Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Γυάρο (φωτο)

Η ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ συμμετείχε στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μαρτυρική Γυάρο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες στο χώρο του μνημείου και στη συνέχεια ακολούθησε ιστορικός περίπατος στους όρμους που αποτέλεσε ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας.

«Τα μέλη της ΚΝΕ στεκόμαστε με βαθιά συγκίνηση, με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό» σημείωσε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ιάσωνας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Ο δρόμος του χρέους μας έφερε και πάλι στη Γιούρα» τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου, εκεί όπου βρέθηκε και ο ίδιος ως κρατούμενος στα χρόνια της δικτατορίας 1967-1973.

«Ήρθαμε σε αυτό το θανατονήσι για να τιμήσουμε και να συνομιλήσουμε με τους μάρτυρες και ήρωες του αγώνα. Για να τους πούμε, ότι δεν τους ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τι έγινε πάνω στη Γιούρα. Ότι είμαστε περήφανοι για την ανεκτίμητη προσφορά τους, τον ηρωισμό τους, την ακλόνητη πίστη τους στο ΚΚΕ και τους σκοπούς του, για τη θυσία τους. Ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Ζουν και θα ζουν πάντα στις καρδιές μας.

Να τους πούμε, πως εκατοντάδες χιλιάδες χέρια σήμερα κρατούν ψηλά το κόκκινο λάβαρο του αγώνα, αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκινήσατε και δώσατε τη ζωή σας, τα νιάτα σας, την υγεία σας.

Και θα θέλαμε ακόμα να τους πούμε, ότι σε αυτή την τιτάνια αναμέτρησή τους με το σύνολο της αστικής τάξης και τους συμμάχους της, Αμερικάνους κι Εγγλέζους ιμπεριαλιστές, που δεν δίστασαν μπροστά σε κανένα έγκλημα για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ, βγήκατε νικητές. Η ιστορία σας δικαίωσε, είστε τα τιμώμενα πρόσωπα και οι δήμιοι σας έχουν γραφτεί στα πιο μαύρα κατάστιχα της ιστορίας ανεξίτηλα ως ειδεχθείς εγκληματίες.

Εδώ βρίσκεται κι η εξήγηση, γιατί η Γιούρα, παρ’ ότι έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, στην καταστροφή και στην ερήμωσή του. Και όχι μόνο αυτό. Σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες. Ντροπή κι αίσχος!»

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ.

Στεφάνι κατέθεσαν οι οργανώσεις Βορειοδυτικής της ΚΝΕ και Ιωννιδείου που βγήκαν πρώτες στην άμιλλα στρατολογίας εν όψει του 47ου Φεστιβάλ.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και σύντομο μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλα επαναστατικά τραγούδια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στον 1ο όρμο όπου διαβάστηκαν τα ονόματα των νεκρών που βρίσκονται θαμμένοι στη Γυάρο, από τους συνολικά 126 νεκρούς της. Αμέσως μετά, το βιολί ράγισε καρδιές, και ολόκληρη η διαδήλωση σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τραγούδησε το «Πέσατε θύματα». Ενώ το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» αντήχησε σε όλες τις γύρω πλαγιές.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εντυπωσιακά ξεκίνησε ο ΑΣ Απόλλων Νάξου στους αγώνες  του ειδικού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Λέσβο για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Ζ΄Περιφέρειας βόλεϊ των...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διπλό καθημερινό (πρωί και απόγευμα) δρομολόγιο θα εκτελούν τη φετινή θερινή περίοδο τα ταχύπλοα της Sea Jets σε βασική γραμμή των Κυκλάδων. Ήδη, το...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Γιάννης Βρούτσης: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές – Να είμαστε πολύ περήφανοι για την καταγωγή μας» (vid) Στην κάμερα της ιστοσελίδας μας μίλησε ο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δεν ξέρουμε αν ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, έχει βρει το «μαγικό ραβδί», όμως το βέβαιο είναι πως ό,τι βάζει στο στόχαστρό του το...