Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Γιατί γέμισαν τσούχτρες οι παραλίες των Κυκλάδων το φετινό καλοκαίρι

Εντύπωση προκάλεσε στο τέλος της τουριστικής περιόδου, από το Σεπτέμβριο και μετά, η εμφάνιση μεγάλου αριθμού τσουχτρών στα νερά και τις παραλίες των Κυκλάδων.

Στα περισσότερα νησιά του νομού, οι λουόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο θέαμα, καθώς έφταναν στο σημείο να κολυμπούν δίπλα σε κοπάδια τσουχτρών. Και μάλιστα, το συγκεκριμένο φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται ακόμη και στις μέρες μας, συμπληρώνοντας έναν ολόκληρο μήνα παρουσίας στα νερά των Κυκλάδων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το είδος που εμφανίζεται είναι η μέδουσα Pelagia noctiluca, το οποίο πριν από μερικά χρόνια είχε κατακλύσει τον Κορινθιακό κόλπο προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Pelagia noctiluca παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο έρχεται σε επαφή και το τσίμπημα της είναι ιδιαίτερα επώδυνο, όχι όμως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμο.

Αναφορές για τον εντοπισμό τέτοιου είδους μεδουσών έχουν γίνει σχεδόν σε όλα τα νησιά του νομού, στην Σύρο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, την Τήνο κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή και η γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, πιθανολογείται ότι είναι η αιτία που οι μέδουσες κατακλύζουν τα τελευταία καλοκαίρια τις ελληνικές θάλασσες.

Η επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου έχει ανέβει και τα τελευταία 20χρόνια, στις ελληνικές θάλασσες έχει παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό. Οι μέδουσες, αν και αποτελούν σημαντικό παράγοντα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς μετατρέπονται σε σοβαρό πρόβλημα, καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, χθες, προκάλεσε σε όλους μας υπερηφάνεια. Στην τόσο ταραγμένη αυτή περίοδο, με πολεμικές συγκρούσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, ελπίζουμε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος είναι τα τρία κυκλαδίτικα νησιά που εντάχθηκαν στον κατάλογο των 7 πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024, σύμφωνα με την Europa Nostra, την Ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που έχει δεσμευτεί για τη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

  Ο Απρίλιος ξεκίνησε δυνατά για την Παριανή σχολή χορού S.A LATIN DANCE ACADEMY του Σταμάτη Ζουμή και της Αντωνίας Δευτερίγου, οι μαθητές και...