Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Σε εκκρεμότητα 1655 πλειστηριασμοί ακινήτων

Διάταξη που θα μεταφέρει τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς από τα πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα εφετεία προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, που σε αρκετές περιοχές προσκρούουν στην «αδυναμία» των συμβολαιογράφων να «σηκώσουν» το βάρος των ρευστοποιήσεων που προωθούνται από τράπεζες και funds.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές –κυρίως νησιά– στα οποία εμφανίζεται έλλειψη συμβολαιογράφων που αναλαμβάνουν να κάνουν τους πλειστηριασμούς, με συνέπεια να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και αδυναμία διενέργειας προγραμματισμένων πλειστηριασμών. Μεταξύ των νησιών στα οποία εντοπίζεται το πρόβλημα είναι π.χ. η Ρόδος, αλλά και νησιά στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και η Κέρκυρα και η Κρήτη, όπου οι συμβολαιογράφοι των περιοχών αυτών εμφανίζονται να μην μπορούν να «αντεπεξέλθουν» στον αυξημένο όγκο των προγραμματισμένων ρευστοποιήσεων.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει λάβει το ζήτημα είναι το γεγονός ότι τράπεζες και funds έθεσαν επιτακτικά το θέμα στους επικεφαλής των θεσμών, ζητώντας άμεση λύση. Το γεγονός προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέλαβε να προωθήσει ρύθμιση που θα μεταφέρει τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς από τα πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα εφετεία.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να διευρυνθεί η δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων που ασχολούνται με πλειστηριασμούς και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών. Πλέον, μετά και την άρση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν επανέλθει στην καθημερινή ατζέντα και με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, 6.308 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2021 και 30ής Ιουνίου 2022, ενώ οι 1.232 είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μηνός. Από την επεξεργασία των στοιχείων του e-auction που έχει κάνει το iMEdD Lab, από την 1η Ιανουαρίου 2018, οπότε καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021, έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 46.800.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που έχει επεξεργαστεί το iMEdD Lab, από το σύνολο των «ολοκληρωμένων» πλειστηριασμών, δηλαδή αυτών που πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα από το αν κατέληξαν άγονοι, το 84,3% έχει «επισπευσθεί», δηλαδή έχει κινηθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,7% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με την ανάλυση των ίδιων στοιχείων, το 36,5% των πλειστηριασμών που επισπεύδονται, δηλαδή περί τους 29.800, αφορά κατοικίες, το 11,9%, δηλαδή 9.715, αγροτεμάχια, το 10,4%, δηλαδή 8.490, αφορά οικόπεδα με κτίσματα και το 8,7%, δηλαδή 7.095, αποθήκες. Στη συνέχεια της κατάταξης είναι οι θέσεις στάθμευσης που αντιπροσωπεύουν το 8,2% (6.713) και ακολουθούν τα καταστήματα που αντιπροσωπεύουν το 7,4% (6.077), τα οικόπεδα το 5,5% (4.490), τα γραφεία το 3,3% (2.676), οι  βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι το 2,3% (1.916), άλλοι επαγγελματικοί χώροι το 2,1% (1.740), οι ξενοδοχειακές μονάδες που αντιπροσωπεύουν το 0,8% (688) και τέλος τα πλοία με το 0,2% (123).

Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων πλειστηριασμών είναι η Αθήνα με 20.190, η Θεσσαλονίκη με 8.556, η Ανατολική Αττική με 5.350, ο Πειραιάς με 3.534 και η Χαλκιδική με 2.194. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Κυκλάδες με 1.665, η Λάρισα με 1.663, η Κορινθία με 1.598, τα Δωδεκάνησα με 1.570, η Αργολίδα με 1.496 πλειστηριασμούς. Οι δήμοι με τους λιγότερους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς είναι η Ευρυτανία με 94, η Σάμος με 167, η Λευκάδα με 172, η Χίος με 182, η Φλώρινα με 260, η Φωκίδα με 272, η Κεφαλονιά με 274, τα Γρεβενά με 291, η Ζάκυνθος με 321 κ.ο.κ.

kathimerini.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κοινή ανακοίνωση Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου για τη καταγγελία της Δημοτικής Συμβούλου Κατερίνας Μουστάκη Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα σωματεία Πανναξιακός ΑΟΝ και ΑΜΣ...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πανναξιακό ΑΟ Η οικογένεια του Πανναξιακού Α.Ο. αποχαιρετά έναν θρύλο του Συλλόγου, τον Γιάννη Καρούση, ο οποίος μας άφησε για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακρίσεις των μαθητών του Γενικού Λυκείου Μυκόνου στον Εθνικό Τελικό του διαγωνισμού “Young Business Talents” Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ολοκληρώθηκε  την Παρασκευή 22 Μαρτίου...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο Γυμνάσιο Νάουσας της Πάρου για τις δράσεις της η ΕΟΔ Κυκλάδων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ” (ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ) Μετά από πρόσκληση του υπεύθυνου...