Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη άφησε την τελευταία του πνοή

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρχης της γαστρονομίας

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, «πατριάρχη της γαστρονομίας του Αιγαίου», δημιουργού και ιδιοκτήτη -για 32 χρόνια- του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, ο οποίος συνέβαλε στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας. Τον τελευταίο χρόνο έπασχε από λευχαιμία δίνοντας μία μεγάλη μάχη.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ένας λάτρης των γεύσεων και οραματιστής επιχειρηματίας, συσπείρωσε τους νησιώτες στη Σαντορίνη και ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στον κόσμο της γεύσης το 1978 και με τη στάση του επηρέασε την ελληνική κουζίνα, προώθησε την τοπική γαστρονομία και σύστησε τα κυκλαδίτικα πιάτα στους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, κάνοντάς τα γνωστά ανά την υφήλιο.

«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω στο σπίτι και ειδικά σε μεγάλα τραπεζώματα με φίλους, έτσι η μετάβαση από ερασιτέχνης σε επαγγελματία εστιάτορα, δεν μου φάνηκε δύσκολη» είχε εκμυστηρευτεί ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης στο Greek Gastronomy Guide.

«Το φαγητό θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, ανακαλύψαμε με την πρώτη χρονιά ότι οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν ξένοι, αδιάφοροι για μια διεθνή κουζίνα. Τότε έπεσε σαν ιδέα η τοπικότητα του φαγητού, ώστε προκαλώντας το ενδιαφέρον τους να το συνδέσουμε με το τοπίο, τον χώρο, την ιστορία της Σαντορίνης, να γίνει εμπειρία, έτσι το εστιατόριο έγινε θεματικό. Δεν ήταν εύκολο τότε, έπρεπε να πεισθούν οι μάγειροι, να εκπαιδευτούν οι σερβιτόροι, να το δεχθούν οι έλληνες πελάτες.

Για να το πετύχουμε αυτό, η λύση ήταν η συνεργασία με τους αγρότες, τους οινοποιούς, τις νοικοκυρές, τους ανθρώπους του νησιού που μεγάλωσαν με αυτή τη γαστρονομία, τους δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους. Ανακαλύψαμε πληθώρα συνταγών παραδοσιακών που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσιτές στην πελατεία μας με νέες τεχνικές, να αρχίσει μια εξέλιξη της ελληνικής και τοπικής κουζίνας» είχε εξηγήσει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μιλώντας στον Γιώργο Πίττα.

«Πηγή: athensvoice.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

  Ο Απρίλιος ξεκίνησε δυνατά για την Παριανή σχολή χορού S.A LATIN DANCE ACADEMY του Σταμάτη Ζουμή και της Αντωνίας Δευτερίγου, οι μαθητές και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νέο δρομολόγιο έρχεται από το Superunner Jet από το Μάιο εφόσον εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Το ταχύπλοο της Sea Jets ετοιμάζεται να...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλοφόρησε το πολλά υποσχόμενο album του Δημήτρη Ρούσσου με τίτλο «ΑΜΠΑΡΙΖΑ»  το οποίο αποτελείται από 10 τραγούδια, με υπογραφή σε μουσική και στίχους του ιδίου,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φ. Μαυρομμάτης: “Νέα και σύγχρονα δίκτυα για τη μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας ύδατος” Ο Αντιδήμαρχος ύδρευσης-αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Νάξου κ. Φώτης Μαυρομμάτης,...