Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάρος του καλοκαιριού και του ονείρου…

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη θάλασσα να μας αγκαλιάζει θωπευτικά, τα τζιτζίκια να τιτιβίζουν σε μελωδικούς ρυθμούς και να μας θυμίζουν την όμορφη εκδοχή της ζωής. Η Πάρος αναμφίβολα αποτελεί έναν κορυφαίο προορισμό γιατί συνδυάζει όχι μόνο φυσική ομορφιά, υπέροχες θάλασσες αλλά και φιλόξενους ανθρώπους, στοιχεία που την καθιστούν μοναδική.

Το νησί μας πάλλεται από ζωή, αυτές τις μέρες. Περπατάς μες στο πολύβουο πλήθος, στα στενά σοκάκια της Νάουσας αλλά και της Παροικιάς και αναρωτιέσαι αν ζεις σε όνειρο μετά από όλα αυτά που βιώσαμε, όχι μόνο λόγω των παρατεταμένων εγκλεισμών μας αλλά και λόγω της πικρής θύμησης του περασμένου καλοκαιριού.

Μετά τους περιορισμούς και την απουσία κοινωνικής ζωής είναι απολύτως φυσιολογικό οι άνθρωποι να θέλουν να εκτονωθούν, να ζητούν επίμονα και πιεστικά, αγνοώντας πολλές φορές ακόμη και τα αυτονόητα, ειδικά οι νέοι- και μάλιστα οι 18άρηδες που έζησαν δυο χρονιές κάτω υπό ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες (τηλεκπαίδευση, απομόνωση).

Είναι γεγονός ότι η Πάρος έχει να δει τέτοιες εικόνες από το καλοκαίρι του 2019. Αυτό που αντικρίζουμε καθημερινά (κυκλοφοριακό, γεμάτες παραλίες, κοσμοσυρροή παντού) θυμίζει Αύγουστο των καλών εποχών του νησιού.

Όλα καλά ως εδώ. Αλλά ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού και είμαστε ακόμη εκτεθειμένοι στην απειλή του ιού και των μεταλλάξεων του και αυτό επιβάλλει σε όλους μας αυξημένη ευθύνη για να μη ξαναζήσουμε το περυσινό καλοκαίρι με τα όνειρά μας να ναυαγούν μέσα σε μια αυγουστιάτικη νυχτιά. Όλοι μαζί, ενωμένοι, αφήνοντας κατά μέρος αμφιβολίες, αντεγκλήσεις, ανατομή ευθυνών, να επικεντρωθούμε στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την Πάρο μας.

Τόσο οι αρχές του νησιού (Δήμαρχος, Διοικητής Α.Τ. Πάρου, Λιμενάρχης) αλλά και το Κέντρο υγείας (γιατροί και διοίκηση) εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να ανταποκριθούν όσο γίνεται αποτελεσματικότερα. Η υπάρχουσα κατάσταση με χιλιάδες ανθρώπων να συρρέουν στο νησί μας καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων απαιτούν όχι μόνο επαγρύπνηση, αυξημένους ελέγχους παντού αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη από όλους μας: αρχές, επιχειρηματίες, κάθε είδους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά κι απλούς ανθρώπους, κατοίκους, επισκέπτες αλλά και Μέσα ενημέρωσης.

Είναι εύλογο μέσα σ’ αυτό το τοπίο να συμβαίνουν και ατυχή περιστατικά όπως αυτό με τα 6 δεκαοκτάχρονα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Τόσο η Πρόεδρος της Δ.Ε. του Κέντρου Υγείας, όσο και ο Δήμαρχος του νησιού μας, αλλά κι ο Διοικητής του Α.Τ. Πάρου κατέβαλαν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να επιλυθεί το θέμα που ανέκυψε. Όμως πολλές φορές, όπως όλοι γνωρίζουμε τα γεγονότα λειτουργούν αποσυντονιστικά στους όποιους σχεδιασμούς έχουμε κάνει. Και εδώ χρειάζεται αυξημένη ευθύνη κι αντανακλαστικά και από τα Μέσα Ενημέρωσης που πολλές φορές καπηλεύονται το λειτούργημά τους για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη και φτάνουν στο σημείο να στιγματίσουν ένα ολόκληρο νησί και τους ανθρώπους του.

Σ’ αυτό το κλίμα κινούμενος ο Δήμαρχος της Παρου, Μάρκος Κωβαίος έσπευσε για να προλάβει το κακό, πότε δίνοντας συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης (κεντρικά και περιφερειακά), πότε συγκαλώντας (ορθώς) σε συσκέψεις τους αρμόδιους φορείς για να μελετήσουν την κατάσταση και απηύθυνε δραματική έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα από όλους αλλά και να εμβολιαστούν οι κάτοικοι του νησιού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα άμεσου εμβολιασμού σύμφωνα με τα στοιχεία του Κ.Υ (Πρόεδρος Δ.Ε., Μαρία Κουτσονικολή), καθώς και διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν αλλά και ραντεβού· δυστυχώς ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Δημάρχου θα λειτουργήσει και 2η ξενοδοχειακή μονάδα covid καθώς υπογράφτηκε χθες η σχετική σύμβαση με το Υπουργείο Τουρισμού. Έτσι, η Πάρος αποκτά μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Τέλος σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή του Α.Τ. έχουν έρθει ενισχύσεις σε έκτακτο προσωπικό.

Ασφαλώς μπορούν να γίνουν και άλλα ακόμη. Για την ώρα φροντίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, τους κανόνες υγιεινής, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί να το αποφασίσουμε γιατί δεν υπάρχει άλλος πιο ισχυρός τρόπος θωράκισης έναντι του κορωνοϊού.

Αισιοδοξούμε λοιπόν κι ελπίζουμε για το καλλίτερο. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε on your own risk…

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, Φιλόλογος

Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με ευχολόγια, αοριστολογίες  και υποσχέσεις, με δηλώσεις περί «σεβασμού της αρχής της νησιωτικότητας»,  δεν λύνονται τα προβλήματα των Κυκλάδων και της νησιωτικής χώρας γενικά....

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Χθες, Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη του νέου προεδρείου, με την παρουσία...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η αλήθεια πονάει…   Δεν συνηθίζω να απαντάω σε πληρωμένους, κατευθυνόμενους, εμπαθείς ή ανώνυμους κοντυλοφόρους. Για τον Νίκο Κάπλατζη όμως θα κάνω μια εξαίρεση...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τοπική Κοινωνία και Σχολείο – Της Μαργαρίτας Καλογεροπούλου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Ανάφης Στην εποχή των «έξυπνων κινητών» πολλοί, η κοινή γνώμη δυστυχώς, θεωρούν ότι...