Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες – απογραφή πληθυσμού: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα νησιά

Η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού ξεκίνησε, είναι υποχρεωτική, ενώ για πρώτη φορά γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Οι πρώτοι φάκελοι με τις οδηγίες έχουν φτάσει ήδη στα σπίτια των πολιτών.

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή 2021 που βρίσκεται σε εξέλιξη θα το επιβεβαιώσει καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του 2021 θα είναι κατά 450.000 με 500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δυο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά.

Τα τελευταία εννέα χρόνια (1/1/2011 -1/1/2020) με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας, μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα), σύμφωνα με ομάδα ερευνητών.

Οι νομοί με σημαντικά κέρδη αναφέρουν οι δυο ερευνητές είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα. Όσον αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, αυτό, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι δυο ερευνητές, είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο αγγίζοντας τις 223 χιλ.

Ελάχιστοι νομοί διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους: τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, το θετικό Φυσικό Ισοζύγιο των οποίων συσσωρευτικά όμως δεν υπερβαίνει τα 12.000 άτομα.

Στις Κυκλάδες, παρά το μεγαλύτερο νούμερο που παρουσιάζουν οι γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους, ο πληθυσμός αναμένεται να παρουσιάσει μείωση, λόγω της αποχώρησης αρκετών πολίτών οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον μόνιμα στα νησιά και μετακόμισαν σε αστικά κέντρα ή σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός των Κυκλάδων στην προηγούμενη απογραφή του 2011 ήταν 126.786 κάτοικοι. Εκτιμάται ότι με τη νέα απογραφή θα πέσει κάτω από τις 120.000 χιλιάδες.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φ. Μαυρομμάτης: “Νέα και σύγχρονα δίκτυα για τη μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας ύδατος” Ο Αντιδήμαρχος ύδρευσης-αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Νάξου κ. Φώτης Μαυρομμάτης,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Τήνο, Κέα και Ίο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΤΕ Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ: “Να ματαιωθεί η μετατροπή της Κύθνου σε αιολικό πάρκο” Διαβάστε την ανακοίνωση της ΤΕ Βορείων και Δυτικών...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Λιμεναρχείο Νάξου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας Λόγω τελετής άφιξης ολυμπιακής φλόγας στη Νάξο την 19-04-2024 και στο πλαίσιο προσωρινών...