Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια απ’ τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον ταραγμένο και ανυπόταχτο Νοέμβρη του 1973.

Στα μαύρα και δίσεκτα εκείνα χρόνια της ξενοκίνητης χούντας, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι όρθωσαν το ανάστημα τους και έσμιξαν τις φωνές τους, μέσα και γύρω απ’ το Πολυτεχνείο διαδηλώνοντας και διατρανώνοντας την αδούλωτη θέληση τους για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία!

Με το ζωντανό παράδειγμα της αγωνιστικής ανάτασης και αντίστασης τους φώτισαν τα σκοτάδια και τον ζόφο του στρατοκρατικού καθεστώτος κι έδωσαν χώρο ν’ ανθίσει η ελπίδα για μια ζωή με προσωπική και κοινωνική ελευθερία και δικαιοσύνη, με ισότητα και αλληλεγγύη, δίχως διακρίσεις κι αποκλεισμούς, για να έχουν όλοι οι άνθρωποι μια θέση στη γειτονιά του ήλιου!

Αυτή η στάση ζωής, η μαχητικότητα και αυταπάρνηση τους, πάντα θα συγκινούν και πάντα θα αποτελούν τον φωτεινό οδοδείκτη των λαϊκών αγώνων σε κάθε εποχή. Ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας αυταρχικής και αντιδραστικής πολιτικής που πλήττει κυρίως τις λαϊκές οικογένειες, τους εργαζομένους και τη νεολαία και που με το πρόσχημα της πανδημίας έχει φτάσει σε μια πρωτοφανή, μεταπολιτευτικά, περιστολή ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Μιας πολιτικής που δένει τα χέρια των εργαζομένων, καθιστώντας παράνομες τις απεργίες τους, που στερεί το δικαίωμα στη δουλειά, που καταργεί το 8ωρο, που εξαθλιώνει τις εργασιακές σχέσεις, καταδικάζοντας σε μαζική ανεργία και μετανάστευση τη νεολαία. Μιας πολιτικής που επιβάλλει αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πλήττοντας απ’ τη μια μεριά σημαντικά τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς και εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς κι απ’ την άλλη οδηγώντας σε αναγκαστική πειθάρχηση και  υποταγή τους εκπαιδευτικούς.

Μιας πολιτικής που συστηματικά αποδιοργανώνει το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία, το σύστημα πρόνοιας, μη μένοντας άμοιρη ευθυνών για τις εκατόμβες θανάτων.

 Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 παραμένει ζωντανή και επίκαιρη! Τροφοδοτεί τη συλλογική μνήμη και δράση, νοηματοδοτεί τους σημερινούς αγώνες, ωθεί τους σημερινούς αγωνιστές κάθε ηλικίας, όπως τους αλλοτινούς νέους που τους έλεγαν αλήτες να βροντοφωνάξουν τα επίκαιρα και σήμερα συνθήματα του Πολυτεχνείου, να διεκδικήσουν μαζικά κι ενωτικά μια αξιοβίωτη ζωή, ένα καλύτερο κι ανθρωπινότερο αύριο, τον τόπο που θα έχει εξουσία η άνοιξη!!

Για τη Σύρο, αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας μαζί με αντιπροσωπεία της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων θα αποτίσει φόρο τιμής στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στην πλατεία Τσιροπινά στην Ερμούπολη στις 12.00μ.μ.

 ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2021:

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ –ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Για το Δ.Σ

                        Ο Πρόεδρος  

                                                            

Αναστάσιος  Μουκατεμίδης – Ιωαννίδης

 

                                    Η  Γραμματέας

 

                                 Αικατερίνη Ξενάκη    

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Γιάννης Βρούτσης: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές – Να είμαστε πολύ περήφανοι για την καταγωγή μας» (vid) Στην κάμερα της ιστοσελίδας μας μίλησε ο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δεν ξέρουμε αν ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, έχει βρει το «μαγικό ραβδί», όμως το βέβαιο είναι πως ό,τι βάζει στο στόχαστρό του το...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: 70 παγκοσμίου κλάσης επαγγελματίες οινοχόοι, στους αμπελώνες του νησιού Στη Σαντορίνη, με πρωτοβουλία του Court of Master Sommeliers Europe (CMS) και του WSPC,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΚΚΕ: Αλλαγή προγράμματος στην περιοδεία της Πάρου, με Χρήστο Κατσώτη αντί της Διαμάντω Μανωλάκου Η σχετική ανακοίνωση για την περιοδεία του ΚΚΕ στην Πάρο:...