Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ξενάγηση μέσα στη φρεγάτα Shtandart – Όλος ο εορτασμός της αποχώρησης (vid)

Ξενάγηση μέσα στη φρεγάτα Shtandart – Όλος ο εορτασμός της αποχώρησης

Η Πάρος αποχαιρετά τη Ρωσική αποστολή “Φλόγα του Τσεσμέ”, αποχαιρετά την φρεγάτα Shtandart

Το Cyclades24 σας ξεναγεί παρέα με το προσωπικό της ρώσικης φρεγάτας. Μία ευγενέστατη νεαρή από το προσωπικό του πλοίου προθυμοποιήθηκε και μας οδήγησε στα “έγκατα” του πλοίου δείχνοντάς μας όλα τα … “μυστικά” τους. Που κοιμόνται, που πίνουν, που τρώνε όλο το πλήρωμα και τέλος μας οδήγησε στον καπετάνιο. Η μορφή του σε ταξιδεύει στους καπετάνιους των παραμυθιών. Με το μακρύ μαλλί του και τα μπλε μάτια, την αγέρωχη σοβαρή και σκεφτική μορφή του… νιώθει κανείς να ταξιδεύει στο παρελθόν.

Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το πλοίο όντως παραμυθένια. Μας πήγε πίσω σε κάποια άλλη εποχή. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και το Cyclades24 θα σας ταξιδέψει …

Στη συνέχεια συνεχίσαμε με την εκδήλωση την οποία είχαν διοργανώσει οι ντόπιοι ως αποχαιρετιστήρια με τραγούδια ρώσικα στην αρχή αλλά στη συνέχεια με νησιώτικους ρυθμούς ξεσηκώνοντας τον κόσμο ο οποίος ήταν στο λιμανάκι για να παρακολουθήσει την γιορτή αυτή.

Δεν άργησε να ανάψει το γλέντι όταν οι πρώτες γυναίκες σηκώθηκαν και άρχισαν να χορεύουν τους υπέροχους χορούς μας. Το πλήρωμα του ρώσικου πλοίου ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που σηκώθηκαν και προσπάθησαν να ακολουθήσουν της ντόπιες νησιώτισσες στο ρυθμό του χορού.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο φιλόξενος κόσμος της Πάρου έδωσε αναμνηστικά δωράκια, ντόπια προϊόντα κυρίως, στους Ρώσους φίλους φιλοξενούμενους μας.

Ο ενθουσιασμός διάχυτος καθώς και η συγκίνηση και η έντονη συμπάθεια μεταξύ των δύο λαών.

Και λίγο για την ιστορία…

Η Πάρος τον 18ο αιώνα λειτούργησε ως το διοικητικό κέντρο της Ρωσικής Ηγεμονίας του Αρχιπελάγους. Στον κόλπο της Νάουσας, όπου εγκαταστάθηκε ο Ναύσταθμος των Ρώσων και ελλιμενίστηκαν εκατοντάδες ρωσικά πλοία από το 1770 έως το 1775, μετά την αιματηρή εξέγερση των ελληνικών πληθυσμών με την υποκίνηση των Ρώσων, γνωστή ως Ορλωφικά, διασώζονται μέχρι σήμερα ερείπια των οχυρών εγκαταστάσεων του.

Στην ευρύτερη περιοχή, θα πραγματοποιηθεί υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολίων και των βυθισμένων ρωσικών πλοίων, διερεύνηση προσωπικών αντικειμένων, τεχνουργημάτων, εγγράφων και εικονισμάτων που φιλοξενούνται στα μουσεία της Νάουσας καθώς και τοποθέτηση δύο αναμνηστικών πινακίδων. Στόχος είναι η δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.

Η Ρωσική ερευνητική αποστολή θα αναχωρήσει από την Πάρο το μεσημέρι της 14ης Οκτωβρίου, και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί θα επισκεφθεί επίσης τον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, τη Μονή Λογγοβάρδας όπου εκτίθεται η εικόνα του Αγίου Ευσταθίου Πλακίδα και εκκλησιαστικό βιβλίο με σχέδιο του Λάμπρου Κοτσώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου και την έκθεση “Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775” στο Πάρκο Πάρου.

Το ξύλινο τρικάταρτο ιστιοπλοϊκό Shtandart, το οποίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Μαρίνα της Νάουσας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αυτό, από τις 10 έως και τις 13 Οκτωβρίου και ώρες 11:00-18:00, με μέγιστο αριθμό επισκεπτών τα 25 άτομα ταυτοχρόνως. Τον κύκλο των εκδηλώσεων στην Νάουσα θα συμπληρώσει μία νησιώτικη βραδιά με Ρώσους και Παριανούς μουσικούς και χορευτικά, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 μ.μ.

Τέλος, ο Δήμος Πάρου θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Πρόεδρο κα Ελισσάβετ Παπαζώη και τα μέλη της Δημοτικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021, τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πάρου ήτοι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την ΚΔΕΠΑΠ και το ΚΠΠΑ και τους Προέδρους τους κ.κ. Σταύρο Καραχάλιο, Δημήτρη Αντιπαριώτη και Μικέ Λεοντή αντίστοιχα, για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους στις δράσεις και τη φιλοξενία της Ρωσικής αποστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Άι Γιάννης Δέτης, καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό του κ. Δημήτρη Κουρτέλη και το τουριστικό γραφείο «Αnemomylos Travel” για τη χορηγία των μετακινήσεών της.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλοφόρησε το πολλά υποσχόμενο album του Δημήτρη Ρούσσου με τίτλο «ΑΜΠΑΡΙΖΑ»  το οποίο αποτελείται από 10 τραγούδια, με υπογραφή σε μουσική και στίχους του ιδίου,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φ. Μαυρομμάτης: “Νέα και σύγχρονα δίκτυα για τη μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας ύδατος” Ο Αντιδήμαρχος ύδρευσης-αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Νάξου κ. Φώτης Μαυρομμάτης,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Τήνο, Κέα και Ίο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΤΕ Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ: “Να ματαιωθεί η μετατροπή της Κύθνου σε αιολικό πάρκο” Διαβάστε την ανακοίνωση της ΤΕ Βορείων και Δυτικών...