Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΛΣ ΠΑΡΟΥ: “Όχι στην απάτη της “Πράσινης Ανάπτυξης”

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ήρθε προς έγκριση το ψήφισμα της Περιφέρειας σχετικά με τη χωροθέτηση και εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα νησιά μας. Με ιδιαίτερη εμμονή ο Δήμαρχος συνεπικουρούμενος από τον «ανεξάρτητο» Η. Κουτρομιχάλη, αγνοώντας τη Δημοτική Επιτροπή κατά  των Ανεμογεννητριών στη Πάρο και την Αντίπαρο, το έθεσε προς ψηφοφορία , ουσιαστικά αυτούσιο, και το πέρασε με σύσσωμη την πλειοψηφία.

Διαφωνήσαμε κάθετα και ζητήσαμε να επιστραφεί ως απαράδεκτο γιατί επιδεικτικά αγνοεί και ουσιαστικά σαμποτάρει των αγώνα των νησιωτών που αντιστέκονται στη καταστροφή των νησιών και ειδικότερα των παριανών. Του επισημάναμε ότι αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη «αδειάζοντας» τον παριανό λαό και τα αιτήματα του, επιχειρώντας να προκαλέσει τη διάσπαση των δυνάμεων του κινήματος που έχει αναπτυχθεί στο νησί μας κατά των Αιολικών Πάρκων. Φαίνεται όμως ότι οι πολιτικές του δεσμεύσεις και επιδιώξεις είναι ισχυρότερες.

Πιο συγκεκριμένα, με το ψήφισμα :

    • Ζητούν αναστολή εκτέλεσης των αδειών των Αιολικών Πάρκων και όχι κατάργηση τους, που είναι εδώ και χρόνια, το αίτημα του παριανού λαού.
    • Λειτουργούν ως «μεσάζοντες» των μονοπωλιακών ενεργειακών ομίλων, προτείνοντας τη τοποθέτηση τους σε παράκτιες περιοχές και νησίδες με το αστείο αίτημα της έγκρισης των αδειών από τα δημοτικά συμβούλια και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, όταν γνωρίζουν πολύ καλά , ότι καμιά απόφαση δεν είναι πάνω από τον εθνικό σχεδιασμό και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
    • Δεν βρήκαν λέξη να πουν για τον κρατικό ενεργειακό σχεδιασμό που υποτάσσεται στα διεθνή κέντρα και απαξιώνει τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Λιγνίτης με μέτρα ελαχιστοποίησης των ρύπων, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, ΑΠΕ ,εντατικοποίηση έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού και όχι ξεπούλημα τους στους επιχειρηματικούς ομίλους , μπορούν να δώσουν το ενεργειακό μείγμα που έχει ανάγκη η χώρα.
    • Κουβέντα για το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης ΑΠΕ, διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις και αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους. Παράδειγμα η αδειοδότηση του υβριδικού πάρκου στα «Θαψανά», στο οροπέδιο πάνω από τη μονή των Αγ. Αναργύρων.
    • Άχνα δεν βγάζουν για την αύξηση τιμών του ηλ. ρεύματος και των προϊόντων, που είναι αποτέλεσμα των σχεδιασμών της «πράσινης ανάπτυξης» και της απελευθέρωσης της ενέργειας.
  • Τα Αιολικά Πάρκα στην Πάρο και αλλού είχαν άδειες που εκτός της εγκατάστασής τους προέβλεπαν και την ανάληψη από μέρους τους του έργου της διασύνδεσης ύψους 303 εκ. ευρώ. Η διασύνδεση έγινε βέβαια από την «καμπούρα» των καταναλωτών .Κανονικά οι άδειες είχαν χαθεί γιατί επιπλέον είχαν χρονικό περιθώριο εγκατάστασης που είχε λήξει. Η κυβέρνηση με νυκτερινή τροπολογία ανανέωσε την ισχύ τους, αλλά Περιφέρεια και Δήμοι δεν βρήκαν ούτε λέξη να καταδικάσουν την τροπολογία.

 Αντίθετα «αγωνιούν» πως θα βρουν τους τρόπους να εκτονώσουν την αντίδραση των νησιωτών.

  • Υπόλογος είναι και ο Έπαρχος, μέλος της Επιτροπής κατά  των Ανεμογεννητριών, που ήταν θετικός στο ψήφισμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του στο παρελθόν  «…Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων έχει κερδισμένους τα γερμανικά εργοστάσια και τους επενδυτές,   ,χαμένους όλους τους υπόλοιπους…» και «…οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ΑΠΕ είναι ΑΠΑΤΗ του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας…». Τι άλλαξε από τότε;

Καλούμε τον παριανό λαό, να αποκρούσει κάθε προσπάθεια εξαπάτησής του, να αποδοκιμάσει κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της αντίδρασής του και να δυναμώσει τον αγώνα του σήμερα, που κάποιοι προσπαθούν να τον «αδειάσουν». Βαδίζουμε προσηλωμένοι στα καταγεγραμμένα αιτήματα μας, μακριά από τις «κακοτοπιές» των ολέθριων συμβιβασμών :

  • Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ακύρωση των πολιτικών αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας. 
  • Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε το τόπο μας από τις τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στη Πάρο.
  • Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ένα άλλο ενεργειακό σχεδιασμό που αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, που δεν καταστρέφει τα νησιά μας και που εξασφαλίζει επαρκή,   ασφαλή και φτηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα μας ώστε να  αποτρέψουμε  στη πράξη  κάθε προσπάθεια  μεταφοράς και εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εντυπωσιακά ξεκίνησε ο ΑΣ Απόλλων Νάξου στους αγώνες  του ειδικού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Λέσβο για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Ζ΄Περιφέρειας βόλεϊ των...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διπλό καθημερινό (πρωί και απόγευμα) δρομολόγιο θα εκτελούν τη φετινή θερινή περίοδο τα ταχύπλοα της Sea Jets σε βασική γραμμή των Κυκλάδων. Ήδη, το...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Γιάννης Βρούτσης: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές – Να είμαστε πολύ περήφανοι για την καταγωγή μας» (vid) Στην κάμερα της ιστοσελίδας μας μίλησε ο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δεν ξέρουμε αν ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, έχει βρει το «μαγικό ραβδί», όμως το βέβαιο είναι πως ό,τι βάζει στο στόχαστρό του το...