατώματος καταλαμβάνει ιερό, το οποίο είχε ταυτιστεί από την περίοδο των επιφανειακών ερευνών της δεκαετίας 1990, με βάση τον χαρακτήρα των επιφανειακών ευρημάτων, με ιερό της Δήμητρας».

Άεροφωτογραφία του ιερού της Δήμητρας και Κόρης. Πάνω ο ναός (Κτίριο 4), κάτω το επίμηκες Κτίριο 3, στο μέσον δεξιά το Κτίριο 5, στο μέσον αριστερά το Κτίριο 6 © Α. Μαζαράκης Αινιάν

Στο ιερό, λοιπόν, φέτος αποκαλύφθηκαν τέσσερα κτίρια και ένας αναλημματικός τοίχος στα Ανατολικά που συνδέει τα Κτίρια 3 και 4. Το Κτίριο 3, μήκους 21 και πλάτους 8,50 μέτρων, με τραπεζιόσχημη τοιχοποιία και μνημειώδη είσοδο στο μέσον του επιμήκη Βόρειου τοίχου, χρονολογείται στην κλασική περίοδο. Το εσωτερικό του δεν έχει ακόμη ερευνηθεί πλήρως, έτσι δεν είναι γνωστή ακόμη ούτε η εσωτερική του διαρρύθμιση ούτε η χρήση. Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναθημάτων του ιερού προέρχεται από τις επιχώσεις εγκατάλειψης του εν λόγω οικοδομήματος.

Με ναό των κλασικών χρόνων ταυτίζεται το διμερές Κτίριο 4, διαστάσεων 7,50 επί 5,70 μ. Στο δυτικό χώρο, δεξιά του μονολιθικού κατωφλιού της δίφυλλης θύρας, βρέθηκαν τρεις τελετουργικές θήκες από όρθια τοποθετημένες λίθινες πλάκες, τοποθετημένες εν μέρει μέσα σε στρώμα στάχτης που περιείχε πολλά καμένα οστά ζώων.

Από το πίσω (ανατολικό) δωμάτιο («άδυτο»), προέρχονται επίσης πολλά οστά μικρών ζώων, κυρίως όμως γνάθοι από χοιρίδια, ένα ψηλό στέλεχος είτε από θυμιατήριο, είτε από πολύμυξο τελετουργικό σκεύος, καθώς και μια λοπάδα (μαγειρικό σκεύος). Πολλά ακέραια ή σχεδόν ακέραια αναθήματα προέρχονται από τις επιχώσεις των δαπέδων και των δύο αιθουσών.

Ανάμεσα στα δύο αυτά οικοδομήματα, πιθανόν κατά τους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους, οικοδομήθηκαν τα δύο σχεδόν τετράγωνα κτίρια (5 και 6), που έχουν αντικρυστές εισόδους. Το δυτικό Κτίριο 6 (διαστάσεων 4,85 επί 4,25 μ.) διαμορφώνεται εσωτερικά σε τουλάχιστον τρία βαθμιδωτά επίπεδα, πιθανώς για την εξυπηρέτηση λατρευτικών σκοπών (ορισμένες ενδείξεις οδηγούν στην υπόθεση ότι το Κτίριο 3 δεν ήταν πλέον σε χρήση).

Το Ανατολικό Κτίριο 5 (διαστάσεων 3,80 επί 3,30 μ.) περιείχε ως γέμισμα κάτω από το δάπεδό του πολλούς ακέραιους λύχνους αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ποικίλα αναθήματα (κυρίως χάλκινα κοσμήματα και πήλινα ειδώλια).

Τέλος, ανάμεσα στον κυρίως ναό (αρ. 4) και τα Κτίρια 5 και 3 διαμορφώνεται ένα ανάλημμα με είσοδο από τα ανατολικά, που οριοθέτησε κάποια στιγμή, κατά την μακρόχρονη πορεία χρήσης του ιερού (7ο αιώνας π.Χ. έως 3ο – 4ο αιώνα μ.Χ.) έναν εκτεταμένο αποθέτη που περιείχε αναρίθμητα αναθήματα.

Η ακριβής χρήση και η χρονολόγηση όλων των αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων θα προσδιοριστεί όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη των ευρημάτων και των ανασκαφικών δεδομένων. Εν γένει, η έρευνα του εσωτερικού των κτιρίων οδήγησε στην εύρεση πολυάριθμων αναθημάτων. Ο κύριος όγκος προέρχεται ωστόσο από το επίμηκες κτίριο 3 και από τον αποθέτη.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Ακυρωμένη και η απογευματινή πτήση της Olympic Air – Προσγειώθηκε με δυσκολία η Sky Express Προβλήματα στην έλευση των αεροσκαφών στη Νάξο, δημιούργησαν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Προσάραξη Ι/Φ σκάφους στην Κύθνο Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κύθνου, για προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με τρεις (03) επιβαίνοντες, σε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το πέπλο της Αφρικάνικης σκόνης πάνω από τη Νάξο – Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του Cyclades24 Καλυμμένη από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης ξύπνησε και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Επέστρεψε στην Αθήνα η πτήση της Olympic Air εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας Το δρόμο της επιστροφής προς το “Ελ. Βενιζέλος” από τη Νάξο,...